Szegény ember vízzel főz

…tartja a mondás. Persze, mint minden nagy igazságra, erre is rá lehet cáfolni.

A Rockets a Utah elleni playoff búcsú után legatyásodva várta az offseasont: fizetési sapka fölötti büdzsé, első kör végi draftjog, kevés cserében felhasználható ellenérték. Ráadásul Jeff Van Gundy szerződése is lejárt, a “száz éve” a GM székében ülő Caroll Dawson is végleg nyugdíjba vonult.

A Dawsont felváltó Daryl Morey-val szemben szinte az összes Rockets szimpatizáns szkeptikus volt. Mindenki úgy gondolta, hogy egy kocka fejű GM-ről van szó, aki csak a statisztikákra hagyatkozva hozza meg döntéseit. Nos, mára már ugyan ezek az emberek szentté avatnák őt. De nézzük, hogyan jutottunk el idáig, hogyan került a lábasba hideg víz helyett babgulyás.

Először JVG helyére kinevezte Rick Adelmant. Ezzel virtuálisan egy csapásra védekező stílusú csapatból támadóvá varázsolta az együttest. Mindamellett, hogy legjobb elérhető edzőt választotta, rögtön maradásra bírta a fél lábbal már szabadügynök Bonzi Wellst, aki szép sikereket ért el Coach A-el Sacramentoban. De ez csak a kezdet volt.

Kicsivel később az öregedő, erősen túlfizetett Juwan Howardért megszerezte Mike Jamest, aki sebessége, labdabiztonsága és dobókézsége révén hatalmas űrt tölthet be az irányító poszton. És akkor még nem gondoltuk, hogy mindez csak röpke ízelítő volt.

A draft első kör 26. helyén Aaron Brookst választotta. A törpe irányító draftolása mindenkit meglepett. Természetesen ezt a döntését csak az idő fogja elbírálni, de a nyári liga eseményei bizakodásra adnak okot. Remek, gondolta mindenki, de a csapatnak van hat irányítója, és nincs erőcsatára. De Morey továbbra is nyugodt volt, pedig a piacon nem hemzsegtek a kiváló kvalitású PF-ek, akik a mi kis MLE-ünkre vágytak volna.

Pedig ott volt, csak nem Houston R-sugarú környezetében (humán beállítottságúak kedvéért: messze). Egészen Spanyolországig kellett ellátni, ott pattogtat az argentin szuperválogatott egyik legjobbja, Luis Scola. A draftjogát viszont a csoporttárs, bajnoki címvédő Spurs birtokolja. De Moreynak ez sem gond. Gyakorlatilag ingyé’ megszerezte Scolát, ráadásul bonuszként kaptunk egy fiatal cserecentert is (Jackie Butler). És még mindig nincs vége.

A csapat régi frencsájz játékosa, Steve Francis sem tudott Morey hívó szavának ellenállni, a Portlandból elküldött hátvéd aláírt Houstonba. Ráadásul Leslie Alexander tulajdonos sem húzhatta a száját, hiszen Scola és Francis összesen kb. 5.5 milliót (MLE) keresnek. Magyarul ketten annyit tesznek zsebre, mint Mikki Moore egyedül.

Morey tehát néhány hét alatt egy igazi bajnokesélyes csapatot hozott össze, de ismerve őt, nem gondolhatjuk komolyan, hogy befejezte munkáját. Talán még tartogat valamit a tarsolyában. Esetleg Alston + Hayes <-> Garnett?

Szerző: Komlósi Péter

Dátum: 2007. 07. 21.