Hova megy LeBron James?

Hova menjen LeBron James? Ez a kérdés az, ami a legjobban foglalkoztatja most az NBA rajongókat azóta, hogy a sztár kilépett szerződéséből. Magyar idő szerint ma hajnalban az ESPN (Marc Stein) értesülései szerint James ügynöke, Rich Paul több csapattal is tárgyalt a héten. A döntés, avagy a Decision Vol.2. jövő hétre várható, amikor is a három kiválasztott csapattal személyesen is találkozik napjaink legjobb NBA játékosa. Azt már biztosan tudni lehet, hogy Jamesnek két kritériuma van az őt üldöző csapatokkal szembe: az első a maximum szerződés, míg a másik pedig az azonnali esély a bajnoki címre. Lássuk, hogy mely csapatok versengenek Jamesért, szigorúan abc sorrendben!

1. Cleveland Cavaliers

Home, sweet home. James könnyen visszatérhet ahhoz a csapathoz, amellyel a karrierjét kezdte, még akkor is, ha a búcsú nem épp mesébe illő volt. A hazatérés viszont az lenne, egy tipikus amerikai sikersztori, amit imádna a média. De vajon ennyi elég Jamesnek? A válasz egyszerű: nem. Viszont sok más tényező van, ami miatt Cleveland lenne a legjobb döntés. Egyrészt keletről (a Heatet leszámítva) nincs más opciója Jamesnek, mert ugyan a Bullsnak van helye a sapka alatt, de nem annyi, hogy egy maximum szerződés beférne. Még az Orlando és a Philadelphia kerülhet szóba ha csak a pénzügyeket nézzük és Joel Embiid kampányol is folyamatosan a 76ers mellett, de a játékosállomány nem elég erős se ott, sem a Magicnél. A Cavs tehát elég jó helyzetben van, hiszen az Irving-Wiggins duó mellé James remekül passzolna, így egyszerre négy első helyen választott játékos lehetne a Lovagoknál. A Cavsnek egyelőre nincs elég helye a sapka alatt, de Varejao (nem teljesen garantált) szerződésének elpasszolása nem jelentene gond, csak úgy, ahogy Jack elcserélése sem, így Jamesnek egy szavába kerülne csak és egy fiatal csapat első embere lehet. És egy kicsit ez is a probléma. Ez egy nagyon fiatal együttes és szinte semmilyen Playoff tapasztalattal nem rendelkeznek Irvingék és az utóbbi évek sikertelensége nem épp pozitív képet alkot róluk. Viszont Mike Brown David Blatt-re cserélése és Andrew Wiggins érkezése elég sokat segíthet a helyzeten, illetve ha James érkezne, akkor egyből más kaliberű csapat lenne Clevelandben.

2. Dallas Mavericks

Mark Cuban együttese ugyan nem a legnépszerűbb opció, de azért érdemes egy kicsit elidőzni itt. Ha LeBron a maxot akarja – márpedig azt akarja – akkor az 20.7 millió dolláros kezdőfizetést jelentene (forrás: ESPN). Ezt összesen 7 csapat tudja megadni neki: a Mavs, a Lakers, a Suns, a Heat, a 76ers, a Magic és a Jazz. Cuban ráadásul nem fél a luxusadótól sem, ezért a jelenlegi szabadügynökeiket is meg tudná tartani azon felül, hogy megadja a maxot Jamesnek. Nowitzkivel már meg is állapodtak egy hároméves hosszabbításról, de Carterrel, Marionnal, Harris-szel és Blair-rel is jó eséllyel juthatnak közös nevezőre, főleg annak tudatában, hogy James a csapatnál van. Ha még ez sem lenne elég, akkor a MLE is a rendelkezésre áll, amiből még egy (vagy akár több) játékost tudnának igazolni, így az egyik legmélyebb kerete lenne a Mavsnek még a bivalyerős Nyugaton is. A Nowitzki-Chandler duó pedig jó fit lenne James mellé, hiszen a német remek keze és a center jó lepattanózó készsége is kulcsfontosságú lehet. Ellis ugyan nem a vajkezéről híres, de tavaly kosarai többségét betörésekből és büntetőkből szerezte, ami ugyancsak hasznos. Marion és Carter már nem mai gyerekek, de a padról beszállva elég komoly mélységet adhatnak a csapatnak. Ugye hogy nem is hangzik annyira rosszul a Mavs?

3. Houston Rockets

A nyugati érdeklődők közül a Rockets az, ahol a legtöbbet kellene feláldozni ahhoz, hogy James odakerüljön. Asikot már elboltolták a nagytakarítás nevében, ha pedig egy nagy név (James vagy Anthony) úgy dönt, hogy Houstonba igazol, akkor Jeremy Lin is csomagolhat, vélhetően Philadelphiába. A szabadügynök Chandler Parsons-t persze mindenáron megtartaná a Rockets (állna minden ajánlatot a korlátozott szabadügynökért), ami után kialakulna a Beverly – Harden – Parsons – James – Howard kezdőötös, amire nehéz jelzőket találni. Hiába lenne egy bivalyerős kezdője a gárdának, a pad viszont elég gyenge lenne, hiszen Terrence Jones-on kívül más használható játékos nem maradna és ugyan az MLE itt is képben van, de akkor még mindig nem közelítik meg például a dallasi pad mélységét. Talán ezért is nem emlegetik a Rockets-et az élbolyban, bár ugye 2010-ben sem a kiszámítható megoldást választotta LeBron.

4. Miami Heat

Sok szakíró szerint a jelenlegi hajcihő csak ködösítés és James, Wade és Bosh már rég megbeszélték, hogy együtt folytatják karrierjüket Miamiban. Persze az ellenriportok nem ezt állítják, hanem azt, hogy a Nagy Hármas között gyengült a kommunikáció és már közel sem biztos a trió közös jövője. Emellett az is a Heat ellen szól, hogy James adott egy lehetőséget Pat Rileynak a keret megerősítésére, viszont ez egyelőre nem nagyon sikerült. Sőt, igazából egyáltalán nem. Egyedül Shabazz Napiert sikerült megszerezni a Heatnek a drafton, rajta kívül pedig csak Norris Cole-nak van élő szerződése a következő évre. A nagyobb nevek pedig szépen lassan elkeltek, hiszen Marcin Gortat és Kyle Lowry is maradt korábbi csapatánál a Heat hívó szava ellenére. A piac pedig eléggé lecsendesedett, hiszen a kezdő kaliberű szabadügynökök (Deng, Parsons, Monroe stb) várnak James és Anthony döntésére és valószínűleg nem fognak beleférni a Heat keretébe. Az elérhető játékosok közül Anthony Morrow-t, kereste meg Riley, hiszen a triplaspecialista remek fit lenne a Heatbe, de ő egyedül nem lesz elég ahhoz, hogy maradásra bírja a LeBront. Ezen felül még Bosh is bejelentette, hogy 90 milliós szerződést szeretne, ami szinte biztosan nem volt betervezve a büdzsébe. Ha pedig James továbbáll, akkor Wade is vakarhatja a fejét, hiszen 44 millió dollárról mondott le a Nagy Hármas egyesítése nevében. A szakírók által javasolt másik módszer az lehet, hogy James mellé Anthonynak is beajánlják a maxot, a maradék helyre pedig leigazolják Bosh-t, de az továbbra is valószínűtlen, hogy Riley megválna a local hero Wade-től, bármennyire is ez lenne a logikus lépés. Persze azt sem szabad elfelejteni, hogy Riley adhatja a legtöbb pénzt Jamesnek, hiszen egyedül itt kaphat 5 éves szerződést. Más kérdés, hogy az is felmerült, hogy a 2016-os FA piacra sem szeretné magát lekötni LeBron, ezért ezzel sem biztos, hogy előrébb van a Heat. Annyi viszont biztos, hogy James csak a maxért fog aláírni, tehát ha marad is Miamiban, akkor a trió másik két tagjának (jelentősen) vissza kell venni az igényeiből.

5. Phoenix Suns

Az igazi sötét ló a Jamesért vívott harcban, mivel 1-2 hónappal ezelőtt senki nem gondolta volna, hogy Phoenix reális célpont lehet a sztárnak. Viszont most, ha James igényeit nézzük, akkor talán a legjobb döntés lenne számára, ha Arizonába költözne. Egyrészt azért, mert a Suns a Heat mellett az egyetlen olyan kérője, ahova egy másik sztárral együtt tudna igazolna. Ez pedig elég nagy előny, hiszen Bosh vagy Anthony is nagyon szívesen társulna vele a bajnoki cím reményében. A Sunsnak sok helye van a sapka alatt, de annyi még nekik sincs, hogy két max szerződést beajánljanak. Ha James aláírna, akkor körülbelül 12-13 millió helyük maradna a sapka alatt, ami még Boshnak sem lenne elegendő, viszont egy kis kozmetikázással (Green és Len vagy a Morris ikrek egyikének cserélése után) már máshogy fest a helyzet és egy 15-16 milliós kezdőfizetés (és ezzel együtt egy esély a bajnoki címre) már megfelelne Boshnak. Anthony más helyzet, mivel érte szinte biztosan egy sign&trade-t kellene kialkudni a Knicks-el, ami minimum Dragic bevonását jelentené, ami miatt már annyira nem érne meg a Sunsnak, hiszen a maradék helyre akár Parsonst vagy Denget is be lehetne húzni, persze előbbinél esélyes, hogy a Rockets állná az ajánlatot. De ha az eredeti felállásnál maradunk és Bosh érkezne, akkor a Suns dynamic backcourtja kiegészülne egy kíváló frontcourttal is, ami Hornacek keze alatt aranyat érhet. A korlátozott szabadügynökök (Bledsoe, Tucker) megtartása után így kialakulna egy Bledsoe – Dragic – Tucker – James –Bosh ötös, ahol a padon ott lenne még Plumlee, a Morris testvérek, Goodwin és a rookie Warren/Ennis páros, arról nem beszélve hogy az MLE itt is rendelkezésre állna. A csapat fiatal, viszont már tavaly is nagyon jól muzsikált, hosszútávon lehet vele tervezni. Ami hátrány viszont, hogy James-nek nem lenne meg az a luxus, mint eddig volt, hogy keleten szinte félgőzzel besétált a Playoffba, de ez nem csak a Sunsnál lenne így, hanem minden nyugati csapatnál.

+1 Los Angeles Lakers

Ugyan nincs rajta a Lakers a szűk listán, de azért teljesen kizárni mégsem lehet őket, hiszen a sapka alatti hely megvan nekik a max szerződés beajánlására. Viszont Kobe kontraktusa mellett másra nem nagyon lehet hely, Nash elcserélésével lehetne spórolni valamennyit, de ez továbbra sem elég ahhoz, hogy még egy szupersztárt hozzanak. Ezt pontosan tudja a Lakers is, ezért is fókuszál inkább Anthonyra a szabadügynökpiacon.

Szabó Gábor twitter

NBA1.hu facebook oldal

Szerző: Szabó Gábor

Dátum: 2014. 07. 04.