Missing image

2006/07 rájátszás 1. kör, Kelet

Detroit Pistons (53-29) – Orlando Magic (40-42)

Egymás ellen az alapszakaszban: 4-0

Aligha számolhatunk meglepetéssel a keleti főcsoportot idén minden különösebb erőlködés nélkül megnyerő Pistons és a rájátszásba három év szünet után visszatérő Magic párharcában. A rutintalan Howardék az esélytelenek nyugalmával léphetnek pályára a sokat próbált játékosokból álló Saunders-csapat ellen, amely „söpréssel” nyerte a két alakulat alapszakasz-szériáját és amelynek kifejezett érdeke korán letudni a párharcot a következő kör (Billupsék a Chicago-Miami párosítás győztesével játszhatnak majd a konferenciadöntős szereplésért) várható nehézségei miatt. Ennek ellenére is valószínűsíthető azonban, hogy a rájátszásokra az esetek többségében csak lassan felpörgő Dugattyúsok legalább egy mérkőzésen fejet hajtanak majd a lelkes floridaiaknak, akik a szálfatermetű Howard atlétikus képességeit kihasználva minden erejükkel azon lesznek, hogy túráztassák egy kicsit a légtérben csak ritkán keresgélő rosszfiúkat.

A párharc jósolt kimenetele: 4-1

Cleveland Cavaliers (50-32) – Washington Wizards (41-41)

Egymás ellen az alapszakaszban: 2-1

A tavalyi év után idén is egymásnak feszül az első körben a LeBron James fémjelezte Cleveland és a Gilbert Arenas vezette Washington, a bibi csupán annyi, hogy kettejük közül csak James király segítheti majd a pályán csapatát. Arenas idényének egy kellemetlen térdsérülés vetett véget és ha ez nem lenne elég, a gárda harmadik legeredményesebb pontszerzője, Caron Butler is kidőlt a sorból. Butler ugyan bizakodó és fogadkozik, hogy a második körre visszatér, de ezt maximum nézőként teheti majd meg, Antawn Jamison tűzereje ugyanis még a hiányzók helyére fel-fellépő kiegészítőemberek igyekezetével kombinálva sem lehet elég, csak egy-két szoros, vérrel-verejtékkel megnyert mérkőzésre. Ez korántsem arra utal, hogy olyan acélos alakulat lenne a clevelandi, sokkal inkább arra, hogy a korábban magabiztosan őrzött főcsoport-második helyüket csak az utolsó játéknapon visszaszerző Lovagok nagyon jól tudták, mennyit nyerhetnek azzal, ha egy pillanatra sem lankad a figyelmük az alapszakasz alkonyán.

A párharc jósolt kimenetele: 4-1

Toronto Raptors (47-35) – New Jersey Nets (41-41)

Egymás ellen az alapszakaszban: 2-2

A keleti első kör egyik slágermeccse. Amit az idén sok sérüléssel bajlódó New Jersey-től korábban elvett a sors, azt később vissza is adta a washingtoni sérülésekkel. Az alapszakasz végére feltámadó csapat kihasználta, hogy a Wizards mélyrepülésbe kezdett az utolsó hetekben és felkapaszkodott a főcsoport hatodik helyére, ahol a rájátszás egyik nagy talánya, a reguláris szakaszt kiválóan záró, de rutintalan játékosokból álló Toronto Raptors várja. A párharc igazi pikantériáját mégsem ez adja, inkább Vince Carter szereplése. A rugólábú hátvéd bő két éve nem éppen barátságban vált el a kanadaiaktól és a harag azóta is tart, ami prímán lemérhető minden egyes mérkőzésen, ahol Carter beteszi a lábát abba az arénába, amelynek nézőserege pár éve még élt-halt érte. A helyzetet tovább bonyolítja az a tény, hogy az Air Canadából Air Brooklynná avanzsált játékos rendre kiválóan szerepel egykori kenyéradója ellen, ha kell, akár az utolsó másodpercben eleresztett dobással veri meg azt. A hangulat tehát garantált, a színvonal valószínűleg nem sok kívánnivalót hagy majd maga után, a végeredmény pedig kis túlzással megjósolhatatlan. Az egyik oldalon a rájátszásba négy év pauza után visszatérő fiatal és agilis Raptors, míg a másikon a főcsoport korábbi ura, a végelgyengüléstől még messze levő Nets.

A párharc jósolt kimenetele: 4-3

Miami Heat (44-38) – Chicago Bulls (49-33)

Egymás ellen az alapszakaszban: 1-3

A Cleveland-Washington párharchoz hasonlóan a Miami-Chicago is a tavalyi első kör újrajátszása és ahogy a Toronto-New Jersey párharc rangadó, éppen úgy presztízscsata a bajnoki címvédő és az egyik keleti trónkövetelő csörtéje. Ha lehet hinni a híreknek, mindkét együttes szomjazott erre a párosításra és mindkét együttes nagyon meg akarja mutatni a másiknak. A Bulls tavaly viszonylag komoly küzdelemre késztette a későbbi bajnokot, idén pedig három alkalommal is maga alá gyűrte azt az alapszakaszban. A Szeles Városban az előző adat miatt bizakodóak leginkább, ha az esélyekről van szó, míg Miamiban amiatt, hogy az egész évben sérülésektől gyötört csapat a rájátszásra újra összeáll, akárcsak az elmúlt évben. A pályaelőny ezúttal a nyáron Ben Wallace-szal erősítő Bikáknál lesz, ennek tetejébe a Heat kulcsembere, Dwyane Wade sincs száz százalékos állapotban a vállsérülése után. Az már más kérdés, hogy a Miamit ez aligha rettenti el attól, hogy megpróbáljon revansot venni ellenfelén, a rájátszásokra „megőrülő” Wade pedig aligha fogja kímélni magát szülővárosa csapata ellen.

A párharc jósolt kimenetele: 4-2

Szerző: Mihály Balázs

Dátum: 2007. 04. 19. 20:39:54