Missing image

Beharangozó 2006/07 Délkeleti csoport

 
ATLANTA HAWKS
Érkezett: Speedy Claxton (New Orleans), Shelden Williams (Duke, draft 1/5), Lorenzen Wright (Memphis), Solomon Jones (South Florida, draft 2/33), Lionel Chalmers (Tau Ceramica, Spanyolország), Matt Freije (New Orleans), Kaniel Dickens (Fayetteville, NBDL), Andreas Glyniadakis (Albequerque, NBDL), Andre Brown (ET, Dél-Korea), Cedric Bozeman (UCLA, NCAA)

Távozott: Al Harrington (Indiana), John Edwards (?), Anthony Grundy (Teramo, Olaszország), Donta Smith (Charlotte)

Már hét éve annak, hogy utoljára a rájátszásban szerepelt az Atlanta együttese, és a liga legfiatalabb csapatainak egyikeként idén is maximum abban reménykedhetnek, hogy sikerül az előző évekhez képest kicsit jobban teljesíteni. Al Harrington távozása elősegítheti azt, hogy a tavalyi év végén már produkáló Marvin Williams feljebb lépjen a csapat hierarchiájában, Speedy Claxton pedig hosszú idő után az első olyan játékmestere lehet a sólymoknak, aki nem kizárólag a ponttermésével adhat tartást a gárdának. Az utolsó memphisi évében kissé frusztrálttá váló Lorenzen Wright a grúz Pachulia társaként nyerheti vissza az életkedvét a palánkok alatt. Hozzájuk csatlakozik a fizikális képességek tekintetében egészen kiváló Shelden Williams, akinek viszont nehézséget jelenthet a Duke jól működő játékrendszerétől való elszakadás, ahogy az is szokatlan lesz a kigyúrt erőcsatárnak, hogy az NCAA-hez képest a profi ligában lényegesen több hozzá hasonló felépítésű fickó szaladgál. A csapat első számú kulcsemberének, a tavaly súlyos dollármilliókért szerződtetett Joe Johnsonnak válláról lekerülhet némi teher Claxton és a saját bevallása szerint kitörésre készülő Josh Smith segítségével, de az a javulás, ami idén benne lehet az Atlantában, aligha lesz elegendő ahhoz, hogy versenyben legyenek a keleti nyolcadik, még utószezont jelentő helyért.

Várható kezdőcsapat: Speedy Claxton / Joe Johnson / Josh Smith / Shelden Williams / Zaza Pachulia

CHARLOTTE BOBCATS
Érkezett: Adam Morrison (Gonzaga, draft 1/3), Walter Herrmann (Malaga, Spanyolország), Othella Harrington (Chicago), Donta Smith (Atlanta), Will Conroy (Tulsa, NBDL), Ryan Hollins (UCLA, draft 2/50), Joe Shipp (Dongbu, Dél-Korea)

Távozott: Jumaine Jones (Phoenix), Lonny Baxter (Siena, Olaszország)

Tavaly a Bobcats többek között éppen a Hawksszal futott versenyt a liga leggyengébb csapata megtisztelő címének elkerüléséért és figyelemreméltó, hogy a harmadéves franchise tavaly a sérüléshullám ellenére is tudta hozni azt a produkciót, amelyet a Hawks. Emeka Okafor a hírek szerint egészséges, ez pedig csak jót jelenthet a hiúzoknak. Akárcsak az, hogy a drafton olyan játékost húztak, aki a képességei alapján a liga meghatározó kosarasai között találhatja magát pár éven belül. Adam Morrison hiányposztra érkezett, nagy tehetség és a beilleszkedéssel sem lesz gondja a zömében fiatal játékosokat foglalkoztató alakulatnál. További erősítés az argentin válogatott Herrmann, aki vajkezének és fizikumának köszönhetően a hasznos cserék egyike lehet, Raymond Felton mellett. Felton az újoncéve második félidejére lendült bele, és a sérülékeny kezdőirányító, Brevin Knight mellett és helyett is bátran alkalmazható karmesterként. Végül, de nem utolsósorban illik említést tenni a bedobó Gerald Wallace-ről, aki nem a finom csuklójával, sokkal inkább a fáradhatatlanságával, szívós védekezésével tehet és tett már eddig is sokat a csapatért. Ha a sérülések idén elkerülik a Bobcats-et, akár az utolsó playoff-pozícióért marakodók közé is odaférhetnek.

Várható kezdőcsapat: Brevin Knight / Adam Morrison / Gerald Wallace / Emeka Okafor / Primoz Brezec

MIAMI HEAT
Érkezett: Antonio Burks (Memphis), Vincent Greer (Minnesota, NCAA), Robert Hite (Miami, NCAA), Daniel Horton (Michigan, NCAA), Chris Quinn (Notre Dame, NCAA)

Távozott:

A nehézkesen induló tavalyi szezon végül a lehető legnagyobb sikert hozta a Miami számára, de nem lesz könnyű dolga az új idényben a Riley-csapatnak, ha meg akarja védeni bajnoki címét. Márpedig meg akarja, erre nemcsak a Heat játékoskeretének szinte teljes változatlansága utal, hanem az is, hogy Pat Riley edző és a gárda veterán kosarasai (Payton és Mourning) is kifejezetten az ismétlés lehetősége miatt vállaltak el újabb egy évet. A csapat mellett szól, hogy tavaly a szinte teljesen kicserélt keret és a játékosokat sújtó sérülések ellenére is sikerült elhódítani a trófeát, míg ellene az, hogy a már említett példátlan sérüléshullám idén is végigsöpörhet Wade-éken. Az alakulat karizmatikus középjátékosa, Shaquille O’Neal már a 35. életévét tapossa, de nála is lényegesen komolyabb kockázatot jelent a transzplantált vesével játszó 36 éves Alonzo Mourning illetve a jövő nyáron már a 40. életévébe lépő Gary Payton szerepeltetése. Ha ehhez hozzávesszük azt, hogy az első számú irányító, Jason Williams térdműtétből lábadozik, Dwyane Wade pedig még a tavalyi évből származó sérüléseit kúrálgatja, akkor egyértelművé válik, hogy a Heat legkomolyabb feladata idén is a véges energiákkal való megfelelő gazdálkodás lesz. Törekvéseiket nagyban könnyíti majd, hogy csoportjuk enyhén szólva nem tartozik a legerősebbek közé.

Várható kezdőcsapat: Jason Williams / Dwyane Wade / James Posey / Udonis Haslem / Shaquille O’Neal

ORLANDO MAGIC
Érkezett: JJ Redick (Duke, draft 1/11, Keith Bogans (Houston), Jackie Manuel (Fayetteville, NBDL), Kasib Powell (Sarajevo, Bosznia-Hercegovina), James Augustine (Illinois, NCAA)

Távozott: Mario Kasun (Barcelona, Spanyolország), DeShawn Stevenson (Washington)

Nehéz megjósolni, mire lehetnek képesek idén a Magic fiataljai, mindenesetre a rájátszás megközelítése, talán-talán elérése lehet a legkomolyabb kitűzendő célja a második számú floridai egyletnek. Az elmúlt évhez képest nem szenvedtek el jelentős veszteségeket, viszont azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a hátproblémákkal küszködő újonc JJ Redick beválik-e a legmagasabb szinten. A karmesteri pálcát idén is a pöttöm termetű Jameer Nelson birtokolhatja majd, míg a palánkok alatt a fiatal és ígéretes Howard-Milicic duó takaríthat. Tapasztalt játékosok terén nem áll túl jól az Orlando, Grant Hill jelen állás szerint csak akkor játszhat, ha azt egészsége állapota megengedi (akkor viszont komoly erő), Tony Battie pedig aligha szállhat harcba a legjobb kiegészítő ember címéért. Hill esetleges távollétében Hedo Türkoglu mellett a már említett zsákbamacska-státuszú Redick és a Rockets-től érkező Bogans lesz a felelőse a kettes-hármas posztokról szerzett ponttermésnek, míg a cselgép Arroyo és a leginkább a kiemelkedő atletikus képességeiről ismert Dooling kedvére lavírozhat az irányító- és a dobóhátvéd posztok között. A fiatalos lendület a Magic minél sikeresebb előmenetelét jelentheti, míg a tapasztalat hiánya a legjobb nyolc közé jutásért való törekvést hátráltathatja.

Várható kezdőcsapat:Nelson / JJ Redick / Grant Hill / Dwight Howard / Darko Milicic

WASHINGTON WIZARDS
Érkezett: Darius Songaila (Chicago), DeShawn Stevenson (Orlando), Roger Mason (Jeruzsálem, Izrael), James Lang (Arkansas, NBDL), Mike Hall (George Washington, NCAA), Kevin Pinkney (Nevada, NCAA)

Távozott: Jared Jeffries (New York), Awvee Storey (New Jersey), Billy Thomas (Crvena Zvezda, Szerbia)

A csapat edzőtáborából érkező hírek alapján komolyan félnünk kéne a fővárosiaktól, míg a valóság ezzel szemben azt mutatja, hogy Eddie Jordan csapata valószínűleg idén sem fog betörni a szűkebb keleti elitbe. A tavalyi, Larry Hughes távozása miatt keletkezett űrt végül hellyel-közzel betöltötte Caron Butler, viszont sem a litván erőcsatár Darius Songaila, sem az Orlandótól elhappolt hátvéd, DeShawn Stevenson érkezte nem garantálja azt, hogy a csapat idén védekezni is fog, azt meg pláne nem, hogy az amerikai válogatott keretszűkítésénél elhasaló Gilbert Arenas több labdát osztogat majd a társaknak. Magas posztokon még Songaila érkezésével együtt sem tűnik túlzottan acélosnak a Wizards, bedobótól “lefelé” pedig komoly gondot jelenthet összehangolni azt ott szereplő, szinte kivétel nélkül a pontszerzésre “szakosodott” kosarasokat. Ezen a téren továbbra is az Arenas-Jamison-Butler tengely fog leginkább szorgoskodni, az alakulatnak pedig idén is szüksége lesz a maximális erőfeszítések mellett némi szerencsére is, hogy a tavalyi ötödik helyezését megismételje.

Várható kezdőcsapat: : Gilbert Arenas / DeShawn Stevenson / Caron Butler / Antawn Jamison / Brendan Haywood

Szerző: Mihály Balázs

Dátum: 2006. 10. 10. 21:28:27