Missing image

Beharangozó 2006/07 Délnyugati csoport

 
DALLAS MAVERICKS
Érkezett: Maurice Ager (Michigan, draft 1/28), Austin Croshere (Indiana), Devean George (LA Lakers), Greg Buckner (Denver), Jose Juan Barea (Northeastern, NCAA), Pops Mensah-Bonsu (George Washington, NCAA)

Távozott:Darrell Armstong (Indiana), Marquis Daniels (Indiana), Adrian Griffin (Chicago), Pavel Podkolzin, Josh Powell (Indiana)

A Mavericks gerince masszív, 2012-ig érvényes szerződés köti a csapathoz a sikerek összes letéteményesét: a német szupercsatárt, Dirk Nowitzkit, a gólérzékeny irányítót, Jason Terry-t, a liga egyik legjobban védekező hármasát, Josh Howardot, valamint a mestert, Avery Jonhsont. Ráadásul a körítés is elsőrangú: a veterán Jerry Stackhouse mellé potom pénzekért igazolták Devean George-ot, aki bőséges rájátszásbéli tapasztalatával segítheti társait, lényegében Marquise Danielsért cserébe érkezett Austin Croshere, aki bőven képes lesz pótolni a távozó Keith Van Horn-t, és itt van Greg Buckner és Anthony Johnson is, akik ugyancsak képesek lesznek limitált idejükben hozzátenni a játékhoz. A két fiatal, a villámléptű Devin Harris kívül, a blokkgép szenegáli Diop pedig belül keserítheti meg az ellenfelek életét. A Dallas Mavericks egyetlen szívfájdalma az lehet, hogy az út a döntőig göröngyösnek ígérkezik: mind a Phoenix, mind a San Antonio rendelkezik olyan minőségi magasemberekkel, akikkel szemben a Diop-Dampier duó kevés lehet.
A Dallas a 2005/2006-os döntő vesztese, Nyugat regnáló bajnoka, a szakma által jelenleg a legjobbnak ítélt edző gárdája. Mark Cuban tulajdonos munkáját elvégezte, a gép forog, de pihenhet-e az alkotó? Talán jövőre.

Várható kezdőcsapat: : Jason Terry / Devin Harris / Josh Howard / Dirk Nowitzki / DeSagana Diop

HOUSTON ROCKETS
Érkezett: Shane Battier (Memphis), Casey Jacobsen (TAU, Spanyolország), Steve Novak (Marquett, draft 2/32), Kirk Snyder (New Orleans-Oklahoma), Vassilis Spanuolis (Panathinaikos), Bonzi Wells (Sacramento)

Távozott: Rudy Gay (Memphis), Stromile Swift (Memphis), Richie Frahm (Benetton Treviso) Keith Bogans (Orlando) Rick Brunson, Maciej Lampe

Tavaly a hajtóanyag kifogyott a rakétákból és az egyedüli lelkesítő szólamot Yao Ming erős játéka jelentette. A Brontosaurus magasságú közép finom kezével riogatta az ellenfeleket, idén akár komolyan is rájuk ijeszthet. Tracy McGrady háta rendben van, a hátvédsorba a produktív, de köpködni és balhézni egyaránt szerető Bonzi Wells és a felkapaszkodó Kirk Snyder érkezett. A kiscsatár poszton a csöndes munkás Shane Battier végzi a dolgát, Juwan Howard erőcsatárként folytatja serénykedését, bár egy támadóbb felfogásban könnyen megvalósulhat a Battier-Wells csatár pár, mivel Bonzi sem fél bemenni a sűrűbe. A nyáron mindenki kedvencévé vált a szuper törpe John Lucas III, aki Luther Headdel vetélkedik a csereirányítóságért. A mesterlövész szerepét Steve Novak öltheti magára. Jeff Van Gundy fiainak minden lehetőségük adott arra, hogy idén végre berobbanjanak a nyugati elitbe.

Várható kezdőcsapat: Rafer Alston / Tracy McGrady / Shane Battier / Juwon Howard / Yao Ming

MEMPHIS GRIZZLIES
Érkezett: Kyle Lowry (Villanova, draft 1/24) Rudy Gay (UConn, draft 1/8) Stromile Swift (Houston), Alex Johnson (Florida State, draft 2/45), Tarence Kinsey

Távozott: Shane Battier (Houston), Antonio Burks (Miami), Bobby Jackson (New Orleans), Lorenzen Wright (Atlanta)

Ha ez a beszámoló a nyári világbajnokság előtt készült volna, úgy a Grizzlies csapatának minden bizonnyal egy langyos elsőkörös rájátszás, valamint egy onnan való gyors kiesés került volna „megítélésre”. Ezzel szemben a Japánban megtartott seregszemle küzdelmei alatt – látva a hispán elsőrangú játékát – Gasol és társai már a konferencia-elődöntőben „jártak”. Tokió azonban a Memphis Mohácsa lett: Pau Gasol sérülése alapjaiban változtatta meg a kilátásokat a rock igazi fővárosában. A spanyol klasszis végre igazán belelendült, könyörtelen betörései, feltüzelt játéka szép reményekkel kecsegtettek az új szezonra nézvést is, így viszont következhet a hosszadalmas rehabilitáció és a sűrű imádkozás a gyors visszatérésre. A csapat nem rengette meg az átigazolási piacot, bár egy kétes megítélésű üzletben elengedték a megbízható és sokoldalú Shane Battier-t, akiért cserébe visszatérhet a Mississippi partjára az agyatlan zsákológép, Stromile Swift, valamint a Rockets által nyolcadikként draftolt Rudy Gay. A tavalyi év csereembere, Mike Miller minden bizonnyal visszatérhet a kezdőbe, ahol társa lehet Damon Stoudamire, a pöttöm irányító, valamint Eddie Jones, a csapat mindenese. Az igazán nagy zűr a felsőbb posztokon van: a nyúlánk szuperatléta, Hakim Warrick, az alázatos Brian Cardinal, a már említett Swift, valamint a tohonya Jake Tsakalidis a bivalyerős nyugati főcsoportban édeskevés. Minden tehát Gasol gyógyulásának ütemétől függ. Ha csak januárban térhet vissza, úgy nagy valószínűséggel már a tél folyamán búcsút mondhatnak a playoff-álmoknak, ha viszont gyorsabban gyógyul az a láb, úgy megindíthatnak egy nagy rohamot a felzárkózásért és a májusi folytatásért.

Várható kezdőcsapat: Damon Stoudamire / Eddie Jones / Mike Miller / Stromile Swift / Jake Tsakalidis

NEW ORLEANS HORNETS
Érkezett: Hilton Armstrong (Connecticut, draft 1/12), Cedric Simmons (North Carolina St., draft 1/15), Peja Stojakovic (Indiana Pacers), Jannero Pargo (Chicago Bulls), Tyson Chandler (Chicago Bulls), Bobby Jackson (Memphis Grizzlies), Marcus Vinicius (Sao Carlos, draft 2/13)

Távozott: PJ. Brown (Chicago Bulls), Speedy Claxton (Atlanta Hawks), JR. Smith (Chicago Bulls), Kirk Snyder (Houston Rockets), Moochie Norris, Arvydas Macijauskas, Aaron Williams (Los Angeles Clippers), Marcus Fizer

A tavalyi kiíráskor a szakíróknál leginkább lábtörlőként funkcionáló gárda, fittyet hányva a jóslatokra csinos alapszakaszt produkálva, alig egy paraszthajszállal maradt le a rájátszásról. Hogy a kezdeti fellángolás ezúttal tartósnak bizonyuljon, a bársonyszékekben helyet foglalók, dollármilliókkal nem fukarkodva formáltak hosszútávon is ütőképes alakulatot Chris Paul mögé. A második profi idényének nekikezdő irányítózseni a vezetőség legperverzebb álmait váltotta valóra, mikor egy csapásra a média kedvelt fókuszpontjává, a liga sokra hivatott alakulatává tette őket. Így nem is lehetett kérdéses, hogy az idő vasfoga által kikezdett fogaskerekeket a gyárból éppen kigördülőkre, pályafutásuk legígéretesebb éveibe lépőkre cserélték. Első nekirugaszkodásra a játékosbörze kínálatából szipkáztak el gyors egymásutánban két, hasonló felépítésű és játékstílusú magasembert. Hilton Armstrong és Cedric Simmons idővel mentőövet jelenthet a felső posztokon kissé elkopó Hornetsnek, míg a Chicagóból importált Tyson Chandler, roppant atletikus és hatékony védőjátékával tökéletes párja lehet az ugrásszerűt fejlődőt, ügyes és megbízható David Westnek. Tapasztalatot és higgadtságot a két, egykoron szebb napokat is látott, de a megújulás lehetőségét magában rejtő ex-kings fiú jelentik. Bobby Jackson Claxton távozásával vehet le némi terhet Paul törékeny vállairól, a nyári hónapokban kissé túlértékelt Peja Stojakovic személye pedig garancia a Glen Rice éra óta hiánycikké váló minőségi nehéztüzérség biztosítására. Látva konzisztens csapatszerkezetüket és a Byron Scott fémjelezte ambiciózus edzői stábot (JR Smith tudna mit mesélni…), nyugodt szívvel kijelenthető, hogy az utóbbi években katasztrófasújtott területté minősített franchise kész kitörni az érdektelenségből és fájdalmas csípések kíséretében jegyet váltani az utószezonra.

Várható kezdőcsapat: Chris Paul / Desmond Mason / Peja Stojakovic / David West / Tyson Chandler

SAN ANTONIO SPURS
Érkezett: Matt Bonner (Toronto Raptors), Eric Williams (Toronto Raptors), Jackie Butler (New York Knicks), Francisco Elson (Denver Nuggets), Jacque Vaughn (New Jersey Nets)

Távozott: Nazr Mohammed (Detroit Pistons), Rasho Nesterovic (Toronto Raptors), Sean Marks (Phoenix Suns), Nick Van Exel

Béke és nyugalom álmosító légköre szállta meg San Antoniót, Gregg Popovic, bízva az utóbbi években gondosan összerakott keretében, jelentéktelennek tűnő manőverekkel alakítgatta tovább a sarkantyúsokat. Ám a szezont felvezető, a Spurs szurkolók számára már-már megszokott, csapatukról dicshimnuszokat zengő jelentés ezúttal némileg visszafogottabb lett. A XXI. században ligaszerte egyszerre csodált és rettegett alakulat kilátásai most nem olyan fényesek. A tavaly végkimerültség jeleit adó vezér, a szokottnál is laposabb holtszezon, illetve az újabb konkurensek felbukkanása nem fest rózsás képet a sarkantyúsok jövőjéről. Bár Tim Duncan a legkülönbözőbb nyavalyái és karrierje legsoványabb mutatói ellenére is a főcsoport elődöntőjéig segítette csapatát, idén jelentős támogatottság híján kettőzött energiával kell magát belevetnie a palánkok alatti harcba. Szó sincs arról, hogy Nesterovic vagy Mohammed elvesztése megoldhatatlan problémát jelentene, de talán ildomosabb lett volna az erősen korlátozott képességű Francisco Elson-Jackie Butler duónál komolyabb erőket felsorakoztatni a negyedik X-be lépő sztár mellé. A sikercsapat főbb pillérei változatlanul bivalyerősnek mondhatók. Az évről-évre ütemesen fejlődő Tony Parker irányító létére került be a milliméter pontossággal célzók szűk elitjébe, Bruce Bowen továbbra is megszállott fejvadász, míg Manu Ginobili egy önmagához képest szürkébb alapszakasz ellenére is briliánsan sokoldalú. Azonban a cseresor hosszú évek óta először látszik foghíjasnak. A két sokat megélt hátvéd, Michael Finley és Brent Barry ugyan minőségi pótlás, és a Torontóban kissé leépülő Eric Williams is életre kelhet, de Popovic mesternek egyelőre nincs adekvát megoldása sem a csereirányító, sem a center poszt betöltésére.
Mindent egybevetve a texasi fiúkra eddigi pályafutásuk alatt ritkán tapasztalt izzadságszagú szezon vár.

Várható kezdőcsapat: Tony Parker / Manu Ginobilli / Bruce Bowen / Tim Duncan / Francisco Elson

Szerző: Menyhárt Gábor-Mészáros Bence-Szakály Máté

Dátum: 2006. 10. 31. 01:49:38