Még kiből lehet cserebogár?

Ha túl hosszú valami, akkor azt az emberi alaplustaság miatt vagy nem olvassuk el, vagy későbbre halasztva elfelejtjük. Ennek elkerülése érdekében bontottam két részre a „kutatómunkámat”. Az első részben két játékosról ejtettem szót, a UCLA sztárjáról Arron Afflaloról, valamint a skandináv csodagyerekről, Petteri Koponenről. Most tovább evezünk az egyetemi vizeken a felszín alatt megbúvó nagy halakra vadászva.

Alando Tucker (Wisconsin): Tucker gyerekkora nem volt álomszerű. Anyja leányanyaként 15 évesen szülte első gyerekét, majd két év múlva jött a következő, és utána a többiek. Köztük Alando is. Több gyerek, több apától, akik egyszer elvégezték a dolgukat, majd kámforrá váltak. Az apát számára az idősebbik bátyja Antonio testesítette meg. Ő volt az, aki vigyázott rá, és a jó irányba terelgette: nincs ivászat, nincs drog és nincsenek tetoválások. Ezek az alapjai voltak a kosaras pályafutásának.
Tucker nagyszerű éveket tudhat maga mögött a Wisconsin egyetemen, amely csapat idén csatlakozott a nagyágyúk közé. Alando 20 pontos átlagával, és a pályán mutatott játékával egyértelműen vezérré nőtte ki magát, sőt jelölve volt a legjobb egyetemi játékosnak járó díjért. A Wisconsin idén új rekordot felállítva 30 győzelmet számlált, miközben Tucker lett egyetemének legtöbb pontot dobó és legtöbb győzelmet elkönyvelő játékosa. Nagyon érett és megfontolt játékos, akin ténylegesen látszik, hogy nem egy-két gyorsszezon után érkezik az NBA draftra.

Ahol nem hagyhatják ki: New York (első kör vége) .

Dominic James (Marquette): Meggyőződésem, hogy idén nem fog kijönni. Ha mégis kijönne, az idei draft Kyle Lowry-ja lehet. Lowry azért nem mond sokat az NBA rajongóknak, mert idén alig pár meccsen léphetett pályára a Memphis színeiben. Egy csuklótörés kényszeríttette a nézőtérre.
Visszakanyarodva a Marquette kisemberéhez. Ugyanaz az energiabomba, mint annakidején Lowry volt. Ameddig a pályán van, rossz dolgok nem történhetnek. Hajt, küzd, szó szerint harcol. Igaz, hogy picit alulméretezett, de őt ez egy cseppet sem zavarja. Nem úgy alakult a szezonja, ahogyan szerette volna, és bármennyire is foghíjas idén a draft irányító kínálata James nem valószínű, hogy első körös lesz. Az újonc évéhez képest idén minden statisztikai mutatóban visszaesett. Ez az NBA-ben jellemző második évadbeli mélyálomkor egyetemi változata. Ami az NCAA-ben nem jellemző annyira a játékosokra, James viszont tökéletes példa rá,hogy előfordul. Persze ehhez az is kellett, hogy nagyon erőteljesen kezdje az első évet, amikor 15-5-5-ös átlagával egyből bevarázsolta nevét az egyetemi bajnokság legjobb 10 irányítója közé.
Két éve van, még rengeteg lehetősége volna fejlődni, és bizonyítani. A Marquette idén hamar kipottyant a „rájátszásból”, tehát van miért visszatérni. Ha mégis kijönne, akkor azok alapján, amit néha megvillant játékából, és az első egyetemi szezonja alapján bátran állíthatjuk, hogy a második kör egyik nagy lopása lehet.

Ahol el kell, hogy hozzák: Philadelphia (2. kör eleje), Lakers (2. kör eleje) .

Tiago Splitter (brazil): A nemzetközi vizekre átevezve szót kell ejtenünk Tiago Splitterről. Normális esetben nem úgy kéne beszélni róla, mint aki nagy lopás lehet. Normális esetben sima lottery játékos, ami azt jelenti, hogy kapkodnak érte a csapatok. Splitter viszont évek óta kacérkodik a draft gondolatával. Bejegyzi magát, majd utolsó pillanatban visszalép. Mint tudjuk ez hosszú távon nem kifizetődő. Sokakban merül fel a kérdés, hogy vajon miért lép vissza? Természetesen azért, mert nem kapott olyan garantált szerződést, amire vágyik. A népszerűsége a bizonytalankodó évek alatt megcsappant, így az a csoda is megeshet, hogy az öreg kontinens egyik legjobb magasembere, vitathatatlanul a legjobb fiatal magasember (21 éves) az első kör második felében még elérhető lesz.
Tehetségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy 16 évesen került Spanyolországba, ahol szinte saját nevelésű játékosnak számít. Öt év telt el, és idén 12 pont 5 lepattanós átlagot tudott felmutatni Scola mögött, a TAU színeiben, amely csapat már évek óta Európa egyik élcsapata. Idén is a Final Fourban izzadhatott. A szinte tökéletes felépítésű brazil tehetség, harcedzetten érkezik tehát az idei draftra.

A Splitter ziccert nem hagyhatja ki: Philadelphia (21. pick).

Kalandozásunkat nyugodtan folytathatnánk, számtalan olyan játékos van még, akikről szót ejthetnénk, de véleményem szerint felesleges. Pár olyan játékosra szerettem volna felhívni a figyelmet, akik „meglepetésre” lecsúszva a drafton jövőbeni NBA csapatuk kulcsfigurái lehetnek. A saccolások, amik a draft helyüket jelölik, teljesen szubjektívek. Megeshet, hogy előbb elkelnek, sőt annak ellenére, hogy igyekeztem a lehető legnagyobb zuhanásukat lefuttatva azt a padlót megkeresni, ami alá nem eshetnek, az is előfordulhat, hogy az előrejelzésnél nagyobbat zuhannak. Hiszen mint tudjuk, a draft egy olyan esemény, ami az állunkat minden évben kötelezően a padlóra kényszeríti. Miért lenne az idei év kivétel?

Szerző: Szabó Levente

Dátum: 2007. 05. 12.