NBA 2008-09 – Délnyugati

Jó szokásunkat megtartva ismét hozzálátunk, hogy összefoglaljuk az NBA csapatok kereteinek változását és az előttünk álló idényre vonatkozó kilátásokat.

DALLAS MAVERICKS
ahogy Galambos László látja

Érkezett: Gerald Green (Houston), James Singleton (LA Clippers), DeSagana Diop (New Jersey), Shan Foster (Vanderbilt, draft 2/21)

Távozott: Juwan Howard (Denver)

Az idei offseasonban a Mavericks vezetése nem hozta a szívbajt a szurkolóira. Az egymást követő két első körös búcsú után Avery Johnson kegyvesztetté vált, helyére az utoljára Indianában dolgozó Rick Carlisle érkezett. Nagyjából ennyivel összefoglalhatók a csapatot érintő érdemi változások.
A Dallas láthatóan az utolsó “most vagy soha” szezonját kezdi idén ősszel. Jason Kidd 35, Dirk Nowitzki 30, Jason Terry 31, Eric Dampier 33, Jerry Stackhouse 34 éves. Túl sok nagy dobásuk, pláne így együtt vélhetően nem lesz. Ha idén sem sikerül valamit virítani, akkor ezt a társulatot robbantani kell.

Carlisle jelentheti a hiányzó láncszemet? Nos, ő jó edző. Bár azt hozzá kell tenni, hogy edzői ténykedése alatt soha, semmit nem változtatott a keze alá került csapatokon, minden pontosan ugyanúgy zajlott, mint érkezése előtt, és az eredmények is ugyanúgy érkeztek. Nem biztos, hogy a csapatnak éppen erre van most a leginkább szüksége, de ha Carlisle nem tesz mást, mint hagyja Kiddet csapatkapitányként irányítani a gárdát, az már igen nagy előrelépésnek számíthat.

Kérdés, hogy az edzőcsere után a sikerorientált és amúgy nem fukar Marc Cuban miért ült rá a kezeire? Nem hozta lázba Marion megszerzése. Higgadt maradt Artest esetében is. Pedig Josh Howard a közelben sem volt, hisz éppen egy sérülés-rehabilitációs központból tartott egy himnuszgyűlölő összejövetelre, befüvezve, és meglehetősen nagy sebességgel…
Így, hogy gyakorlatilag semmi nem változott (ja de, ismét összeállt a félelmet – és sok egyéb mást sem – ismerő Dampier-Diop centerpáros), milyen kilátásai vannak a dallasi alakulatnak erre a szezonra?

Ha:
– Kiddben van még egy utolsó utáni kiemelkedő szezon;
– Nowitzkit újra MVP-várományosként kezdik emlegetni;
– Stackhouse ismét legjobb hatodik emberként tündököl;
– Dampiert Kidd chandleri magasságokba emeli;
– Bass rugalmasan ellátja a padról a centertől kezdve az irányítóig bezárólag az összes csereposztot;
– Terrynek minden hármasa behullik
abban az esetben a konferenciadöntő sem kizárható. Minden más esetben viszont a reális elvárás az első körös végállomás.

Várható kezdőcsapat: Kidd-Terry-Howard-Nowitzki-Dampier

HOUSTON ROCKETS
ahogy Komlósi Péter látja

Érkezett: Ron Artest (Sacramento), Brent Barry (San Antonio), Joey Dorsey (Memphis, draft 2/33), D.J. Strawberry (Phoenix), Von Wafer (Portland)

Távozott: Bobby Jackson (Sacramento), Steve Novak (L.A. Clippers), Dikembe Mutombo?

All in. Win now mode. Nevezhetjük akárhogy, a Rockets vezetése egy lapra tett fel mindent: bajnokságot szeretnének nyerni, méghozzá idén. Bátor cél ez, de nem kivitelezhetetlen. Pénzt és fiatal tehetségeket nem sajnálva erősítették meg a keretet, ráadásul nem is akármilyen minőségben.

Ron Artestet senkinek sem kell bemutatni. A liga egyik legnagyobb fenegyereke, döbbenetes erejét nemcsak a pályán kívül tudja kamatoztatni… Az NBA egyik legjobb védője, szinte bármelyik poszton képes játszani, mindemellett egy húszassal szokta megterhelni az ellenfél gyűrűjét. Ha a nem mindennapi személyisége nem viszi rossz irányba, hihetetlen erősítést jelent a csapat számára. A szerződése utolsó évében levő játékosért két első kör végi draftjogot és Bobby Jacksont áldozta be a Houston.

Brent Barry a sokat megélt veterán pont Artest ellentettje. Nyugodt, megbízható, tapasztalt, kiegyensúlyozott játékos, aki elsősorban tripláival tudja őrületbe kergetni az ellenfeleket. Ráadásul a Rockets leggyengébb posztján (irányító) is kaphat perceket.

A Rockets vezetése a csapat erősítésekor még egy fontos szempontot tartott szem előtt: csak olyan cserét vállalnak be, ami nem terheli 2010 nyara után a csapat kasszáját. Két év múlva ugyanis minden fontosabb játékos szerződése lejár (csak Battier és Yao a kivétel), így akkor új irányba fordíthatják a csapat szekerét.

De most még csak a győzelmek számítanak. Ehhez viszont feltételen szüksége van a Rocketsnek egy egészséges Tracy McGradyre és Yao Mingre. Mellettük kulcsszerepet kaphat még Shane Battier, Luis Scola, a frissen újraszerződtetett Carl Landry és akár az újonc Joey Dorsey is. De ne lepődjünk meg azon sem, ha Dikembe Mutombo szezon közben visszatér a rakétákhoz.

Várható kezdőcsapat: Alston-McGrady-Artest/Battier-Scola-Yao

MEMPHIS GRIZZLIES
ahogy Szabó Levente látja

Érkezett: Darrell Arthur (Kansas, draft 1/27), Greg Buckner (Minnesota), Marc Gasol (CB Girona, Spanyolország), Hamed Haddadi (Saba Battery, Irán), Marko Jarics (Minnesota), O.J. Mayo (USC, draft 1/3), Quinton Ross (LA Clippers), Antoine Walker (Minnesota)

Távozott: Kwame Brown (Detroit), Brian Cardinal (Minnesota), Jason Collins (Minnesota), Casey Jacobsen (Alba Berlin, Németország), Mike Miller (Minnesota), Juan Carlos Navarro (FC Barcelona, Spanyolroszág)

A Memphis nem tartozik és soha nem is tartozott a kiemelt csapatok közé. Amikor az égiek hátszelet biztosítottak számukra, bebotorkáltak a rájátszásba, de hatványozott lendülettel ki is repültek. Egy valamirevaló vezetőség ilyenkor ráeszmél arra, hogy változtatásra van szükség, mert valahol akadozik a fogaskerék. Ehhez képest az elmúlt két szezonjuk értékelhetetlen volt, ráadásul úgy hogy csapatreformon sem estek át.

Tavaly a "Gasol csere" néven elhíresült ügylet adta meg a kezdőlöketet, és mutatott a helyes irányba. Még akkor is, ha ezzel a szurkolók és a közvélemény nem értett egyet. A cserét követően piacra dobták Mike Millert, ezzel jelezvén, hogy igyekeznek megszabadulni az összes vaskos szerződéstől, és fiatal ámde tehetséges pillérekre támaszkodva kívánnak új együttest építeni. Ennek jegyében a játékosbörzén csokorba fogták az összes nemkívánatos szerződésű játékosukat, és egy blockbuster csere keretei között elpasszolták őket.

Annak ellenére, hogy a fizetések kiegyenlítése miatt érkeznie kellett a hadra foghatatlan Antoine Walkernek, és az inkább Adriana Limát, mint egy csapatot ügyesen irányítgató Jaricsnak, ez a csere a helyes útra betonozta a Grizzliket. OJ Mayo személyében ugyanis olyan játékos érkezett a csapathoz, aki korszakos egyéniség lehet a profi ligában, és aki minden képességgel rendelkezik ahhoz, hogy a csapat franchise játékosává nője ki magát. Mayo egyetlen hibája, hogy 4 cm-el alacsonyabb a jordani mintabedobónál.

Külön megtapsolandó húzás volt, annak a Darrell Arthurnak a leszerződtetése, aki az egyetemi bajnokság döntőjében 20 pont 10 lepattanós teljesítményével segítette bajnoki címhez a Kansast.

A tengerentúlról áthoztak két óriást, ezzel kialakítva egy olyan fiatal európai centertriót, melynek tapasztalatlanságával egy NBA belső udvar sem veheti fel a versenyt. De legalább az egyikük neve ismerősen cseng: Gasol.

A Memphis egy szőnyegbombázás utáni újjáépítésben van. Idén nincs nyomás a csapaton, és reális céljaik között nem szerepelhet több mint, túllépni a 20 győzelmes határt. Ez pontosan arra lesz elég, hogy a jövő évi drafton esélyük legyen egy minőségi játékosra lecsapni.

Várható kezdőcsapat: Conley-Mayo-Gay-Warrick-Milicic

NEW ORLEANS HORNETS
ahogy Doma Tamás látja

Érkezett: James Posey (Celtics), Devin Brown (Cavaliers), Sean Marks (Suns)

Távozott: Jannero Pargo (Dinamo Moszkva), Bonzi Wells, Chris Andersen (Nuggets)

A Hornets hívei már évek óta álmodoztak egy sérülésmentes szezonról. Nos, a múlt idényben beteljesült kívánságuk, a kulcsemberek kihúzták pár meccs hiányzással, ez pedig olyannyira működő formulának bizonyult, hogy a csapat nem messze a nyugati alapszakasz-elsőségtől a rájátszás második körének végéig bírta, ahol csak a címvédő tudta őket leteríteni egy hétmeccses öldöklésben. A szurkolók kívánsága mostanra ugyanaz maradt, de az elvárások igencsak megnőttek.

Legfontosabb nyári teendő egyértelműen a pad megerősítése volt, aminek hellyel-közzel eleget tett a Hornets vezetősége. Jannero "zsebágyú" Pargo távozása nem tett jót az alapból pontszegény cseresornak, de ezt Devin Brown és persze James Posey felkarolásával valószínűleg sikerült ellensúlyozni. Utóbbi jelentheti azt a tapasztalatot és pluszt a védekezésben, ami például a Spurs ellen borzasztó sokat, akár egy főcsoportdöntőt jelenthetett volna. Egyesek sokallják a neki kifizetett 25 millió dollárt, nem is alaptalanul, de őszintén, fog ez valakit érdekelni, ha Miami és Boston után New Orleansba is segít becipelni egy trófeát?

De nyilván nem elsősorban Posey miatt váltak a Darazsak bajnokesélyessé. Van egy játékos, egy fenomén, aki nélkül nemhogy esély, csapat sem lenne. Aki miatt a semleges szurkolók ámulnak, a riválisok pedig elismerően tisztelegnek. Kitaláltátok? Hát persze, hogy Ryan Bowenről van szó! Ezzel persze nem lebecsülni akarom a Hornets-féle puzzle többi fontos darabját, mint David Westet vagy a leginkább egy ukrán maffiózóra emlékeztető Stojakovicsot. Ott van még az a Paul gyerek is, ügyes srác.

Amire biztosan lehet számítani: ipari mennyiségű alley-oop a kis karmester hathatós segítségével és szintén nem kis mennyiségű tripla az utcahossznyi nehéztüzér közreműködésével. Minden adott a liga leggyorsabban és leglátványosabban játszó csapatához, de a Suns példájából okulva tudjuk, hogy ez még kevés a bajnoki címhez. Talán itt az idő ezt cáfolni.

Várható kezdőcsapat: Paul-Peterson-Stojakovics-West-Chandler

SAN ANTONIO SPURS
ahogy Komlósi Péter látja

Érkezett: George Hill (Iupui, draft 1/26), Roger Mason (Washington), Salim Stoudamire (Atlanta)
Távozott: Robert Horry, Damon Stoudamire

Sima, egyszerű általános iskolai matematikai ismereteink alapján megállapíthatjuk, hogy a most kezdődő bajnokságot a San Antonio Spurs nyeri. Miután 2003 és 2005 után 2007-ben is a Sarkantyúsok ujjaira kerültek az aranygyűrűk, teljesen nyilvánvaló, hogy 2009-ben is az övék lesz. Tehát a várható kezdőcsapatuk…

Na jó, azért vesztegessünk rájuk néhány keresetlen szót, mégis csak a leendő bajnokcsapatról van szó. San Antonióban dolgozik a világ egyik legjobb katonai hadvezére – akarom mondani edzője – Gregg Popovich, aki már-már európai mércével is kiválónak nevezhető csapatjátékot rakott össze Texasban. Persze volt kivel együtt dolgoznia. Nála pattogtat a liga leghatékonyabb centere (Tim Duncan – aki – mint köztudott – sose nevezi magát centernek, de ez ne zavarjon meg senkit), leggyorsabb játékosa (Tony Parker), legjobb védője (Bruce Bowen) és a sorsdöntő szituációk nagymestere (Manu Ginobili). Melléjük társulnak a dolgos, szorgos hangyák, akik szó nélkül teszik a dolgukat. Ráadásul Pop szinte minden évben előránt egy új játékost a cilinderből, aki hasznos fogaskereke lesz a sarkantyús gépezetnek: idén Roger Masonra vagy Salim Stoudamire-re várhat ez a feladat. Ilyen bagázzsal persze simán térdre fognak kényszeríteni mindenkit.

Na jó, lehet, hogy ezekkel a legekkel egy kicsit túloztam, hiszen sok kiváló játékos van még a ligában. No meg arról sem szabad megfeledkezni, hogy az alapemberek profi kosarasok szintjén aggastyánoknak számítanak: Bowen 37, Thomas 36, Finley 35, Oberto és Vaughn 33-33, Duncan 32, Ginobili és Udoka 31-31 évesek. Tehát az alaprotációból csak Parker van 30 alatt. Persze a kor mellé nyilván tapasztalat is társul, de a mai rohanós játékban hiányozhatnak a fiatal, szinte végtelenségig terhelhető atléták.

És a Spurs legnagyobb problémájáról még nem is beszéltünk. Az argentinok bálványa, Manu Ginobili nem hallgatta meg kenyéradója tanácsát, és minden erejével hazája olimpiai elsőségéért küzdött nyáron. Mindamellett, hogy a küldetés sikertelenséggel zárult, a hátvéd rásérült az addig is rakoncátlan bokájára, így az elkerülhetetlen műtét után legalább 20-25 meccset ki kell hagynia a szezon elején, és utána is szüksége lesz néhány hétre, mire igazán játékba lendül.

Ennek megfelelően – jó szokásához híven – lassan fogja kezdeni a Spurs az idényt, és folyamatosan fognak fejlődni, majd a rájátszásban ismét a régi San Antoniót láthatjuk majd. Nem kell félteni őket, van már tapasztalatuk. Persze a győzelmeket nem fogják ingyen osztogatni, de a csapat biztosan jut majd a rájátszásba, és a matematikai törvényszerűségnek megfelelve megnyerik a 2008/2009-es NBA bajnokságot. Vagy mégsem?! Hiszen egyszer minden sorozat megszakad.

Várható kezdőcsapat: Parker-Finley-Bowen-Duncan-Oberto

Szerző: NBA1.hu

Dátum: 2008. 10. 23.