Heti körkérdések (5. játékhét)

Az NBA iránt érdeklődőket minden héten más kérdések foglalkoztathatják. Ezekből igyekeznek válogatni és ezekre próbálnak válaszolni az nba1.hu szerkesztői.

1. Mennyire veendő komolyan az Orlando? Meddig juthatnak a rájátszásban?

Végh Tamás: Nekem a Magic eddig nagyon biztatónak tűnik. Howard középen olyan, mint egy tank, a többiek meg mindent bedobálnak. Azonban a rájátszásban és az alapszakaszban a védekezés ég és föld, ez pedig igen rosszul érinti az ilyen tempódobó csapatokat.

Jó alapszakaszbeli mérleget, majd pedig a rájátszásból való gyors kiesést valószínűsítek nekik.

Kun Zsolt: Miért, bejutnak a rájátszásba? Gyönyörű az eddigi mérleg, de a Magic érzésem szerint egy nagy lufi, amit addig fújnak, amíg ki nem durran. Az első mondat természetesen csak komédia volt, szoros küzdelem után bejutnak a második körbe, ahol lecsap rájuk a Celtics-Pistons duó egyik tagja.

Király Levente: Elég jól össze van rakva a csapat, Howard évről évre brutálisabb, és bár még mindig nagyon nyers, Van Gundy taktikája eddig nagyszerűen működik: egy domináns középjátékos mellé négy shootert rak, akik még védekezésben sem teljesen elveszettek. A probléma ott van, hogy az uptempo ellen nem tudnak mit kezdeni, a Suns agyonverte őket, a Spurs pedig a rossz első félidő után szintén az alacsony lineuppal fordított és nyert simán.

Keleten azonban aligha találkoznak a rájátszásban ilyen csapattal, ezzel együtt sem hiszem, hogy egy körnél több lehet bennük. Nincs padjuk és gyengécske a backcourt, ezt nem fogja ellensúlyozni a Detroit vagy a Boston ellen a remek felső hármas.

Menyhárt Gábor: Az Orlando nagysebességű rajtjára már volt példa 2005-ben nyugaton, akkor a Seattle kezdett hasonlóan. Bár a végére lelassultak, azért csak kijött nekik egy becsületes kétkörös rájátszás. A Magic-től is hasonlót várok, Dwight Howard megállíthatatlan, és a padjukat is sikerült nemrég pofozgatni Maurice Evans érkezésével.

2. Ki a leggyengébb kezdőjátékos?

Halász Csaba: Marko Jaric

Király Levente: Jason Collins népszerű jelölt, de nálam Keith Bogans a befutó, aki egy szimpla spot up shooter és annak is elég rossz.

Menyhárt Gábor: Jason Collins, a statisztikai csoda.

3. Volt-e olyan erős az idei draft, mint az 1996-os vagy a 2003-as?

Sárdi Bence: Nem lehet ezt még ilyen korán eldönteni, de csekély az esély rá. Ettől függetlenül igen erős az idei újoncfelhozatal. Legjobban azt sajnálom, hogy sokan még nem kapnak elég lehetőséget, gondolok itt elsősorban rájuk: B. Wright, Noah, Conley, Belinelli, T. Young, J. Wright.

Halász Csaba: Annyira azért nem. Inkább a 93-ashoz hasonlítható: egy domináns magasember (Webber kontra Oden), egy domináns kinti ember (Penny Hardaway kontra Durant) és néhány All-Star (potenciál) ala Vin Baker, Mashburn, Allan Houston kontra Horford, Conley, Julian Wright.

Végh Tamás: Ha azt nézzük, hogy melyik draft hány szuperszárt hozott a ligába, akkor a 96-os és a 2003-as is egyértelműen erősebb volt, viszont könnyen benne lehet a pakliban, hogy az idei draft sokkal mélyebb volt és jó kis közepes játékosok garmadája fog kinőni az idei “évjáratból”.

4. A Pacers O’Neallel eddig 1-4-re áll, nélküle 4-3-ra, és az esetleges run-and-gun sem igazán fekszik neki. Elcserélik-e legnagyobb sztárjukat? Mi lehet a reális ellenérték érte?

Kovács Ferenc: Én várnék még. Keleten nem kell annyira kapkodni mint nyugaton, ahol 4-5 vereséggel minden remény elszállhat. Új edző-új játékrendszer, még összeállhat neki is a rendszer. Ebben a csapatban van fantázia, de a komoly (vég)eredményhez az egészséges JO-Tinsley duó alapkövetelmény.

Király Levente: O’Nealt kissé túlértékeltnek tartom, ráadásul Jim O’Brien gyorsindításokra alapozó játékrendszerébe valóban nem illik bele, kézenfekvőnek tűnik tehát a trade. Ilyen fizetésű játékost azonban nem egyszerű elcserélni, és mintha egyelőre a Pacers vezetősége sem tudná, hogy mit akar kezdeni ezzel a helyzettel. Az Odom-Bynum csomag lett volna a legjobb, amit kaphatott volna az Indiana, az pedig már elúszott, reális ellenértéket aligha kapnak JO-ért.

Halász Csaba: O’Neal elcserélésével már tavaly is próbálkozott a Pacers, de előfordulhat, hogy idén már egy év késésben vannak…

Két csereötlet:

O’Neal, Daniels kontra Ilgauskas, Hughes, Snow, Shannon Brown
O’Neal kontra Bogut, Desmond Mason, Gadzuric

Mindkét potenciális vevő inkább lassabban támadó (half-court offense) együttes, ahol az elsősorban az elszigetelt egy-egyezésben (isolation play) tündöklő O’Neal sokkal otthonosabban mozog.

Szerző: NBA1.hu

Dátum: 2007. 11. 25.