Bolond (?) draft

Elérkezett a nagy nap. A draft napja . A legtöbb NBA rajongó most ezerrel böngészi a játékosbörzével foglalkozó oldalakat, hogy mindenkinél előbb találjon hitelt érdemlő pletykát, hogy mindenkinél előbb öltöztessen be – képzeletbe – egyetemi játékosokat a kedvenc csapata mezébe.

A legtöbb börzén születnek nagyon nagy meglepetések. Minden bizonnyal a mai események után is sokan értetlenül fogunk nézni. Arra gondoltam, hogy kedves olvasóink alá mintegy párnát betolok „egy káosz mock draftot” a mai események előtt, a nagy koppanások elkerülése végett. Előrebocsátom, hogy ezt a forgatókönyvet még én se gondolom komolyan, de igyekeztem minden pick mögött olyan pontot találni, ami miatt nem zárhatjuk ki a lehetőségét. Ha veszitek a fáradságot és elolvassátok, akkor semmilyen nagy meglepetés nem érhet titeket holnap reggel, amikor az nba.com-ra kattintotok.

1. pick – Portland: Greg Oden neve úgy olvadt össze az első hellyel, mint a forró viasz a gyertya oldalával. Lenyűgöző, amit az edzéseken produkált. Remélem mindannyian láttátok a videót, amikor két labdával egyszerre pattogtat a lába között, háta mögött. Jobban kezeli a bogyót, mint némelyik irányító. Az atlétikai teszten is kiemelkedőt alkotott. Nem mintha mérvadó lenne, de engem összekötözött lábakkal is simán lefutna. Kevin Durant azonban úgy illik bele a Portland szerkezetébe, mint a kulcscsomón árválkodó utolsó kulcs a még ki nem nyitott zárba. Pontosan ezért döntenek úgy, hogy sokkolva a médiát Kevin Durantot hozzák el az első helyen.

2. pick – Seattle: A Seattle, annyira sokkolva van, hogy a rendelkezésükre álló öt perec is kevés arra, hogy Oden nevét a borítékba tegyék. Természetesen nem hagynak ki egy ilyen játékost, aki ráadásul hiányposztra érkezik majd. Nagy gondba vannak, gyorsan vissza kell tapsolni minden cserét, ami Durantnak készítette volna elő a terepet, de erre még ráérnek a pezsgőzés, és a három napos örömünnep után is.

3. pick – Atlanta: A szurkolók nagy része Conleyt akarja. A Hawks minden évben ugyanazt a hibát követi el. Átnéznek az irányítók feje felett, mert Billy Knight csak 6’9”-es játékosokat vesz észre. A pletykák most azt súgják, hogy Horford lesz a sólymok pickje. Tehát eme két névre koncentrálódik a média figyelme, azonban tudjuk, hogy mindig van nevető harmadik. Az én forgatókönyvem szerint, a kínai Yi Jianlian lesz ez a nevető harmadik. A választás magyarázata egyszerű. A tulajdonosok beleszerelmesedtek Yi-be. Pontosabban a lehetőségekbe, amit egy kínai sztárjátékos magával hozhat.

4. pick – Memphis:Annyira meglepi őket az Atlanta Hawks választása, hogy egyből elkapkodják azt a játékost, akit a Hawks kihagyott. Mike Conley csatlakozik a kerethez. Első tervük az, hogy még a draft napján elcserélik majd egy olyan csapatba, ahol szükség van Conleyra (Bucks), csak azzal nem számolnak, hogy egy olyan játékos landolhat a célcsapatnál, akinek jobban örülnek annál, hogy elcseréljék.

5. pick – Boston: A Boston nagy dilemmában van, hiszen a Yi féle „baklövést” ők akarták elkövetni. Ha most Al Horfordot, vagy Brandan Wrightot választanák az túl kézenfekvő lenne. Úgy döntenek tehát, hogy egy biztos ámde annál meglepőbb pick-et dobnak be a közösbe, és elhozzák a Georgetown egyemről Jeff Greent.

6. pick – Milwaukee: A Bucks meglepetten veszi tudomásul, hogy Horford még szabadlábon van. Gyorsan be is zárják nevét a borítékba, amit Stern bácsi fog felnyitni. Bogut mellé tökéletesen illik Horford. A Milwaukee ezzel a pick-kel a draft egyik nagy lopását követheti el. Minden csereajánlatot, ami Horfordot veszi célkeresztbe elutasítanak. Így marad a Memphis nyakán Conley.

7. pick – Minnesota: Az egyik draft előtti edzésen, Al Thornton mély nyomot hagyott a Wolves vezetőségében, és játékosaiban. Ez a nyom annyira mély, hogy nem lehet észrevenni a mellette tátongó Brandan Wright féle lehetőséget. A hetedik választás tehát: Al Thornton. Egy igazi harcos, aki mindkét csatár poszton bevethető, és KG esetleges távozásával meg is kapná a megfelelő játékperceket.

8. pick – Charlotte: Berniék nem szeretnek nagyot kockáztatni. Kivétel nélkül minden drafton érett, és egyetemi szinten már valamit az asztalra aprított játékosokat hoznak el a börzén. Teljesen kétségbeesnek, ugyanis az általuk kipécézett Green és Thornton már nem elérhető, ezért kénytelenek beérni Corey Brewerrel.

9. pick – Chicago: A Bullsnak égető szüksége van egy jókezű magasemberre. Ott mosolyog a levesükbe a kissé puhány Spencer Hawes, és a furcsa teremtés Joakim Noah. A legnagyobb hiba, amit itt elkövethetnek az Hawes, de ennyire irreálisnak nem szeretném összekutyulni ezt a draftot, ezért a Bulls pick: Joakim Noah.

10. pick – Sacramento: Nem hagyják tovább zuhanni Brandan Wrightot. Annál is inkább, mert szükségük lehet egy hozzá hasonló fiatal reménységre a palánkok alatt.

11. pick – Atlanta: Az Atlanta örömmel veszi észre, hogy a 6’9” magas nagyon sokoldalú Julian Wright még elérhető, és le is csapnak az alkalomra. Billy Knight már több ízben is kijelentette, hogy ő nem posztokba gondolkodik, pontosan ezért szereti felhalmozni a több posztos játékosokat. Könnyebb elosztani a perceket, és nagyobb a konkurencia.

12. pick – Philadelphia: Dalambert annyira nem villog támadásba, ezért úgy döntenek a 76osok, hogy beszereznek egy olyan centert, aki képes háttal a gyűrűnek is eredményes lenni. A meglehetősen kérdéses pick: Spencer Hawes.

13. pick – New Orleans: A darazsak egy jól triplázó, sokoldalú Stojakovic utódot keresnek. Miért ne tennék ezt az öreg kontinensen? Akarom mondani, miért ne hoznák onnan? A Hornets választása az olasz tehetség, Marco Belinelli.

14. pick – LA Clippers: Mindenki sejti, hogy ezen a ponton a Clippers irányítóra vadászik. Nem okoznak csalódást, maximum annyit, hogy nem a mindenki által biztosra vett Acie Law a szerencsés nyertes. Helyette úgy döntenek, hogy Crittentonnak adnak lehetőséget LA-ben.

Nagyjából ezek lennének az én tarsolyom szerinti meglepetések, de biztos vagyok benne, hogy holnap ilyenkor én is a „soha nem gondoltam volna” táborhoz fogok csatlakozni. Hiszen pont ebben rejlik a draft szépsége: kiszámíthatatlan!

Szerző: Szabó Levente

Dátum: 2007. 06. 28.