Missing image

Beharangozó 2006/07 Középső csoport

 
CHICAGO BULLS
Érkezett:: Tyrus Thomas (LSU, draft 1/4), Thabo Sefolosha (Angelico Biella, draft 1/13), Ben Wallace (Detroit), Adrian Griffin (Dallas), PJ. Brown (New Orleans), Viktor Khryapa (Portland), Martynas Andriuskevicius (Cleveland), Andre Barrett (Toronto)

Távozott: Tyson Chandler (New Orleans), Eric Piatkowski (Phoenix), Jannero Pargo (New Orleans), Othella Harrington (Charlotte), Howard Eisley, Eddie Basden

Illinois állam kedvenceinek 2006/2007-es debütálását rég tapasztalt várakozás előzi meg. John Paxson áldásos munkája már két éve folyamatosan gyümölcsözik, ám az egykori bajnok a jelek szerint nem elégszik meg a biztos playoff-ba jutással, a keleti régió zászlóshajójának szánja csapatát. Ehhez mára minden feltétel adott: a cirkáló tatjánál „Kirk kapitány” határozott mozdulatokkal tartja szélirányban a hajót, a pattantyús szerepkörében Ben Gordon tetszeleg, fedélzetmesterként a szudáni, de már brit fenségjelzés alatt is csatába szálló Luol Deng és az argentin „kullancs”, Andreas Nocioni bármely ellenségnek kedvét szegi.
Egy valamirevaló csatahajó nem létezhet minőségi torpedóelhárító és kis hatótávolságú, de precíz nehéztüzérség nélkül. A flottaparancsnok azonban szomorúan konstatálta, hogy egyesek leginkább csak a gulyáságyú szakszerű működtetésében járnak élen (Mike Sweetney), másokat a hirtelen jött gazdagság kényelmesített el (Tyson Chandler), így a nyári vakáció során korrekciós beavatkozásokkal próbálta a fenti kritériumokat kielégíteni. Ez olyannyira jól sikerült, hogy a kooperációs feladatokért felelős Scott Skiles kukkere is bepárásodott a végeredményt látva.
Ugyanis novembertől már a szeles várost töltheti el az a megnyugtató érzés, amely „Big Ben” Wallace jelenlétével jár együtt. A dugattyúsoknál sikert sikerre halmozó izomkolosszus nem volt rest fizetését testi paramétereihez igazítva csillagászati összegért aláírni, még ha fegyverzete inkább a cséphadarót idézi, mintsem a kifinomult haditechnikát.
Az így feleslegessé váló Chandler talpára útilaput kötöttek, végérvényesen lezárva ezzel az egykoron sokat ígérő Baby Bulls- korszakot. Ellentételezésként a New Orleansban sokad virágzását élő PJ Brown horgonyzott le a Michigan-tó mentén. A két veterán árboc érkezése és a draftról kihalászott Tyrus Thomas – Thabo Sefolosha duó nem csak magasságot kölcsönöz a festékben tavaly látványosan szenvedő bikáknak, hanem egyben reménnyel is szolgál a Wallace utáni évek sikereihez.
A rájátszás elérésének mára bemelegítő gyakorlattá kellett devalválódnia, és kis szerencsével vérmesebb elképzeléseket is célba vehetnek. Egy biztos: amíg a legtöbb domináns gárda, sztárjaik egészségéért összefont kezekkel elmormol szezonkezdet előtt egy-egy imát, addig a Bulls kényelmesen, minden posztra legalább két bevethető játékossal vág neki az újabb erőltetett menetnek.

Várható kezdőcsapat: Kirk Hinrich / Ben Gordon / Andreas Nocioni / PJ Brown / Ben Wallace

CLEVELAND CAVALIERS
Érkezett: Shannon Brown (draft, 1/25), Daniel Gibson (draft, 2/42), Dwayne Jones (Boston), Scot Pollard (Indiana), David Wesley (Houston)

Távozott: Alan Henderson (Philadelphia), Luke Jackson (Boston), Martynas Andriuskevicius (Chicago), Ronald Murray (Detroit)

Kelet feltörekvő hadurainak egyike lehet a LeBron James vezette Cavaliers. Nyolc szűk esztendő után a tavalyi rájátszásban alaposan ráijesztettek a Detroit Pistons gárdájára, LeBron James görög héroszokat megszégyenítően cipelte csapatát, ám a magányos hősök ritkán jutnak messzire. A tavalyi év nagyobb igazolásai csalódást okoztak, Marshall és Jones formán kívül volt, Hughes az új környezettel és sérüléseivel hadakozott, míg Eric Snow a egyre szürkébben játszott. Apróbb változtatásokat hajtottak csak végre, a drafton keresztül behúzták a hiperatléta Brownt és az alulteljesítő Gibsont, Wesley és Pollard a „jó az öreg a háznál” jeligével lett Lovag, Dwayne Jones pedig a hátproblémákkal küszködő Jacksont váltotta.
James a Liga egyik legnagyobb csillaga, ám a nagyszínpad eléréséhez a statisztáknak is jól kell játszaniuk.

Várható kezdőcsapat: Eric Snow / Larry Hughes / LeBron James / Drew Gooden / Zydrunas Ilgauskas

DETROIT PISTONS
Érkezett: Nazr Mohammed (San Antonio), Ronald Murray (Cleveland), Ronald Dupree (Minnesota), Will Blalock (draft, 2/60)

Távozott: Ben Wallace (Chicago) Tony Delk (PAOK), Alex Acker, Maurice Evans (LA Lakers)

A nyár legnagyobb eseményeként véget ért a Ben Wallace-éra Detroitban. A fáradhatatlan munkás a csapat szíve és motorja volt az elmúlt években, ám az egó még az afró alá is beférkőzött és a pénz csábításának is engedve a Bullshoz tette át székhelyét. Az űr pótlására a Spurs mellőzött centere érkezett, a padról az újjáéledt McDyess segítheti a centerbe is rotált Rasheed Wallace-t. A padra diszkont áron sikerült megszerezni II. Flipet azaz Ronald Murrayt. Evanst az időszakos nyávogása mellett a nyáron villantó Carlos Delfino pótolhatja, a passzorientált Blalock idővel betöltheti Lindsey Hunter helyét a cserepadon.
A Saunders által felpörgetett támadójátékkal ezúttal sem lehet gond, és rövidesen kiderül, mennyire volt kulcsfigurája Ben Wallace a detroiti sikereknek. A liga tavalyi legjobb ötösének négyötöde a megtépázott dicsfény visszaállítására törekszik.

Várható kezdőcsapat: Chauncey Billups / Richard Hamilton / Tayshaun Prince / Rasheed Wallace / Nazr Mohammed

INDIANA PACERS
Érkezett: Darrell Armstrong (Dallas), Maceo Baston (Maccabi Tel-Aviv), Marquis Daniels (Dallas), John Edwards (Atlanta), Orien Green(Boston), Al Harrington (Atlanta), Rawle Marshall (Dallas), Josh Powell (Dallas), Shawne Williams (draft, 1/17), James White (draft 2/31)

Távozott: Austin Croshere (Dallas), Anthony Johnson (Dallas), Peja Stojakovic (New Orleans), Fred Jones (Toronto), Scot Pollard (Cleveland), Eddie Gill, Jonathan Bender (visszavonult)

A Reggie Miller- korszak végeztével ígéretesnek tűnt az Artest-O’Neal tengelyre felépített keret. Ám Ron Artest másképp gondolta, és hosszas huzavona után sikerült kisírnia elcserélését. Megterhelő időszak volt ez a Pacers rajongóknak, a lassan már szokásos Tinsley-sérülés is borzolta a kedélyeket. Carlisle mester ennek ellenére tiszteletre méltó mérleget ért el.
Az új szezonban nagyobb feladatok hárulhatnak a tehetséges Danny Grangerre, a „tékozló fiú”, Al Harrington visszatérte is örömhírnek számít. Új arcokból nem lesz hiány: a sokoldalú Marquis Daniels vezette dallasi különítmény mellett a lepattanózó Maceo Baston érkezett a Maccabitól, valamint két tehetséges hátvéd a drafton, akik közül Shawne Williams tűnik a hosszabb távú befektetésnek, míg James White helye a zsákolóversenyen biztosabbnak tűnik, mint a Pacers szűkebb keretében.
Stephen Jackson botránya, Jeff Foster elgyötört fizikuma és legfőképpen Jermaine O’Neal vissza-visszatérő sérülései baljós árnyként lebegnek a csapat fölött. Rick Carlisle ismét szép feladatot kapott, csapatának a rájátszásért is meg kell küzdenie és csak makulátlan orvosi látleletek esetén számíthatnak ennél többre.

Várható kezdőcsapat: : Jamaal Tinsley / Stephen Jackson / Danny Granger / Al Harrington / Jermaine O’Neal

MILWAUKEE BUCKS
Érkezett: David Noel (North Carolina, draft 2/9), Damir Markota (Cibona Zagreb, draft 2/29), Charlie Villanueva (Toronto), Steve Blake (Portland), Brian Skinner (Portland Trail Blazers), Ruben Patterson (Denver Nuggets)

Távozott: TJ Ford (Toronto), Jamaal Magloire (Portland), Jiri Welsch (Unicaja Malaga), Joe Smith (Denver Nuggets)

Mint szemfüles vásárló a Dorozsmai Nagybani Piac akciós árui között, úgy csipegetett Larry Harris általános igazgató a holtszezonban váratlanul átadólistára került játékosok között. Az egykor megváltónak draftolt TJ Ford egy csinos idényen és egy súlyos gerincsérülésen kívül sokat nem mutatott fel a bakok mezében, így nem is habozott hosszan a vezetőség, mikor a számukra biztosabb befektetésnek tűnő Charlie Villanueva neve merült fel ellenértékként. A pöttöm karmester pótlékának szánt Maurice Williams ugyan minőségi visszaesést jelent az egyes poszton, de ezzel a tranzakcióval sikerülhet egy új arculatot, egy izgalmasabb játékrendszert biztosítani a Bucksnak.
A csapat numero unója továbbra is a tavalyi szezonban sokoldalúbbá váló, gyakrabban kosárra törő Michael Redd, aki feltehetően idén is szállítja a majd a 20 pont feletti átlagot, ám a komolyabb sikerekre vélhetően Andrew Bogut tehetségének virágba borulásáig várni kell. A másodéves center töretlen fejlődését biztosítva, minden fölösleges akadályt elgörgettek az útjából. Az egykor All-Star válogatottságig jutó Jamaal Magloire két lábon járó katasztrófa volt az előző idényben, így az első adódó alkalommal felpakolták a Wisconsin – Oregon gyorsjáratra. Cserébe megkapták Steve Blake-et és régi-új ismerősüket, Brian Skinnert, akik részfeladatokra alkalmasak lehetnek.
Bedobó poszton az első milwaukee-i szezonjában csalódást keltő Bobby Simmons végre bizonyíthatja, hogy Los Angeles-i feltámadása nem a véletlen műve volt, és a szolgálataiért fizetett közel 50 millió sem pénzkidobás. Tartalékjaként Ruben Patterson jön számításba, aki honfoglaló őseinkhez mérhető vándorutat tett meg az utóbbi másfél évben.
Összességében elmondható, hogy Larry Harrisnek végre sikerült ésszerű, pénzkímélő megoldásokkal egy fiatal és tehetséges csapatot kialakítani. Jövőre talán marad energiája és elszántsága a főedzői poszt átgondolására is…

Várható kezdőcsapat: Maurice Williams / Michael Redd / Bobby Simmons / Charlie Villanueva/ Andrew Bogut

Szerző: Menyhárt Gábor – Szakály Máté

Dátum: 2006. 10. 29. 21:01:19