Missing image

MEM – 2014.01.07.

Történelem

A Vancouver Grizzlies 1995-ben csatlakozott az NBA-hez. Hiába jött az évek során Bryant Reeves, Shareef Abdur-Rahim és Mike Bibby, a macik Kanadában nem tudtak maradandót alkotni. Egyetlen pozitív alapszakasz teljesítményük nem akadt, a rájátszásról nem is álmodhattak. A nézőkkel együtt a tulajdonosok türelme és pénze is egyre fogyott. 2001-ben gazdasági megfontolásból a klub a blues és Elvis Presley napfényes városába, Memphisbe költözött. Jerry West menedzser irányításával a csapat is gyökeres változásokon ment keresztül. Ikonikus játékosok távoztak, és érkezett többek között Pau Gasol, Shane Battier és Mike Miller. A vérátömlesztéssel együtt a sikerek is megjöttek. A Hubie Brown, majd Mike Fratello edzette grizzlyk történelmet írva három egymást követő szezonban (2004-2006) is rájátszásba kerültek, szintet lépni azonban nem sikerült, mindhárom alkalommal már az első körben 4-0-al kisöpörték őket.

Közelmúlt

2008 februárjában Michael Heisley tulajdonos jelentős változtatásra szánta el magát: mai napig vitatott ügylet keretében a klub emblematikus játékosa, Pau Gasol a Lakershez távozott, és a Grizzlies újjáépítésbe kezdett. Lionel Hollins edző “hazatértével” a szakmai munka is jó kezekbe került. Az ifjú titánok szépen fejlődtek, a veteránok (Randolph, Allen) meg engedelmesen beálltak a sorba. A szisztematikus munkának 2011-ben érett be a gyümölcse, nemcsak az első rájátszásbeli győzelmüket szerezték meg, de egészen a második körig jutottak. Azóta állandó résztvevői a rájátszásnak. 2012-13-ban minden idők legjobb alapszakasz teljesítményét nyújtották (56-26), és klubtörténelem legnagyobb sikerét aratva beverekedték magukat a Nyugati Főcsoport döntőjébe, ahol a San Antonio Spurs bizonyult túl nagy falatnak.

Újabb fordulópontot jelentett, hogy 2012-ben Michael Heisley tulajdonos eladta a csapatot. A szemtelenül fiatal Robert Pera vezette befektetői kör, Jason Levien igazgató (CEO), valamint az ESPN-től elhappolt statisztikaguru John Hollinger újfajta szemléletet igyekszik meghonosítani a klubnál. Az, hogy mennyire lesznek sikeresek még a jövő zenéje. Kezdésnek egy “Western Conference Finals” zászló megszerzése nem is rossz.

Erősségek

A klub hagyományaihoz méltó, csikorgósan kemény védekezésen alapuló játékstílus (Grit and Grind). Palánk alatti dominancia, védő és támadó oldalon egyaránt. Példás csapategység.

Gyengeségek

Pontszegény támadójáték. Triplák hiánya.

Húzóemberek

Marc Gasol a tesóért cserébe került Memphisbe, és hamar kilépett a bátyja árnyékából. Az első szezonja végén bekerült az újoncok második ötösébe, majd folyamatosan lépdelt előre a ranglétrán. 2012-ben All-Star lett, 2013-ban az év védőjátékosának választották meg, és bekerült az év második csapatába. A mai centerínséges időkben igazi kincs egy olyan középjátékos, aki támadó és védő oldalon is magas szintű teljesítményre képes. A kis Gasol technikailag képzett, a centerjáték minden elemében otthonosan mozog. A horogdobás, a középtávoli tempó éppúgy megy, mint az elzárás vagy a lefordulás. Mindezek mellett a liga egyik legjobban passzoló magasembere, a Memphis kétpólusú támadójátékának egyik fókusza és szervezője. Egy az egyben is jó védő, de igazi erőssége a besegítés és a csapatvédekezés irányítása. Sérülése alatt mutatkozott meg igazán, hogy mennyire fontos a jelenléte a csapat számára.

Mike Conley komplett játékos. Kihalófélben lévő klasszikus, first pass irányító, aki jó érzékkel hozza helyzetbe társait. Ha szükséges, triplákkal fűszerezve több tucat pontot is képes berámolni. Támadójátéka sokoldalú, teljesítménye magas szinten is kiegyensúlyozott. Szívós védő, a liga legjobb labdaszerzői közé tartozik. 2013-ban az év második védőötösébe beválasztották. Cimborájával, Marc Gasollal együtt a Grizzlies jövőjének alappillérei, nemcsak a pályán, de azon kívül is a csapat szellemi vezérei.

Alulteljesítők

Jelentős átalakuláson ment/megy át a tulajdonosi kör és a menedzsment, de az elődök és utódok kollektíve kiérdemelték a fekete pontot. Hosszú ideje nem tudják megoldani a csereirányító kérdést, és a csapat Achilles-sarkának mondható tripladobások hiányát sem orvosolták megfelelően (eddig). A draftcetliket könnyű szívvel passzolják el, ami marad, azzal meg sűrűn mellényúlnak. Mint ördög a szenteltvíztől, úgy félnek a luxusadótól, elkerülése érdekében számos értékes játékost cseréltek már el “semmiért”, vagy nem igazoltak le hasznos kiegészítő embereket. Egyelőre felemás döntésnek tűnik a sikerkovács Lionel Hollins edző elengedése is.

Amiért viszont jár a piros pont: jó érzékkel szerződtetnek szabad ügynököt (Allen, Bayless) és a cserével megszerzett játékosok (Davis, Pondexter) többnyire beválnak.

Reménységek

A klub új vezetőedzője Dave Joerger, aki 2007 óta áll a Grizzlies szolgálatában, más NBA csapatnál nem dolgozott. Segédedzőként tagja volt Marc Iavaroni és Lionel Hollins stábjának is. A Memphis védekezése javarészt neki köszönhető. Remek problémamegoldó és játékelemző hírében áll, valamint szívesen foglalkozik a játékosai fejlesztésével. Vezetőedzői tapasztalatokat kisebb bajnokságokban (IBA, CBA, Summer League, D-League) szerzett. Hét év alatt ötször volt bajnok, négyszer a Dakota Wizards, és egyszer a Sioux Falls Skyforce csapatával. A CBA-ban kétszer az év edzője lett. Kimondatlanul is elvárják tőle, hogy az elit védekezés megtartása mellett fejlődjön a támadójáték.

Kilátások

Szerző: Farkas Dénes

Dátum: 2014.01.07.