Missing image

Elment az egyik legnagyobb…

 

"…a kosárlabda olyan, mint egy háború, amelyben a támadófegyvereket fejlesztették ki először és a védelemnek mindig kell egy kis idő, hogy felzárkózzon ."

 

Arnold “Red” Auerbach

Született: 1917. szeptermber 20.

Elhunyt: 2006. október 28.

Csapatok:

  • Washington Capitals (1946-1949)
  • Tri-Cities Blackhawks (1949-1950)
  • Boston Celtics (1950-1966)

Bajnoki címek: 1957, 1959, 1960, 1961, 1962, 1963, 1964, 1965, 1966

Kitüntetések: az év edzője (1965), a Hírességek Csarnokának tagja (1978), Az év menedzsere (1980)

Mérlege edzőként: 938 győztes és 479 vesztes mérkőzés az alapszakaszokban, 99 győzelem és 69 vereség a rájátszásokban

 

Ha képletesen szemléljük, akkor az NBA rövidítés nem csupán azokat a szavakat rejtheti, amelyeket valójában rejt. Az ”N” lehet Naismith, az amerikai kosárlabda bajnokság szülőatyja, a ”B” mögött bújkálhat a Boston, mint a liga valaha volt legpatinásabb alakulata. Az ”A” pedig minden bizonnyal azé az emberé, akinek a neve egybeforrt a játékkal. Edzőként 9, míg általános igazgatóként 4 bajnoki aranygyűrűt húzhatott az ujjaira és a számtalan győzelem után mindig ott füstölgött szájában a triumfálást megkoronázó szivar. Ő volt a legnagyobb. Ő volt az, aki miatt a Boston lehet az NBA-ben a B betű. Ő volt Red…

Red Auerbachot soha nem érdekelte, hogy ki mit gondol róla, elképzeléseiről, vagy éppen a csapatáról. Smirgliszerű stílusában volt valami megkapó, valami felsőbbrendű. Ez csak akkor nem látszott rajta, mikor a játékosai körében lehetett. Szerette a kosárlabdát, a kosárlabda pedig viszontszerette őt. Miatta játszanak ma feketék a ligában, hiszen ő volt az, aki edzoként meg merte lépni, hogy az annuális egyetemi játékosbörzén színesbőrű fiatalt (Chuck Cooper) draftoljon a Celticsbe. Ezt megfejelte azzal, hogy egy egész kezdőcsapatnyi feketét küldött pályára. Ebben is ő volt az első. És ha ez mind nem lenne elég, akkor még egy adalék: ő volt az, aki először fekete edzőt (Bill Russell) ültetett csapata kispadjára.

A fanyar humorú Auerbach azt a tréfát is megengedhette magának, hogy az akkoriban megaszerződést kapó (100.000$) Wilt Chamberlain kontraktusát felülmúlja a Bill Russellnek adott százezer plusz egy dollárral, csak hogy tudassa a világgal, hogy neki legalább annyira fontos kiskedvence, mint a Phillynek az isteni Wilt.

Kezei közül 13 játékos került be a Hírességek Csarnokába (őt magát kétszer is beválasztották) és 30 olyan kosarast edzett, akik mind-mind a tréneri pályát választották, miután lerakták a labdát. Elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy a kosárlabda ma ott tart, ahol. Mindenki szerette, mindenki tisztelte. Hirtelen jött és az egész kosarasvilágot megrendítette szombat esti szívrohama. Szerdán este még ott akart lenni rajongva szeretett Celticsének első bajnokiján, de mostmár nem a Fleet Center, hanem a Mennyország pályája várja. Egy felhőn ülve rágyújt majd szokásos szivarjára, ha az idényt fekete szalaggal végigpattogtató bostoniak megnyernek egy-egy meccset az ő emlékéért.

Red Auerbach 89 éves volt. A legnagyobbak legnagyobbika… Legyen neki könnyű a föld…

A Boston Celtics történelme, első rész  A Boston Celtics történelme, második rész  A Boston Celtics történelme, harmadik rész

 

 

Szerző: Molnár Ádám

Dátum: 2006. 10. 30. 23:39:26