Damian Lillard

 damian lillard1 Név: Damian Lillard Magasság: 6’3″ / 1,91 m
Poszt: irányító/dobóhátvéd Súly: 195 lbs / 88 kg
Csapat: Weber State Született: 07/15/90
Évfolyam: harmadéves NBA hasonmás: Rodrigue Beaubois
Statisztikák dx-logo espn-logo

Erősségek

Ha a “kicsi a bors, de erős” közhelyet valamelyik újoncnál szeretnénk elsütni, akkor az mindenképpen Lillard kell, hogy legyen. Halálos golyószóró, az idei draft legösztönösebb scorere. Masszív, szeret nekiugrani a nagyobb védőknek, főleg miután saját emberét játszi könnyedséggel, villámgyors keresztátütésekkel, követhetetlen irányváltásokkal veri meg – és még a labda is ragad hozzá. Hagyj neki egy zsebkendőnyi területet, meg egy szempillantásnyi időt és máris ráemeli a labdát, ha nyolc méterről, hát nyolc méterről. A run & gun a bibliája, bátran vállalja az ütközést, a pályán igazi véleményvezér. Egy bulldog sem lehet szívósabb nála, mindig kész a támadásra, ráadásul érti a játékot.

Irányítóként ugyan még van mit tanulnia, de a pick & roll a kisujjában van. Kielégítő védő, a lábmunkája remek, ráadásul jó szeme van a labdalopásokhoz is. Leendő edzőjének nem lesz nehéz dolga vele, szereti a kemény melót, ha kell, mestere meghosszabbított keze lesz a parkettán. Keresi a kihívásokat és meg is oldja azokat. A büntetővonallal jóban van, bevállalósságának hála, pontjainak harmadát szabaddobások után szerzi.

Gyengeségek

Nem irányító. Először lő, utána kérdez, illetve passzol. Konferenciájában nem igazán találkozott komolyabb ellenfelekkel, így sokan megkérdőjelezik a valódi hatékonyságát. Minőségi csapattársak hiányában nem kellett túl sokszor kiadnia a kezéből a labdát, nem is szívesen teszi.

Triplavonalon kívülről jó, középtávolról viszont komoly csiszolásra szorul a dobása. Védekezésben olykor hajlamos pihenni, amit beletesz offenzív oldalon, azt lefürdi a hátrajátékban.