Missing image

BOS – 2006. 03. 07.

Történelem

A harmadik, Larry Bird-féle bostoni aranycsapat a 90-es évek közepére teljesen kifulladt és a kelták majd húsz éve nem tapasztalt mélységbe zuhantak, ahol aztán huzamosabb időt töltöttek el. Rick Pitino Antoine Walker köré kezdte építeni az új évezred Celticsét, de túl sok hibát követett el ahhoz, hogy befejezhesse a munkáját. A Boston Jim O’Brien alatt és Paul Pierce sztárrá erősödése után találta meg az új arcát, amivel 2002-ben az NBA is szembesülni kényszerült, mikor a zöldek egészen a keleti döntőig meneteltek, ahol csak a fénykorát élő New Jersey állította meg őket. Egy év múlva Kiddék már egy körrel előbb a végállomást jelentették, amikor is Danny Ainge vette át a csapatvezetést. Ainge a fiatal tehetségek felcsipegetesével párhuzamosan lépésről-lépésre számolta fel az előző éra sarokköveit, először Walkertől vált meg, majd O’Brientől, végül a rájátszástól.

Közelmúlt

Erősségek

Jó dobószázalékokkal működő támadógépezet.

Gyengeségek

Zsákszámra adnak el labdákat. Védekezés, különösen a palánk alatt. Koncepciót nélkülöző csapatépítés.

Húzóemberek

Paul Pierce a legtehetségesebb pontgyárosok egyike. Gyors, erőteljes, ruganyos. Remekül egy-egyezik. Állandó bizonytalanságban tartja védőjét azt illetően, hogy betör vagy dob. Mindkettőben roppant veszélyes. Nagyot zsákol, sok triplát és büntetőt dob. Harcos, kiváló lepattanózó. Elpusztíthatlan vasember, akin sem mezőnyemberek durvasága, sem centerek csapásai, sem bicskások pengéje nem fog. A kiélezettek helyzetek heroikus teljesítményekre sarkallják. Hozzá van szokva, hogy nála legyen a labda. Átlagon felülire képes védekezésben is, de ennek megmutatására Jim O’Brien távozása óta edzői nem nagyon tudják rávenni. Néha elfeledkezik csapattársairól, pedig tud passzolni. Sok labdát ad el.

Alulteljesítők

Raef LaFrentz Denverben kiváló centernek látszott. Dallasban jónak. Harmatosnak Bostonban, ahol most Mark Cuban adakozó és Danny Ainge vállalkozó kedvének köszönhetően nyögik LaFrentz szerződését. Az egyik legjobban dobó center, aki a triplavonal mögül is szívesen és hatékonyan tüzel. Egykoron remek dobásblokkoló, de a sok sérülés ezt a képességét is kilúgozta. Védekezésben és lepattanózásban fénykorában is csak átlagos dolgokat művelt. Ma még inkább kerüli a palánk alatti harcot.

Reménységek

Delonte West irányítónak és reménységnek sem tipikus, de mindkét kategóriában figyelemreméltó jelenség. Nagyon megfontolt dobásválasztás. Minden lőtávról pontosan céloz. Sallangmentesen és eredményesen hozza helyzetbe társait. Fegyelmezett, soha nem lankadó védő. A folyamatos összpontosítás, a körmönfontság és a szálas, szívós fizikum blokkokban és szerzett labdákban is megtestesül. Nem erőlteti a pontszerzést, jó érzéke van a védelem megingásainak kihasználására. Sem fizikailag, sem képességeit tekintve nem sztáralkat.

Kilátások

Ainge elismerésre méltó kreativitással keveri a kártyákat és hol az újjáépülő, hol a bajnokesélyes csapatokra jellemző tranzakciókat hajt végre. Ennek és az avatott kézzel végrehajtott draftolásnak köszönhetően vagy féltucat tehetséget sikerült összegyűjtenie, de időközben nem csak az eredményesség, hanem a fizetési sapka alatt maradás is áldozatul esett. Ezért a közeljövőben inkább a reménykedés prolongálása, mint a gyors kitörés látszik valószínűnek, hacsak valamelyik ifjú sztárjelölt nem robban be az elitbe.

Szerző: Halász Csaba

Dátum: 2006. 03. 07.