A bürokratizmus csapdájában

A Phoenix-San Antonio párharc negyedik mérkőzésének utolsó 20 másodperce könnyen lehet, hogy döntően befolyásolja majd az egész bajnokság végkimenetelét – annak ellenére, hogy az a meccs akkor már eldőlt.

Mint ismeretes, Robert Horry egy jégkorongban használatos bodicsekkel a reklámtáblákra repítette a Suns legjobb játékosát, a kétszeres MVP Steve Nasht. Ezek után kisebb dulakodás kezdődött Horry és Bell valamint Nash között, de a bírók néhány másodperc után szétválasztották a feleket, és a kedélyek lenyugodni látszottak. Csupán a sokadik visszajátszás során tűnt fel, hogy az incidens után két Suns játékos, Amare Stoudemire és Boris Diaw elhagyta a padot, ami szabálytalan ebben az esetben.

A furmányosan megfogalmazott szabályok azt írják elő, hogy a pályán zajló vitatkozás/dulakodás közben a padon ülő játékosoknak a kispad közelében kell maradniuk. Természetesen ezt a szabályt annak érdekében hozták, hogy megakadályozzák a tömegverekedéseket, amelyek rengeteg ártottak az NBA renoméjának. Sok tényezőn lehetne vitatkozni az esettel kapcsolatban, de nem érdemes, a döntés megszületett és visszavonhatatlan: Stoudemire és Diaw nem játszhat az ötödik meccsen magyar idő szerint csütörtök hajnalban.

A szabály az szabály – mondja David Stern, a liga feje. A kép ennél sajnos sokkal bonyolultabb. Stern hosszú küzdelmet folytatott azért, hogy az NBA identitása ne az legyen, hogy ebben a ligában kétes múltú és hitelű emberek játszanak, akiknek jó része tulajdonképpen köztörvényes bűnöző. A thug jelző lemosása a NBA-ről nagyon súlyos intézkedések egész sorozatát igényelte (a példátlanul szigorú eltiltásoktól kezdve egészen a dress code-ig), most ezzel a döntéssel Stern – a bürokratizmusa miatt – saját elveivel ment szembe.

Ahhoz, hogy ezt teljes egészében megértsük, figyelembe kell venni az előzményeket. Bruce Bowen a második meccsen a zsákoló Stoudemire lábát hátulról egyértelműen megrúgta, a szándékosságot természetesen tagadta, de a Spurs rajongóin kívül kevesen hisznek neki. A következő összecsapáson Bowen a legérzékenyebb pontján térdelt Nashbe, a szándékosság gyanúja itt is erősen felmerül, de legyünk jóhiszeműek… A negyedik meccs végén történtekre azonban nehéz mentségeket keresni, Nash könnyen megsérülhetett volna az ütközés után, amikor a táblának csapódott a válla.

Ezek után sikerült Sternnek éppen azt a csapatot rendkívül előnyös helyzetbe hoznia, amelyik legalábbis részben azt a mentalitást képviseli, amelytől oly nagyon szabadulni akart, és azt a csapatot büntette rettentő súlyosan, amelyik a nézőcsalogató játékával megalapozta az NBA népszerűségének újbóli növekedését, az egész „Second coming” kampányt.

Szégyen.

Szerző: Király Levente

Dátum: 2007. 05. 16.