Heti körkérdések (3. játékhét)

Az NBA iránt érdeklődőket minden héten más kérdések foglalkoztathatják. Ezekből igyekeznek válogatni és ezekre próbálnak válaszolni az nba1.hu szerkesztői.

1. Mi a helyzet Északnyugat? Sztárjátékosainak elvesztése után vajon mikorra talál majd magára a Wolves és a Sonics?

Halász Csaba: A Minnesota többet mutat, mint azt a 0-5-ös mérleg sejtetni engedi. Noha Randy Wittman nem tartozik az NBA elit edzői közé, mégis összerakta a csapatjátékot, a Wolves hajt és fegyelmezetten játszik, így egyik veresége sem volt súlyos. Érthető okokból a csapatot túlmérezett egók sem hátráltatják, a Smith-Buckner-Gomes munkásember trió jól húz, Al Jefferson, mint jövőbeni franchise-player eddig egyáltalán nem vallott szégyent, McCants és Ratliff kellemes meglepetés.
A legnagyobb gond a játékosínségen kívül irányítóposzton van, Telfairből sosem lesz igazi irányító, Jaric pedig túl szürke.
Durant máris megmutatta oroszlánkörmeit, de a Sonics annyira szellősen és avatatlanul védekezik, hogy hiába West és Wilcox hatékony, valamint Wilkins várakozáson felüli játéka és Green iparkodása, előbb-utóbb minden meccsen elfogynak. A Seattle-drukkereknek még sok ilyen meccset kell lenyelniük idén.

Kun Zsolt: Három évvel ezelőtti feltámadásukra emlékeztető dolgokat nehéz várni a Sonicstól. A jelent a jövőre cserélték, ráadásul a költözés is zargatja Seattle városát. Kínkeserves, ám hősies szezon vár a szuperszónikusokra.
Az erdei farkasok szurkólóinak egy pár éves hibernálást javasolnék, az eddig sem erős keretből a vezérfarkas távozott, ráadásul a második opcióként szolgáló Ricky Davisnek is útilaput kötöttek a talpára. Jövőről álmodozni szabad, ám ilyen general manager mellett nem érdemes.

Szakály Máté: Ebben a szezonban semmiképpen, de a nem is olyan távoli jövő szép reményekkel kecsegtet. A két, teljes újjáépülést választó csapat közül a szuperszónikusok már megtalálták az alapkövüket. Kevin Durant az a kaliberű játékos, akire nyugodt szívvel lehet egy franchise-t építeni, legyen az Seattle-ben vagy Oklahomában.
Az Allen-Lewis tandem eredménytelen éveinek feledtetése nem lesz nehéz, főleg olyan tehetséges kiegészítő-emberekkel, mint Green, West, Collison, vagy Wilcox, illetve olyan jövőbeli sztárjátékossal, mint Derrick Rose, esetleg Michael Beasley.
A mai Wolves ütőképesebb nyugati ellenfelénél, köszönhetően néhány veterán feltámadásának, ám a végső célhoz vezető úton egy sorral hátrébbról rajtolt.
A Garnett-korszak elhomályosítása kemény dió, Al Jefferson pedig inkább tűnik kiváló második embernek, mint a csapat vezéregyéniségnek. Igaz, utóbbi hiányát könnyedén pótolhatják az idei drafton.

Kovács Ferenc: Ha magukra nem is, de egymásra rátalálnak, és kibővülve a Memphis és Sacramento csapatával kőkemény versenybe kezdenek a nyugat leggyengébb csapata címért.

2. Előny vagy hátrány? Elton Brand kiesése óta megállíthatatlan a Clippers. Meddig?

Halász Csaba: Ahogy várható volt, a Detroit már meg is állította őket. A Clippers eddig valóban túlteljesítette az elvárásokat, de ne feledjük, hogy ehhez az kellett, hogy egyszer Cassell, másszor Mobley dobjon be mindent, és ilyen nem lesz sokszor. Brand után Mobley is megsérült, Patterson, Maggette és Knight egyaránt kisebb-nagyobb nyavalyákkal baljódik, így a Clippers gyorsan 50% alá süllyed majd és Brand visszatérésekor már masszív mínuszban lesz.

Sárdi Bence: Nem sokáig. Ugyan sok a harcos a Clippersben, de az alapszakasz túl hosszú egy ilyen több sebből vérző csapatnak. Tavaly a Philadelphia is jól indult, aztán decemberben már alig nyertek. Én csak arra tudok gondolni, hogy a Clippers egy újabb évet veszteget el.

Kovács Ferenc: A kettészakadt nyugaton egy veszteségből erőt kovácsoló Clippers ellavírozhat úgy, hogy Brand visszatértével még eséllyel indíthassanak egy rohamot a rájátszásért. Kérdés, meddig engedik ezt a sérülések.

3. Mélyrepülésben a Miami. Dwyane Wade ugyan hamarosan visszatér, de a Heat láthatóan szenved nélküle. Hova tűnt Shaq dominanciája?

Végh Tamás: Engem a Dízel visszafogottabb játéka igencsak meglepett. Arra számítottam, hogy a többiek tömni fogják majd labdával és ő fogja vinni a hátán a csapatot, ezzel szemben meglepő az alacsony pontátlaga. Hiába, öregszik az ember és egy ennyi idős dízeltől már nem meglepő, ha kicsit jobban kormol. Ezzel együtt én még nem temetném, szerintem képes lesz ő még összekapni magát az egész Heattel egyetemben.

Kun Zsolt: Van még valami a vén róka súlyos zsákjában. Tavaly hasonló helyzettel kellett szembesülnie, ráadásul ott a rájátszás volt a tét. Akkor és ott összeszedte magát, jelen pillanatban pedig úgy érzem, hogy ez ismét bekövetkezhet majd. Egyelőre még nincs összeszokva a csapat, ráadásul kezd eluralkodni a (már megszokott) szezon eleji alibizés.
Wade visszatérésével fel fog lendülni a Heat.

Menyhárt Gábor: Dwyane Wade mindenképpen jordanszerű (bryantszerű?) magasságokba helyezhető játékos, bármely csapat megsenyvedné a hiányát. Shaq dominanciája a fájós nagyujjakkal és egyéb sérülésekkel nagyjából két éve elúszott. Karizmatikus egyénisége ezt ideig-óráig képes volt palástolni, most már „csak” egy nagyon jó center. Ha motivált.

Szakály Máté: O’Neal gyűrű alatti egyeduralma már a Dallas elleni döntőzés előtt visszafordíthatatlanul elkopott, ám egy egészséges Wade-del az oldalán már emészthetőbb mutatókat fog produkálni, ahogy a Miami kínlódása is csak ideig-óráig fog tartani.

Kovács Ferenc: Shaq dominanciáját pár éve egy bizonyos nagydöntőben a Wallace-ok apró miszlikbe szaggatták. Azóta Shaq nem más, mint önmaga karikatúrája. A Miami-szurkolók csak Wade-ben bízzanak!

4. Tony Battie sérülése miatt a Magic úgynevezett injury exception-t kapott (2.6 millió dollár), amit egy játékos szerződtetésére költhetnek vagy játékoscserében felhasználhatnak. Vajon élnek-e a lehetőséggel? Ha igen, kit szerezhetnek meg vele?

Halász Csaba: Élnek vele, mert a Magic cseresora nagyon harmatos, az egy szem Arroyón kívül nincs normális csereemberük. Ráadásul kényszerből a kezdőben is két kinti dobó csatárral állnak fel, amit Howard dominanciája jelentős részben ellensúlyoz, de a play-offban ezért már komoly árat fizethetnek.
Néhány játékos, akik saját csapatukban mellőzöttek és ha a világot nem is váltják majd meg Orlandóban, részfeladatok ellátására alkalmasak lehetnek: Josh Boone (Nets), Patrick O’Bryant (Warriors), Randolph Morris (Knicks), Chris Mihm (Lakers)

Sárdi Bence: Persze hogy élnek vele. Howardon kívül nagyon üres a magasemberállományuk, és ilyet egy nagy célokat szövögető (nyáron bevásároltak, tehát ez egyértelmű) csapat nem engedhet meg magának.
A gyűrű nélküli veterán sztároknak valószínűleg imponálni fog a jó rajt, így nem lennék meglepve, ha Chris Webber Orlandóba kötne ki. De persze a sok középjátékossal rendelkező csapatok, mint például a Nets, Bulls, Kings vagy a Lakers is cserepartner lehet.

Szakály Máté: Nem tehetnek mást. A cserepad kong a bevethető játékosok hiányától, ugyanakkor a választék igen szerény: Webber öreguras csoszogása aligha illik a dinamizmustól majd szétrobbanó Howard támadójátékához; Sweetney lassú és túlsúlyos; Olowokandi haszontalan; Fortson megbízhatatlan.

Kovács Ferenc: Információim szerint ezt az összeget a Rocketsben méltánytalanul mellőzött Steve Francis visszaszerzésére fordítják. Mióta távozott Orlandóból, hatalmas űr tátong játékostársai és a szurkolók szívében. A Magic tulajdonosa John Weisbrodot kérte fel Francis visszacsábítására.

Szerző: NBA1.hu

Dátum: 2007. 11. 12.