Missing image

IND – 2004. 05. 22.

Történelem

A Pacers közelmúltja a 1987-es drafton dőlt el, mikor is a 11. helyről egy pálcikaember csatlakozott a csapathoz, Reggie Miller. A kezdeti sikertelenebb években olyan játékosokkal pattogtat, mint Chuck Person, aki elnyerte az év újonca címet, Rik Smits, aki „zsákoló holland”-ként került a történelemkönyvekbe és Detlef Schrempf, aki két legjobb 6. ember díjat is begyűjt, és akinek talán ma Nowitzkit is köszönhetjük. Az első komoly siker Larry Brown kispadra érkeztével jön, s máris a keleti főcsoport döntőjében vagyunk 1994-ben. Szemben a Knicks. 2-2 után Miller egyik mágikus estéjével (25 pont a 4. negyedben a Madison Square Gardenben) győz a Pacers, de végül a New York nyeri a párharcot. A következő évben az újabb Miller-varázslat (az első idegenbeli meccsen 17 másodperccel a vége előtt 6 pontos hátrányból 8 pontot dobva megnyeri a meccset) már fog a Knicks-en, de Shaq és Penny Orlandója ellen már ő is kevés. A kulcsemberek folyamatos sérülései véget vetnek a Brown-korszaknak, 1997-ban a kispadon bemutatkozik Larry Bird (segítője Rick Carlisle). A szárnyra leigazolják Chris Mullint, s a csapat 58 győzelemmel új rekordot ér el, jöhet a 6. bajnoki címére törő Jordan és együttese. A kiélezett párharcban Miller ismét önkívületben játszik, de a Chicago megnyeri a mindent eldöntő hetedik meccset. A csonka szezon rájátszásában a 8. helyről menetelő Knicks-et ők sem tudják feltartóztatni. Miller az új évezredben visszavág nekik, de a nagydöntőben O’Neal és Bryant együtt sok egy keleti csapatnak. Az Indiana sikerei csúcsán is gondol a jövőre (Antonio Davist Benderre cserélik) és a 2000-es nagytakarításkor Dale Davisért megszerzik Jermaine O’Nealt, a kispadra pedig Isiah Thomast. A Thomas-éra három elsőkörös búcsúja megérleli az újabb váltást, hiába kaparintják meg Artestet a Chicagótól. Az ezúttal menedzserként visszatérő Bird edzőnek Carlisle-t választja. A csapat megtáltosodik, új rekordot felállítva megnyeri az alapszakaszt. Reggie Miller 39 évesen még mindig kezdő. Nem hagyománytiszteletből. Villant-e még egy utolsót a rájátszásban? Szükségük lesz rá.

Közelmúlt

Erősségek

Védekezés. Fegyelmezettség. Remekül letompítják az ellenfél erősségeit. Higgadt támadójáték. Sok labdát lopnak. Hosszú, hatékony cserepad.

Gyengeségek

Milleren kívül nincs nagy csatában edződött játékosuk.

Húzóemberek

Jermaine O’Neal a keleti főcsoport domináns magasembere. Egykoron a liga legfiatalabb játékosa. Ma az egyik legjobbja. Képzettsége és ereje miatt a palánk alatt szinte tarthatatlan. Mozgékonysága és remek, sokszínű tempódobásai miatt távolabbról is. Szorgosan gyűjti a lepattanókat, főleg a saját kosara alatt. Demoralizáló blokkokat osztogat. Csapattársait többször örvendeztethetné meg passzokkal. Még mindig fejlődhet, szép jövő áll előtte. A név kötelez…

Ron Artest ebben az idényben hivatalosan is az NBA legjobb védőjátékosa lett. Sok játékos rémálmában Artest védekezik rajta. Bárgyú tekintete, mackós alkata csupán megtévesztés. Második bőrként ragad áldozatára, a kisebbeket súlyával agyonnyomja, a nagyobbakat gyorsaságával kergeti őrületbe. Remek érzéke van a labdalopáshoz. Idén támadásban is rohamos fejlődésnek indult. Megfontolt egy-egyezés, javuló dobásbiztonság, okos döntések. Igazi rosszfiúként edzők, bírók és David Stern rémálma volt, de Carlisle vele is csodát tett, fölös energiáit ma már a pontszerzésben vezeti le.

Alulteljesítők

Austin Croshere az NBA „megtaláltuk Larry Bird utódját” mániájának mellékterméke. A Lakers ellen elveszített döntő után a csatár orra alá toltak egy vaskos szerződést. Azóta is bánják, hiszen Croshere persze aláírta. Erőcsatárnak túl puha, kiscsatárnak túl lassú. Lelkesen megy a lepattanókért. Gyakran, de nem elég hatékonyan használja szépen kidolgozott tempódobását. Mást se csinál.

Reménységek

A középiskolából draftolt Al Harrington mára az Indiana legjobb cserejátékosává érett. Jó pár kezdőcsapatba is simán beférne. Akár sztár is lehetne. A padról beszállva is mindent belead. Csúszik-mászik a labdákért, röpköd és verekszik a lepattanókért. Támadásban is kimondottan veszélyes. Gyors, lendületes és ügyes, nem könnyű megállítani. Mindkét csatárposzton képes játszani. Dobószázaléka csinosabb, mint dobómozdulata, de az NBA-ben nem a szépségdíjra hajtanak. Nem az önzetlenségéért szeretik.

Kilátások

A Pacers szurkolók legnagyobb gondja valószínűleg a győzelmi szivardoboz feltöltése. A csapat nyerte az alapszakaszt, a vezetőségben jobbnál jobb koponyák, a kulcsemberek még csak közelítenek az ideális korhoz, és ifjú reménységek bontogatják szárnyaikat.

Szerző: Faxe

Dátum: 2004. 05. 22.