NBA Dzsem – Numero Trio (Tre? Troi? Mindegy)

NBA Dzsem nevű blog rovatunk harmadik részéhez érkezett. Valaki kideríthetné végre, hogy egy blog lehet-e rovat. A három hetes hiátus miatt bocsánatotokért esedezem, amennyiben volt, akinek feltűnt. Ha nem, Porzingis álljon ágyatok felett ma éjjel, fekete öltönyben és kopaszra borotvált, Slandermanre maszkírozott fejjel. Ha te és a fiatal lett is túlélnétek a kalandot, írjatok rám Facebookon, hogy összefuthassunk. Komolyabb vizekre evezvén, elég sok minden történt az NBA-ben az elmúlt három hét során: több fiatal is – köztük néhány hét láb magas, fehér európaival – kezdi bontogatni szárnyait, a Warriors még mindig veretlen, a 76’ers meg nyeretlen. Induljunk el akkor meglepően robbanékonyan, mint Kristaps a gyorsindításra.

 

A gibbon karú, lapát tenyerű fiatalember ül a nappaliban, és a tőle megszokott bamba arckifejezéssel bámulja a tévét. Mostohaapu feszeng mellette, hasonlóan érzelemmentes ábrázattal a képén. Fiatal barátunk valószínűleg tőle tanulta. Az öreg kiköltözőben, szép éveket töltött el ott. A vitrin tele. Már a trónörökös is hozzárakott egy trófeát, akinek egyébként előbb lett koronája, mint trónja. A regnáló király fejéről lopta le, felfedve annak hajproblémáit. Kawhi – nevezzük így fiktív hősünket – időnként már el tudja engedni magát, de kínosan ügyel arra, hogy mindig kivigye a szemetet és használja a poháralátéteket. Talán nem ártana rádöbbennie, hogy nemcsak a lakás az övé, hanem az egész háztömb, mivel jelenleg a liga legjobb “two-way” (védekezésben és támadásban is elit) játékosa.

Dzsem 1

 

Spékel, tűzdel, grillez, flambírozik, marinál, nem bírsz vele. Meccsenként 34 pont, 5 pattanó és 6 gólpassz, 52%-kal dobva a mezőnyből, 44%-kal a triplavonalon túlról, 94%-os büntetőzés mellett. Minden bizonnyal úton a második Michelin csillag felé. Ezek a statisztikák egyébként jelenleg egy rongyos 34.1-es PER átlagra lennének elegendőek (épphogy alázná Wilt all-time rekordját). Tetézve a bajt, a Séf pontszerző hatékonysága is rohamosan romlik, hiszen a kezdeti 70% feletti TS mutató ma már 69%-on rostokol. Csapata ráadásul szenved az utóbbi időben, több szoros meccset is játszva, ahol a végén pár percig kontcentrálni kellett, hogy meglegyen a duplavé. Steph, kispad, kispad, Steph. Azok, akiknek a kosárlabdán kívül egy másik rekreációs tevékenység is eszükbe jutott a 69-es számjegyről, most szépen kórusban, mélyen szégyelljük el magukat. Én levettem rólatok a kezemet.

Ha már a főzés szóba került (valami azt súgja minden héten szóba fog kerülni). Ha eddig nem tudtad volna, hogy Steven Adams menő, szívesen.

Dzsem 4

Ha Lebron pihenni akar, Lebron pihen. Olyan apróságok, mint edzője személye, vagy az NBA szabályok nem igazán zavarják őméltóságát.

Mondjuk ilyen hetyke csemege bajusszal…

NBA: Philadelphia 76ers at Cleveland Cavaliers

Félretéve a tréfát, köszönjük meg Lebronnak, hogy egy jó ügyre golyóinkra hívja fel a figyelmet azzal, hogy lassan de biztosan David Robinsonná változik. Talán ez a végső formája (igen, ez egy Dragon Ball utalás volt).

Na de elég az olyan futottak még kategóriájú játékosokból, mint Curry vagy Lebron, térjünk rá inkább a hét láb magas, fehér európaiakra. Tudtátok, hogy jön… Kezdésnek meg kell említenünk az eredeti, 1.0-ás verziót, Dirk Werner Nowitzkit, aki egészen komolytalan színvonalon kezdte el a 2015/2016-os szezont. 19 pont, 7 pattanó, 2 assziszt, 53%-kal a mezőnyből, 53%-kal a triplavonalon túlról (a matekzseni bennem megkérdezte, ez azt jelenti, hogy a kettest is 53%-kal dobja?), 91%-kal büntetőzve, 65%-os TS-sel, újonc szezonját leszámítva a legkevesebb percet játszva.

Ahogy az általam egyáltalán nem ismert angol író, Charles Caleb Colton mondotta egykoron, “az utánzás a hízelgés legőszintébb formája”.

Ha már foglalkoztunk az eredeti prototípussal (ami még mindig a legbiztosabban működő kiadás), nem mehetünk el szó nélkül Kristaps Porzingis játéka mellett sem, aki olyan dolgokat csinál a pályán, ami a magasemberek alapvető korlátaival kapcsolatos nézeteinket egyre inkább megkérdőjelezi. KP – megkért minket, hogy hívjuk így – eleddig 14 meccset játszott le az NBA-ben, ami nyúlfarknyi egy karrierhez képest.

Ez egyrészről óvatosságra int minket (LOL, nem hiszem, hogy menni fog), másrészről pedig még különlegesebbé teszi azt a tényt, hogy lett cimboránk (we wish) olyan dolgokat mutatott nekünk, amelyhez nem vagyunk hozzászokva. És itt most nem egy Oden esetéhez hasonlóan az internetre galád módon felrakott “dick picre” gondolok, hanem a pályán mutatott teljesítményére. Nemcsak, hogy újoncoktól nem várunk el hasonlókat, hanem senkitől. Nézzük a tételes listát.

Hogy kéred a shake-ed, Fred?

Aki beszól, hogy ez nem igazi dream shake, annak azt üzenem, hogy Hakeem sajnos visszavonult, így ez van, ezt kell szeretni. Nem annyira elegáns, de beesik nem? Na ugye.

Azoknak, akik nem aléltak el a dream shaketől, jöjjön egy skyhook.

Csönd legyen, Kareem is visszavonult…

Mutassunk valamit a védőoldalról is…

Hátra arc Trevor.

Mi a helyzet a palánkos, “scoop” horogdobásokkal, kérdezed?

Bumm.

Betakartuk Szakáll pajtást is.

Meg ki is…

Dzsem gif

Ha már a Rockets-Knicks szóba került, Clutch még mindig a legkirályabb kabalaállat.

Dzsem7

Visszatérve Porzingisre, az igazán félelmetes nem feltétlenül az, hogy ilyen megmozdulásokat látunk tőle, hanem az, hogy mindezt egyetlen meccs keretein belül mutatta be. A keddi – és a mai mellett egyelőre egyetlen igazán kiemelkedő – Hornets elleni meccsen volt egy másik dream shake szerű befejezése, egy balkezes rövid félhorog kosara, meg egy egészen nevetséges, hátvédeket megszégyenítő táblás befejezése is, és a triplát is kezdi bedobálni.

Nyilván bármi lehet, de a tehetsége és fizikai adottságai egészen elképesztőek. Mielőtt bárki részrehajlással vádolna, meg kell említenünk a Minnesota újoncát, Karl-Anthony Townst is, akinem bár kevesebb olyan megmozdulása volt, amitől kiestünk a székünkből, KP-nél egyelőre stabilabb és a ROY cím elsőszámú várományosa. Talán készülőben a következő nagy rivalizálás?

7 láb magas fehér európai watch:

  • Gallo egy 32/8/8 után jelentkezett egy 9/8/3-mal, amolyan Gallósan
  • Jokic megérkezett, 23/12-es meccs
  • Marjanovic nem igazán kerül pályára ez a Pop nem tudom kicsoda és mit képzel magáról. Na, ne komolytalankodjunk, fingom nincs ki ez a srác. Látod, hogy nem fétis?
  • Marc Gasol újra dagadt
  • Gortat még mindig az NBA-ben játszik
  • Mirotic leszállóágban 🙁
  • Giannis beizgult Lebronra, és lerakott egy 33/5-ös meccset, minden este ilyen elánnal kéne, kicsit halvérű a szentem
  • Gobert még mindig a liga legjobb védője, de nehéz elképzelni, hogy megkapja a DPOY-t
  • Dirk being DIRK
  • Pau is az NBA-ben pattogtat még

 

A Warriors 28-0-val fogja kezdeni a szezont, itt hallottátok először.