Helyzetjelentés: Toronto Raptors

A szezonfelező táján és az átigazolási határidő (március 15.) közeledtével érdemes számot vetni azzal, hogy az idei szezon során a csapatok mit értek el, mire számíthatnak a továbbiakban és milyen irányban haladnak.

Jelenlegi mérleg: 10-23

Kezdőcsapat: José Calderón/DeMar DeRozan/James Johnson/Andrea Bargnani/Aaron Gray

Mi történt idáig?

Megsérült Andrea Bargnani. Ja, hogy a csapattal? Dwane Casey, az új szobafőnök magával hozott némi keménységet Dallasból, ennek köszönhetően a Raptors földet hányt a tavalyi pocsék védekezésére, illetve annak hűlt helyére. No, azt azért senki se gondolja, hogy rögtön csikágó lett a kanadaiak hátsó udvara, de az eddigi káoszhoz képest legalább látszanak az első kapavágások. A tudatos csapatépítés útján haladva Colangelo ezt az évet – kimondva, kimondatlanul – egyértelműen eredménykényszer nélkül viheti végig, a burkolt megfogalmazást értsd úgy, hogy a Toronto célja ebben a rapid szezonban a minél jobb draftpozíció.

Ennek fényében nem is kötött monstre szerződéseket (így is van elég), olyan minimum kontraktusokkal töltötte fel a keretet, mint a New York-i Öregfiúk Városi Bajnokságból is kiöregedett Anthony Carter, Casual… akarom mondani Rasual Butler, vagy éppen a helyi kötődésű Jamaal Magloire. A tavaly még wannabe-szupersztárként kezelt DeMar DeRozan fejjel előre belefúródott a parkettába, a türelmesebbek egy Casey nevével fémjelzett uborkaszezont, a kevésbé türelmesek további sok sikert kívánnának neki. Bargnani kiválása óta valamit megvillantott azért a tehetségéből, fellépett első számú opcióvá támadásban, plusz idén már bedobott annyi hármast, amennyit Ray Allen karrierje első 22 percében. Ha DeRozannál felemlegettem azt a munkás offszezont, akkor Ed Davisnél pláne muszáj, neki mindenképpen kell karrierje első edzőtábora/nyári ligája/előszezonja. Velük kapcsolatban többet várt úgy a sajtó, mint a szurkoló is, persze azért így is maradtak olyanok, akik pozitív csalódást okoztak a csonka szezon első felében.

Az első az egyértelműen James Johnson, akiből játékos lett Torontóban – hálistennek dobni nem tud, különben a büdös életben nem löbbölik ki a szeles városból. Kleiza is karrierje legjobb szezonját futja, talán azért is sprintel ennyire, nehogy az ő szerződése előbb kerüljön az amnesztia-kalapács alá, mint Calderóné. Márpedig a spanyolé nem fog, ő is teljesít becsülettel, más kérdés, hogy jövőre neki ebben a csapatban már nincs helye. Ha Bargnanival kezdtem, úgy illik, hogy vele is fejezzem be: az olasz talán életében először nem tűnik olyannak labdával a kezében, mint akit fegyverdörrenés ugraszt ki a Lido di Jesolo tengerpartján található nyugágyából. Hatékony scorer, elfogadható védő, még tán azt is rásütöm, hogy hangadó – nélküle megállíthatatlan a lejtmenet, vele elérhetetlen a top5 draftpick egyike. Idén még utóbbinak örül az egyszeri Raptors-drukker… Mi lesz ezután?

Lépések a sikeressé válás útján. Bryan Colangelo ebből nem fog engedni, a menedzsment nem titkolt célja, hogy a Raptors újra túlórázhasson a bajnokságban, és megcibálhassa a keleti oroszlánok bajszát, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a lehetőségekhez mérten komoly csapatot varázsoljon Casey kezei alá.

Ebben három dolog segíti:

1.) Az akár huszonmilliósra is duzzasztható hely a fizetési sapka alatt. A Raptors legégetőbb szükséglete, hogy szerezzen egy olyan winget, aki kezdő kaliber, aki segíthet halványítani DeRozan erősen kirajzolódó védekezésbeli hiányosságait, ráadásul ellát a gyűrűig 7 méterről is. Calderónnal kapcsolatban vannak kételyeim, mármint, hogy a vezetőség szerint ő a torontói jövőkép része-e vagy sem. Én utóbbi felé hajlok, és a külföldi hírek is arról számolnak be, hogy kapós a spanyol a piacon, de minőségi helyettest találni komoly kihívás lesz Colangelo számára.

2.) A draft. A mostani állás nagyjából reális lehet év végén, tehát az 1-6 sávban választva igen jó esély van arra, hogy egy azonnal mélyvízbe dobható fiatalt szipkázzanak be nyáron. Prioritás Barnes vagy Kidd-Gilchrist megszerzése, amennyiben a) nem miénk az 1/1, b) nem sikerül addig egy hármast szereznünk, aki megfelel a fentebb leírtaknak.

3.) Jonas Valanciunas. A fiatal litván Európa legnagyobb tehetsége, gyakorlatilag a Raptors jövője. Hozzá nem szükséges kommentár, látni kell!

Csere A

Raptors adja: Leandro Barbosa
Lakers adja: jövőbeni másodikkörös

A Lakers kap egy kis löketet Barbosával, a playoff run alatt jól fog jönni egy igazi nehéztüzér, főleg egy olyan padra, ahonan meccsenként összesen nem érkezik annyi pont, mint Barbosa idei átlaga. Lejáró, így nem húzza a pénztárcát nyáron. A Raptors kitakarít Wilson Chandler előtt, aki az elmúlt napokat Torontóban töltötte, hogy egyeztessen a menedzsmenttel (és természetesen, hogy felverje az árát a Nuggets vezetőségénél), így cca. 8-10 millió/éves szerződést kaphat Kanadában, aminek a meccselését minimum megfontolják Denverben, tekintettel arra, hogy Gallinari és Afflalo bankszámlájára is hasonló összegek csordogálnak.

Csere B

(ha csere A megtörténik)

Raptors adja: José Calderón, Ed Davis, 2012 top1 védett elsőkörös
Raptors kapja: Stephen Curry, Drew Gooden, Francisco Garcia

Ugyan az idei picküket veszélyeztetik, de talán megéri. Megkapják a jövő irányítóját, aki egyébként is ezer szállal kötődik Kanadához, az előző mondat végi “talán” a bokájára utal, ami miatt rizikós a torontói menedzsmentnek bevállalni még két igen veretes kontraktust, és elbukni gyakorlatilag két lottó picket. Örülünk, Vincent? Ha a boka rendben, akkor naná. Ha nem, akkor kezdődik minden előlről.

Warriors adja: Stephen Curry, Kwame Brown
Warriors kapja: Andrew Bogut

Curry helyett ezúttal Bogut jelenti majd a kockázatot, de ha ő egészséges, akkor hatalmas segítség a védekezést inkább csak lelkesen imitáló David Lee mellé.

Kings adja: Francisco Garcia, JJ Hickson
Kings kapja: José Calderón

Evans nem irányító, soha nem is volt az. Calderón talán illeszkedne a rendszerbe, de ha nem, az sem olyan nagy probléma, 2013 nyarára szépen leketyeg.

Bucks adja: Andrew Bogut, Drew Gooden
Bucks kapja: Kwame Brown, Ed Davis, JJ Hickson, 2012 top1 védett elsőkörös

Egy sérülékeny centerért kapnak még egy idei, illetve egy két évvel korábbi top14-es picket. Hickson hab a tortán, velük, és Gooden szerződésének kitakarításával tényleg megindulhat az újjáépülés.

Szerző: Molnár Ádám

Dátum: 2012. 02. 23.