Missing image

Final Four (II.)

UCLA Bruins

Az egyetemi bajnokság közel hetven éve íródó történelmének legsikeresebb alakulata, amely az utóbbi években inkább csak csöndes megfigyelője volt az elitcsapatok végső párharcának.
Idén azonban joggal szólhatnak a fanfárok, ugyanis hosszú évek agóniájából kitörve, Farmarék hangos robajjal megindultak az áhított bajnoki cím felé. A Belmont és az Alabama rendreutasítását követően, az NCAA gólzsákjával büszkélkedő Gonzaga bulldogjai tornyosultak előttük a Sweet Sixteenben. Az első félidőben Morrisonék megvadult falkaként cincálták szét a cirkuszi bocsokká szelídült UCLA-t, s a kaliforniaiak csak Jordan Farmar pulzáló játékának köszönhették a megszégyenítő húsz pontos félidei hátrány elkerülését. Hogy a második félidőben varázsütésre mitől változott meg a meccs forgatókönyve, nem tudni, de az addig szendergő Bruins, Arron Afflalo és Mbah a Moute felpörgésével eszeveszett hajrába kezdett. Az immár teljes vértezettel felszerelt UCLA szigorú védekezéssel és pontos támadójátékkal, és legfőképp Ryan Hollins sikeres büntetőivel egy pontra zárkózott fel az utolsó húsz másodpercben. A maradék időben ahelyett, hogy faultokkal próbálták volna kizökkenteni a bulldogokat, az alapvonali bedobásból megjátszott, s a labdát éppen csak megszelídítő J.P. Batistára rontottak. Farmar 185 centis magassága dacára kicsavarta Batista kezei közül a labdát, és a festékben árválkodó Mbah a Moute-hoz kézbesítette azt, aki könnyed ziccerrel győzelemhez segítette gárdáját.

Az Elite Eight-be érve a nagyok kihullásával végső esélyessé avanzsáló Memphis várt rájuk. Ám a Gonzaga ellen vívott emberpróbáló csata még inkább feltüzelte a medvéket, és cilinderjükből ismét előrántva fojtogató védekezésüket, csillogó egyéni teljesítmények helyett az igazi csapatjátékot segítségül hívva sodorták el a fogatlan tigriseket.
A March Madness során bebizonyosodott, hogy a UCLA-t nem lehet félvállról venni. Aki mégis ezt teszi, az könnyen búcsút inthet álmainak. Még az olyan energiától duzzadó alakulat is, mint az LSU.

Eredmények: – Gonzaga 73-71; Memphis 50-45

LSU Tigers

Egy héttel ezelőtt, bízva a papírformában és Fortuna istennő véges türelmében, kész tényként kezeltük a tigrisek búcsúzását. Nem hittünk abban, hogy ennyi kiélezett csata után képesek lehetnek bárki életét is megkeseríteni. Ehhez képest nem akárkiknek, hanem a liga talán két legerősebb csapatának a levesébe köptek bele.

Először, az esélylatolgatásokon egy utcahosszal vezető Duke-nak kellett szembesülnie a szomorú valósággal. Vagyis azzal, hogy a márciusra fokozatosan felpörgő gépezet még az olyan nagyágyúkkal teletőzdelt alakulatnak is rágós falat lehet, mint amilyen a Blue Devils.
John Brady fiai kihasználva az ellen elsőszámú opciójának látványos összeomlását, egész mérkőzés alatt magabiztos játékkal rukkoltak elő. Bár JJ Redick az utolsó percben bemutatta halálos csuklóját, ám a levegőben már érezni lehetett a meglepetés h?s fuvallatát. Az egyre magabiztosabban pattogtató Tyrus Thomas előbb két ember között kibújva zsákolt egy egészségeset – amellyel három pontra duzzasztotta csapata előnyét -, majd az ellentámadásnál ziccerhez készülődő Greg Paulus labdáját paskolta a kakasülőre, ezzel az utolsó szöget is beverve a Duke koporsójába.

A Final Four kapuján méretes praclikkal dörömbölő LSU a Texasnak sem kegyelmezett. Rendes játékidőnyi döntetlen után az extraklasszis teljesítményt nyújtó Tyrus Thomas és a palánkok alatt őserőként forgolódó Glen Davis állva hagyta a hosszabbításra üres tankkal kifutó Longhornst, és 1986 után ismét a legjobb négy közé repítette a louisianai univerzitást.
Hogy meddig bírja még szuflával az LSU? Nem lehet tudni. De abban biztosak vagyunk, hogy újabb sikereik láttán már nem a betonról kaparjuk össze állunkat.

Eredmények: – Duke 62-54; – Texas 70-60

Florida Gators

Az év elején megbízható forrásból jött a hír, hogy egy Gators nev? hurrikán tombolni készül Florida partjainál. A mindent elsöprő jelenség porig rombolta a Southeastern konferenciájába tartozó bástyákat, és márciusra az Egyesült Államok egész területére átterjedve, a földdel tette egyenlővé a szezon kezdetén még megsemmisíthetetlennek hitt erődítményeket.
Az elit nyolcért folyó küzdelemben a Georgetown egyre masszívabb alapokon nyugvó épületét próbálta kikezdeni a Gators. Ám Jeff Green első félidei sziporkázása, illetve a Hoyas szigorú védekezése lecsendesítette a Billy Donovan edzette Floridát. A második felvonásra a March Madnessen ötös sebességi fokozaton üzemelő Noah-Horford kettős – 15 pontot vállalva csapatuk 29-éből – végletekig kiélezett csatára kényszeríttette ellenfelüket. Amelyben az egyébként egész meccsen betliző Corey Brewer bizonyult a leghiggadtabbnak. Fél perccel a lefújás előtt berámolt duplájával és egy büntetőjével eldöntve a csatát, a megdicsőüléshez vezető útra terelte csapatát.
De előtte még a Villanova lilliputi hadseregével kellett megküzdeniük. Az előzetesen meghirdetett látványos, pontokban gazdag mérkőzésben végül nem is kellett csalódnunk, ám a Gators kihasználva magasságbeli fölényét (Horford-Noah duótól 30 lepattanó) végtelenül sima mérkőzésen biztosította helyét a Final Fourban.

Látva a floridaiak mindent elpusztító lendületét, nem mernénk komolyabb tétekkel fogadni, hogy a George Mason épülő barikádja elegendő lesz a fékentartásukhoz.

Eredmények: – Georgetown 57-53; – Villanova 75-62

George Mason Patriots

Jim Larranaga edző alakulata nem t?nt egy világverő csapatnak év közben. Gy?jtögették a győzelmeket, becsülettel végigküzdötték a szezont, de hogy bejussanak az ország legjobb négy gárdája közé, arról álmodni sem mertek. Most viszont már nagyon is számolni kell velük.

A Wichita State-et oktatták az első félidőben, ekkora előnyt pedig – hiába kapaszkodott az Miller-Wilson-Bradley trió – a kiválóan védekező Patrióták nem szoktak leadni. Ugyan az egyszemélyes nehézgyalogság csütörtököt mondott, azonban Jai Lewis-on kívül mind a négy kezdőjátékos kiegyensúlyozottan szerepelt a támadások során. Az utolsó másodpercekben Lamar Butler dobta be a labdát a közönség színes kavalkádjába, majd égbeemelte nyolc ujját, jelezve, hogy nekik bizony ott a helyük a nyolcak elitjében.

Ezek után elérkezett az idő, hogy az idei legkeményebb keringőre való felkérést fogadja el a betonkeverő-gárda. Álltak elébe. A farkasokkal, jobban mondva Huskiekkal táncoló kosarasok ismét megmutatták, hogy kiérdemlik a Szupercsapat becenevet, igaz itt nem Mr. T, hanem Lewis osztotta a pofonokat. Még Hilton Armstrongnak sem lehetett kellemes, mikor egy lánctalpassal kellett azt a fránya keringőt eltáncolnia. A meccs utolsó pillanatában Denham Brown ziccere aranyat ért, hiszen ő mentette hosszabbításra a meccset, de ugye ismerjük a mondást? ”Nem minden arany, ami fénylik.” – történt ugyanis, hogy a Patrióták úthengere kihagyott két büntetőt egy gyilkos Marcus Williams-tripla után, így jöhetett a UConn kétpontos hátrányban, ám a szerénynek hatalmas jóindulattal sem nevezhető Brown ismét megpróbálta. No nem egy újabb hosszabbítást érő duplát akart. Kilépett a triplavonalra és eldobta. A végét már tudjuk: mennybemenetel helyett pokolrajutás lett. Nem így a George Mason egyetem játékosainak. Butlernek már csak egy kezére volt szüksége, hogy megmutassa a gárda úticélját, a négyek fináléját.

Hogy mi lesz a Villanovát bucira verő Florida ellen? Ha beindul az úthenger, akkor nem lesz megállás a döntőig. A Husky-k ellen látott játékot átmentve estére, nem lesz egyszerő dolga a Gatorsnek.

Eredmények: – Wichita State 63-55, – UConn 86-84,

Szerző: Molnár Ádám – Szakály Máté

Dátum: 2006. 04. 01. 21:56