Heti körkérdések (8. játékhét)

Az NBA iránt érdeklődőket minden héten más kérdések foglalkoztathatják. Ezekből igyekeznek válogatni és ezekre próbálnak válaszolni az nba1.hu szerkesztői.

1. Mennyire komolyak a Heat gondjai és mi lehet a megoldás rájuk?

Mihály Balázs: Nagyon komolyak.

Pat Riley célja a nyáron az volt, hogy az eddigieknél kevesebb specialistát foglalkoztasson a csapat, fiatalabb legyen a játékoskeret a tavalyinál és lehetőleg minél több jó atléta alkossa azt. Ezeknek a kritériumoknak a Miami nyári igazolásai többnyire meg is feleltek, de az edző elfelejtette azt, hogy az új játékosokkal már nem lehet egy az egyben ugyanazt játszatni, mint amit Riley az edzői karrierje során szinte mindenhol kért. Az idei Heat akkor tűnt életképesnek a szezon eddig eltelt részében, amikor kötetlenebb, gyorsabb kosárlabdát játszhatott, a kevés győzelme többségét is így érte el.
Ennek ellenére a viszonylagos rohanás még mindig csak a B-terv a tarsolyban és ezen az sem változtatott, hogy nem kis meglepetésre az egyre raplisabb Shaquille O’Neal is kifejezetten hatékonynak tűnt akkor, amikor a Miami arra törekedett, hogy minél egyszerűbben és gyorsabban szerezzen pontokat. A gondokat csak tetézi, hogy az idényt a sérültlistán kezdő Dwyane Wade meglehetősen messze van még a csúcsformájától.
A legegyszerűbb, de néhány játékosnak az elvárthoz képest sokkal gyengébb játéka és erősen megkérdőjelezhető hozzáállása okán csak korlátozottan hatásos megoldás az lehetne, ha a mester jobban alkalmazkodna a játékoskeretben rejlő lehetőségekhez. Más kérdés, hogy a pályafutását ismerve előbb rúgja ki a fél csapatot, mintsem hogy változtasson a játékfelfogáson. Éppen ezért valószínűsíthetően újabb cserékkel próbálja majd felkavarni az állóvizet, de a többnyire szoros meccseken elszenvedett vereségek éppen eléggé kikezdték a csapatmorált ahhoz, hogy azonnali beavatkozásra legyen szükség a rájátszók mezőnyétől már most mérföldekre tanyázó floridaiaknál.

Halász Csaba: Én a “Shaq már erősen lefelé megy, de idővel majd összeállnak táborba” tartoztam. Shaq tényleg lefelé megy, de nem álltak össze.
Néha még Wade sem tud igazán koncentrálni, mintha nem szokta volna meg, hogy olyan gyenge körülötte a csapat, hogy még 1-2 hiba sem fér bele. Quinn remek egyetemi játékosból megbízható NBA-irányítóvá látszik fejlődni, csereirányítóként megteszi, de ha a Heat magasabbra tör, kellene valaki jobb.

Egy csereötlet:

Shaq Dallasba
Harris, Brandon Bass, George, Dampier és Jason Williams Sacramentóba
Bibby, Brad Miller és Abdur-Rahim Miamiba.

Komlósi Péter: Nagyok. Shaq megöregedett, ráadásul még ki sem vette a szokásos éves húszmeccses szabiját. Hasznos kiegészítőembereket pedig nagyítóval is nehezen találni az idei Heatben. Wade-en kívül bárkit elcserélhetnek, hogy megerősítsék a csapatot.

2. Ki a legtúlértékeltebb játékos?

Doma Tamás: Gilbert Arenas.

Halász Csaba: Yao Ming.

Komlósi Péter: Jamario Moon.

Sárdi Bence: Adam Morrison.

Király Levente: Pénzügyileg Rashard Lewis, összességében Yao.

3. Az eddig kiugró teljesítményt nyújtó csapatok közül melyik lesz a legnagyobb visszaeső?

Végh Tamás: A Boston. Eddig igen kedvező sorsolásuk volt és ennek megfelelően alig van vereségük. Persze a visszaesés szerintem csak annyi lesz, hogy “visszaesnek” a Phoenix, San Antonio és további élcsapatok győzelmi mutatójának szintjére.

Mészáros Bence: Talán nem értelemszerű válasz a kérdésre, de a Washington mellett teszem le a voksom. A Wizards gárdája nem élmenő keleten, de önmagukhoz és lehetőségeikhez mérten kiválóan teljesítenek Arenas hiányában. Ez a tendencia még folytatódhat is decemberben, de utána szép lassú alámerülést jósolok Jamisonéknak.

Komlósi Péter: New Orleans. Nem fogják átvészelni a szokásos sérüléshullámukat.

Király Levente: A Magic, aminek már látszanak is a jelei. Howard fantasztikus, de nem fogja tudni tartani ezt a 24+15-ös átlagát, márpedig a csapat szinte teljes mértékben az ő domináns játékára épül. Lewis-ban egyelőre nem látni azt, hogy képes lenne legalább időlegesen átvenni a vezető szerepet, a többiekről elképzelni is nehéz ilyesmit.

4. A Mohamed kontra Brezec, Hermann csere melyik csapatnak kedvez igazán?

Végh Tamás: Szerintem a Charlotte-nak. Mohammed jól fog jönni nekik lepattanózásban, keménykötésű játékos, pont egy ilyen stílusú magasember hiányzott tőlük. Brezecnek igazából egy jó szezonja volt, nem hiszem, hogy ő olyan nagy szerepet kapna majd Detroitban. Hermann már jobb játékos, de előtte lesz Prince, a négyes meg talán nem az ő posztja az NBA-ben. Ebben a cserében szerintem a Pistons inkább a kifutó szerződésekre hajtott.

Halász Csaba: Mohammed harcos magasember, de szerintem túl van fizetve. Ennek megfelelően inkább egy bajnokesélyes csapatba illeszkedhetne (de az egyikbe pl. évek óta nem fér be), mint egy feltörekvő, a rájátszásra ácsingózó együttesbe.

Sárdi Bence: A Bobcats-nek. Idén Richardson érkezésével megnőttek az elvárások, de eleddig ezeknek nem tudott megfelelni a csapat. A sikertelenség egyik kulcsa a centerposzton található méretes lyuk volt. Mohammedet az elmúlt években nagyon elfelejtették. Anno New York-ban Marbury keze alatt és Kurt Thomas társaságában jól működött a palánk alatt. Most a Felton-Okafor duó hasonló lehetőségeket biztosít majd neki. Szerintem élni fog vele, és a Charlotte rátalál a jó útra.

Mihály Balázs:A Detroitnak. A tohonya Mohammed nem nagy erősítés a Bobcats számára a centerposzton Brezechez képest, ha az egyáltalán. Ellenben a Pistons-nak kifejezetten jól jöhet a szlovén és az argentin, nem utolsósorban azért, mert mindkettő jól ismeri az európai stílusú játékrendszert, ami viszonylag közel áll a Detroit kosárlabdájához. Elsősorban a védekezésben és támadásban is hasznos Hermannt tartom nagy fogásnak, de a center létére nem kimondottan kemény Brezec is előrelépés lehet Mohammedhez képest, mivel lényegesen jobb dobó annál és sokkal jobban érti a játékot.

Mészáros Bence: Adam Morrison idénykezdet előtti sérülésekor az villant be egyből, hogy ez lesz Herrmann éve, ő fog profitálni a megüresedő játékidőből. Ehelyett jött egy új edző, és kissé érthetetlen okokból parkolópályára tette az argentint. Brezec nem tényező a cserében, nem csodálkoznék, ha kontraktusa lejártakor Spanyolországba helyezné át a székhelyét. Mohammed passzolni fog a Hiúzok játékába, (amennyiben egy korlátozott eszközkészlettel rendelkező, de rakkolós magasembert szereztek) s így Okafor is megszabadul a nyűgös centerségtől. Tipikus költségcsökkentő csere az egyik oldalon, lelkes play-off-hajszolás a másikon.

Szerző: NBA1.hu

Dátum: 2007. 12. 19.