Missing image

20. Boston Celtics

A nagy hármas szétszéledt, a kelták pedig elkezdték az újjáépítést. Az addigi sztárjaitól mentes csapat nem jutott be a rájátszásba, így lottery csapatként várhatta a draftot, ahol 6.-ként Marcus Smartot választották. Persze a fiatal irányító előtt még ott volt Rajon Rondo, de már ez a lépés is azt jelezte előre, hogy Rondonak sem lesz sokáig maradása.

rondo

Mi történt tavaly?

A 2014/15-ös szezon a csapat számára az állandó változást hozta, mivel 11 különálló cserét is végrehajtott a vezetőség, amely által 22 játékos is magára ölthette a zöld mezt. Az öltözőben majdnem mindennap új arcok tűntek fel, így Brad Stevens folyton kénytelen volt a cserékhez igazítani az elképzeléseit.
December közepén a Dallas lett a befutó Rajon Rondoért, majd a Memphis vitte Jeff Greent, ám a cserék abszolút nem törték meg a csapatot, sőt. A Goran Dragic cserébe bekapcsolódva megszerezték Isaiah Thomast, akivel a fedélzeten a csapat a szezon második felét 20-11-es rekorddal zárta.
Stevens, a másodéves edző a csupán 25 győzelmet gyűjtő csapatból gyúrt egy 40 győzelmet szerző rájátszás alakulatot.
A játékosok rövid idő alatt remekül összeszoktak, a nyáron igazolt Evan Turner például ebben az időszakban 3 tripla duplát is szerzett. Emellett Turner, Brandon Bass és Tyler Zeller is mind a 82 alapszakasz meccsen játszottak, ez rekordnak számított, mivel nem volt más olyan csapat ahol három játékos is játszott volna az összes mérkőzésen.
Stevens támadómentalitása átragadt a játékosokra, mivel a Boston játékosai jegyezték a legtöbb mezőnykísérletet a ligában.
Az alapszakasz végén hat mérkőzést nyertek sorozatban, melyből 5 playoff helyen tanyázó csapat ellen született, ezáltal bebiztosították a 7. rájátszás helyet keleten. Viszont nem tudtak mit kezdeni a sztárokkal teletűzdelt Cavaliers ellen, így az első körből az ohioiak kisöpörték a csapatot. Ám nem volt miért szégyenkezniük.

isaiah thomas

Nyári mozgások

A draft első körében 16. helyen a kelták Terry Roziert válaszották, aki nagyon meggyőzően szerepelt a draft előtti edzéseken, főleg gyorsaságával, védekezésével és clutch dobásaival hívta fel magára a figyelmet. Az első kör végén, a 28. helyről RJ Hunter jogát stoppolták. Hunter a főiskolán és a nyári ligában is kiemelkedő scorerként mutatkozott be.
A második kör elején, a 33. helyről Jordan Mickey, a kiválóan blokkoló kiscsatár lett a harmadik újonca a csapatnak. Mickey akár az egyik legnagyobb steal is lehet a draftról, ha a profik közt is megállja a helyét.
A szabadügynök időszakban a csapat a sajátjaira koncentrált először, a remekül védekező Jae Crowdert és a jó kezű magast, Jonas Jerebkot is visszaigazolta az együttes.
Ezek után jöttek a cserék, a Golden State újdonsült bajnok erőcsatára, David Lee érkezett Gerald Wallace-ért cserébe. Lee játékideje megfogyatkozott a Warriorsnál, így jelezte, hogy menni szeretne a nyáron.
De itt még nem állt meg a csapat, az amúgy is telített felső posztokra még Amir Johnsont is megszerezték. Mely híreket Jared Sullinger nyilván nem fogadta örömmel. Ezen lépésekkel a vezetőségnek nem titkolt szándéka volt, hogy a kondíciós gondokkal is küzdő játékost motiválják, hogy harcoljon meg a kezdő pozícióért.

sullinger

Elvárások idénre

A megerősített Celticsnél az elvárások magasabbak lettek az előző szezonbeli rájátszásban való szereplés miatt. Persze keleten nem csak a Boston erősített, így a harc nagyobb lehet a rájátszásba jutásért. Ám erre a csapatnak minden esélye meg van, mivel Stevens edzőnek valószínűleg idén könnyebb dolga lesz egy összeszokottabb maggal.

Legjobb eshetőség

A csapat fiataljai magasabb szintre lépnek, ezáltal meglepetést okozva a keleti csapatoknak. Magabiztosan masíroznak be a rájátszásba, ahol is a második körig jutnak harcias küzdelemmel.

Legrosszabb eshetőség

A vezetőség által már hosszú ideje ígért “tűzijáték” miatt belemegy a csapat egy olyan cserébe ahol egy nagy név érkezik, ám ezáltal elrontva a csapatkémiát. A rájátszásról emiatt pedig épp, hogy lecsúsznak.

21.Charlotte Hornets