Helyzetjelentés: Orlando Magic

A szezonfelező táján és az átigazolási határidő (március 15.) közeledtével érdemes számot vetni azzal, hogy az idei szezon során a csapatok mit értek el, mire számíthatnak a továbbiakban és milyen irányban haladnak.

Jelenlegi mérleg: 22-13

Kezdőcsapat: Jameer Nelson/Jason Richardson/Hedo Turkoglu/Ryan Anderson/Dwight Howard

Mi történt eddig?

A csapat franchise playere, Dwight Howard idejekorán bejelentette, hogy nem kíván hosszabbítani csapatával az idény végén.
Hiába próbált a vezetőség a kedvére tenni, minden kívánságát teljesítették szinte, megkapta Lewis helyett Arenast, Bass helyett Glen Davist, visszakapta Turkoglut, egy dolog azonban maradt: a max segédedzőnek alkalmas Stan Van Gundy. Márpedig akinek van szeme, láthatja: vele a Magic az életben nem fog bajnokságot nyerni, kereshet a kezdő ötös akárhányszáz milliót is akár.
Pedig ez utóbbi adott, a Howardot segíteni kívánó nagyobb nevek a csapatban rendre 11 (Turkoglu), 8.6 (Nelson), 6.3 (Davis), 5.4 (J.Richardson) és 3.3 (Duhon) millióval, azaz együtt 34.6 millióval terhelik meg a pénztárcát, ehhez képest sajnos összesen nem érnek két jó kiegészítő játékost.

Van Gundy állását azonban megmentette egy időre két fiatal játékos, akik (Howardon kívül) egyedüliként mutatnak tartósan életjeleket idén Orlandoban: Anderson és Redick.
Előbbi Davist előzte be cselesen a kezdőben, aki azóta nem győz eleget hisztizni emiatt. Anderson idén 230 kísérletből 100 triplát süllyesztett el, emellett veszélyes a palánk közelében is, bár klasszikus erő-erőcsatár sosem lesz.
Redick a padról beszállva szállítja a pontokat, és védekezésben is kezd magára találni.

A többieket elöntötte a Howard-saga miatti motiválatlan, bizonytalan deprimáltság. Támadásban dekoncentrált a társulat, néhanapján a 60 pontot is nehezükre esik megdobni. Főleg, ha Howard korai faultproblémákkal küzd, és a társak minden pontszerzési lehetősége az esetlegesen behulló hármasokra redukálódik le, vagy a Dwight a hack-a-Howard utáni büntetőivel fagyasztja le a kijelzőt.
Hátramenetben pedig hiába van a palánk alatt egy többszörös DPOY (aki még mindig főleg a 16. sorba kivágott blokkjaival domborít), ha a többiek periméter-védekezése nulla, és úgy amúgy az egész csapatvédekezés is csapnivaló.

Így nem csoda, hogy a jó szezonkezdetet hamar hullámvölgy követte, melyből lassú és esetleges a kilábalás. Jól jellemzi a Keletet, hogy a Magic még így is stabil Rájátszás-résztvevő helyen áll.

Mi lesz ezután?

Howard-trade.
Mire ez az írás kikerül, addigra túl leszünk az orlandoi rendezésű all-star hétvégén. A menedzsment leszögezte, hogy ezen esemény előtt nem adják sztárjukat, ám mostantól szabad a pálya. A kérők száma végtelen, szóba került a Nets, a Lakers, a Clippers, a Celtics, a Warriors, a Knicks, sőt, az is, hogy a Mavs nyáron, már szabadügynökként szákolja be a nagy halat.
A reális befutók jóval kevesebben vannak, igazából a Nets csomagjával (Lopez, Brooks, Okur, két első körös, és egy pár rossz szerződésű Mágikus benyelése) talán csak egy Bynum köré épülő Lakerses csomag tud érdemben versenyre kelni.

Persze, mások is képbe kerülnek, amennyiben a vezetőség komolyan gondolta azt a kijelentést, miszerint nem szeretnének rebuildet, csak inkább egy retoolt.
Izguljunk.

Szerző: Galambos László

Dátum: 2012. 02. 27.