Greg Oden

 greg oden Név: Greg Oden Magasság: 7’0″ / 2, 10 m
Poszt: center Súly: 250 lbs / 114 kg
Csapat: Ohio State Született: 1988. január 22.
Évfolyam: elsőéves NBA hasonmás: Robert Parish
Statisztikák dx-logo espn-logo

Erősségek

A bölcs bennszülött ábrázatú Oden, LeBron James óta a legnagyobb talentumként jegyzett játékosok egyike. Középiskolásként nézők ezrei, firkászok tucatjai csorgó nyállal kísérték figyelemmel a roppant méretű középjátékos első szárnypróbálgatásait, majd jóleső csettintéssel konstatálták, hogy hősük versenyképes lehet az új amerikai idol szerepére.

Gimisként minden elérhető címet bezsebelt, Amerika minden jelentős sportmagazinjának címlapjáról visszamosolygott, idén minden várakozásnak megfelelően, a draft legnagyobb sztárja. Nem alaptalanul! Alkatilag a 80-as, 90-es évek klasszikus, nagy centereit idézi. 213 centi mellé kidolgozott, súlyos izomkötegek, hosszú, kikerülhetetlen karok párosulnak. Emelkedése még napjaink elatletizálódó kosárlabdájában is unikumként hat. Így hát nem meglepő a védőoldalon mutatott átlagon felüli teljesítménye. Egyesül benne az erő és a sebesség.

A drabálisabbakat fizikai erejével, a mozgékonyabbakat gyorsaságával és svájci órához igazított ütemérzékével annulálja. Szívesen és hatékonyan lép ki a periméterre, így jelentve állandó veszélyt a labdát pumpáló hátvédekre. Élenjár a megrendítő blokkok kiosztásában, akár gyors egymásutánban többször is. Domináns lepattanózó, a védő és támadó oldalon egyaránt.

Az offenzívákban leginkább a lerohanások befejezőjeként csillog, de Thad Matta trenírozása alatt elsajátította a 2-3 méteres horgokat is. Kőkeményen képes felvenni a pozíciót, amiből még egy kamion sem tudná elmozdítani.

Gyengeségek

Erősen limitált támadórepertoár. Egyéves NCAA karrierje alatt egyszer sem nézett középtávolról a gyűrűre. Állandó magasság- és súlyfölénye miatt erre nem is volt rákényszerülve. Amint szembekerül a kosárral, elfogy a tudomány. Ha nem tudja átzsákolni ellenfelét, nemigen szerez pontot.

Pocsék büntetőző. “A centerek későn érnek” megállapítás Odenre fokozottan igaz lehet. Évekre lehet szüksége ahhoz, hogy a stabil dupla-duplás átlagról elmozdulva, beváltsa a hozzá fűzött reményeket és a következő évtized meghatározó középjátékosa legyen.