Missing image

BEHARANGOZÓ 2004/2005 – Csendes-óceáni csoport

 
GOLDEN STATE WARRIORS
Érkezett: Andris Biedrins (Skonto Riga, draft 1/11), Luis Flores (Manhattan, draft 2/55), Derek Fisher (LA Lakers), Dale Davis (Portland), Eduardo Najera (Dallas)

Távozott: Brian Cardinal (Memphis), Avery Johnson (Dallas), Erick Dampier (Dallas), Dan Dickau (Dallas), Even Eschmeyer (Dallas), Nick Van Exel (Portland), JR Bremer, Popeye Jones

Vajon mi járhatott Chris Mullin fejében mikor zsíros szerzõdést (összesen közel 90 milliót) dugott az ex-Laker Derek Fisher és az évek óta sérüléseit kúrálgató, s csak hébe-hóba pályára lépõ Adonal Foyle orra elé? Foyle irreálisan magas fizetését még meg lehet valahogy indokolni, hisz az elõzõ idényben meglepõen jól produkáló Erick Dampier elvesztésével hatalmas ûr tátongott – és tátong most is – a centerposzton. Ugyanakkor a mélynövésû irányító képességeinek ily módon történõ jutalmazása logikátlan lépés volt a kezdõ GM-tõl. És mindezek talán akkor válnak teljesen érthetetlenné, ha hozzátesszük, hogy Fishernek még a kezdõötösbe való kerülésért is igen komoly csatát kell majd vívnia Speedy Claxtonnal. Foyle támadásbéli hiányosságait a régi motoros Clifford Robinson, illetve a finom csuklóval megáldott Troy Murphy próbálhatja meg ellensúlyozni. Az elmúlt idényben a sztároktól hemzsegõ Dallasban kevés lehetõséget kapó Najera, a tavalyi meglepetésember, Brian Cardinal távozásával megüresedett csatárposztot töltheti be 6. emberként. A nagy mozgásnak talán Mike Dunleavy lehet a legnagyobb áldozata, hisz a tehetséges, de az elvártak alatt teljesítõ játékos kezdõ státusza nincs kõbe vésve. A vezérszerep természetesen Jason Richardsont illeti, ugyanakkor az õ jelenléte sem garantálja, hogy a play-off-ot évek óta csak távolról szemlélõ alakulatot ezúttal a tûz közelébe kerül. Sõt valljuk meg, ennek az esélye roppant csekély.

Kezdõcsapat: Derek Fisher/ Jason Richardson/ Mike Dunleavy/ Troy Murphy/ Adonal Foyle

LOS ANGELES CLIPPERS
Érkezett: Kerry Kittles (New Jersey), Shaun Livingstone (Peoria HS, draft 1/4), Lionel Chalmers ( draft, 2/31), Zeljko Rebraca (Atlanta), Mamadou N’Diaye (Atlanta), Mikki Moore (Utah), Trajan Langdon (Ulker)

Távozott: Quentin Richardson (Phoenix), Predrag Drobnjak (Charlotte), Melvin Ely (Charlotte), Eddie House (Charlotte), Keyon Dooling (Miami)

Klasszikus Clippers-utószezont zárt a kisebbik Los Angeles-i csapat. Elõször az 1/2-es draftcédulát kettõvel alacsonyabbra bûvészkedték, majd azt egy középiskolás irányítóra használták el. Ezután Quentin Richardsont az idõsebb és sérülékenyebb Kerry Kittlesszel váltották fel. Mi várható ezek után? Meglepetésre az, hogy akár még növelheti is gyõzelmei számát a Clippers. A Kittles-féle önzetlen, fegyelmezett profik általában jó hatással vannak fiatal csapatokra. A fogadkozó Brand, az egyenletesen fejlõdõ Maggette és a robbantásra készülõ Wilcox egyaránt mutathat elõrelépést, fõleg ha a tapasztalt Mike Dunleavy beléjük veri a csapatjáték fontosságát. Különösebb optimizmusra persze így sincs okuk, hiszen a rájátszás fényévnyi távolságra van, de nem elképzelhetetlen, hogy amolyan “mini-Utah”-ként komoly erõkifejtésre kényszerítenek minden ellenfelet. A középtávú elõrejelzés azonban továbbra is változatlan: ködös, fátyolos égbolt, erõs széllökésekkel.

Kezdõcsapat: Marko Jaric/ Kerry Kittles/ Corey Maggette/ Elton Brand/ Chris Kaman

LOS ANGELES LAKERS
Érkezett: Lamar Odom (Miami), Caron Butler (Miami), Brian Grant (Miami), Vlade Divac (Sacramento), Chucky Atkins (Boston), Chris Mihm (Boston), Jumaine Jones (Boston), Sasha Vujacic (Snaidero Udine, draft 1/27)

Távozott: Shaquille O’Neal (Miami), Gary Payton (Boston), Derek Fisher (Golden State), Rick Fox (Boston), Karl Malone, Horace Grant, Jamal Sampson (Charlotte)

Ahogy várható volt, a Detroit elleni súlyos vereség alapjaiban rengette meg a Lakerst. A Shaq és Kobe között õrlõdõ és élesedõ konfliktusukat egyre kevésbé kezelni képes Phil Jackson a két tûz között a visszavonulást választotta, és a dinasztia emlékeibõl krónikásként próbál profitálni. Miután a vezetõség Bryant mellett tette le a voksot, O’Neal gyorsan szedte a sátorfáját és Miamiben kötött ki. A hûségnyilatkozatot tevõ Paytont Bostonba való deportálással sokkolták. Malone még mindig nem heverte ki, hogy se bajnoki aranygyûrû, se pontkirályi cím. Hogy mi maradt a csapatból e tekintélyes méretû romhalmaz alatt? Mindenekelõtt Kobe Bryant, aki elsõszámú várományosa a pontkirályi címnek, hiszen az új edzõ, Rudy Tomjanovich nyilván szabad kezet ad legnagyobb sztárjának. A Shaqért kapott két csatár, a szupertehetséges Odom és a jó képességû Butler rohanhat kedvére, néha talán hozzájuk is kerül labda. A fineszes Divac és a harcos Grant szolídan elpattogtat center poszton, míg Atkins irányítójátéka kimerülhet abban, amihez a legjobban ért: az üres triplák behajigálásában. A cserepad sem gyenge, de a nyugati elitnek nem kell ijedeznie. Annál inkább a Lakers-szurkolóknak. Elég erõs ez a csapat a rájátszáshoz? Nem biztos.

Kezdõcsapat: Chucky Atkins/ Kobe Bryant/ Caron Butler/ Lamar Odom/ Vlade Divac

PHOENIX SUNS
Érkezett: Steve Nash (Dallas), Quentin Richardson (LA Clippers), Jackson Vroman (Iowa State, draft 2/31), Steven Hunter (Cleveland), Yuta Tabuse (Denver), Paul Shirley (Chicago)

Távozott: Antonio McDyess (Detroit), Keon Clark, Donnell Harvey

Marbury januári elcserélése óta új korszak kezdõdött a Sunsnál. A Stoudemire köré szervezõdõ csapat nyáron drasztikusan megerõsítette hátvédsorát Steve Nash és Quentin Richardson leigazolásával. A trükkös kanadai tavaly Dallasban bebizonyította, hogy sok pontéhes játékost is hatékonyan tud irányítani. A vajkezû Nash szívesen rohan, amit el is várnak tõle, mert a Phoenix idén deklaráltan nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a gyorsindításokra. A megbízható Marion és a sokoldalú Johnson egyenletes teljesítményére szükség lesz, csakúgy mint az “izomhátvéd” Richardson produktív közremûködésére a cserepadról. Barbosa remek nyarat zárt, a nem éppen Ironmanként ismert Nash mögött fontos szerephez juthat. Bár az Orlandóból érkezett Steven Hunter csodát nyilván nem tesz, keménysége és dobásblokkolásai enyhíthetik a Phoenix évtizedek óta tartó centerínségét. A Dallashoz hasonlatos “run and gun” típusú játékra készülõ Suns a jó nyugati hagyományok szerint várhatóan pontgazdag meccseket játszik majd, és a csillagok szerencsés állása esetén akár a rájátszásba is bekerülhet.

Kezdõcsapat: Steve Nash/ Joe Johnson/ Shawn Marion/ Amare Stoudemire/ Steven Hunter

SACRAMENTO KINGS
Érkezett: Greg Ostertag (Utah), Kevin Martin (Western Carolina, draft 1/26), Courtney Alexander (New Orleans), Ricky Minard (Morehead State, draft 2/49), David Bluthenthal (Maccabi Tel-Aviv)

Távozott: Vlade Divac (LA Lakers), Anthony Peeler (Washington), Gerald Wallace (Charlotte), Tony Massenburg (San Antonio), Rodney Buford (New Jersey)

Végéhez közeledik a kaliforniai “aranykorszak”, a Lakers után a Sacramento is megkezdte a lejtmenetet. A távozó Divacot a jelenleg sérült Ostertag egészségesen is aligha pótolhatja, Webber térdmûtéte túl súlyos volt ahhoz, hogy újra a régi legyen, az egykor híresen erõs cserepad a múlté, Christie sérült és Stojakovic is menni akar. Ezzel együtt a Kings kezdõötöse még mindig igen erõs és nagyon összeszokott, és a csapat játéka továbbra is pontgazdag és közönségszórakoztató lesz. A cseresort is megpróbálják újjáépíteni, aminek az “örökös” legjobb 6. ember jelölt Bobby Jackson felépülése adhat régi-új lendületet. A sok feltörekvõ nyugati együttes között nem lenne meglepetés, ha a Sacramento a rájátszásban – 2001 óta elõször – nem élvezné a hazai pálya elõnyét.

Kezdõcsapat: Mike Bibby/ Doug Christie / Peja Stojakovic / Chris Webber / Brad Miller

Szerző: Halász Csaba – Szakály Máté (Golden State)

Dátum: 2004. 10. 28. 10:40