Miért lesz erős az idei draft?

A legtöbb NBA rajongó nem járatos az egyetemi kosárlabda világában. De mindenkit érdekel, hogy kik azok a játékosok, akiket kedvenc csapatuk megszerezhet az idei játékos börzén? Erre szolgálnak a draft előrejelzések, amit az nba1.hu hasábjai között is megtaláltok játékos elemzésekkel felturbózva és statisztikákkal megfűszerezve. De mindez kevés érzékeltetni az idei draft erősségét, ezért is fárasztom szemeimet a monitor előtt.

Emlékeztek még a 2003-as draftra: LeBron James, Carmelo Anthony, Chris Bosh, Dwyane Wade, na meg a felejthetetlen második pick: Darko Milicic.
Nagyszerű draft volt, eltelt négy év és a Cleveland nagy Úr keleten (LeBron). Csakúgy, mint ahogyan a Nuggets is a nyugati elitbe tartozik (Anthony). A Miami a címvédő (Wade), míg a Toronto ifjú titánja által vezérelve (Bosh) dobbantott be az idei rájátszásba.
Darko? Hát igen, a Detroit nem éppen miatta lett bajnok, sőt a padmelengetésen és a garbage time-ban eltöltött „hasznos” idején kívül nem sok lapot osztottak neki, de idén egész szép számokat produkál a Magic színeiben. Nagyon hasznos cserejátékos, hazája válogatottjának meg húzóembere. Azért ez nem kis szó, még akkor sem, ha a szerbek a 2006-os VB-n csak a második (és még ebben is van némi jóindulat) csapatukkal indultak.

Gyakran dobálózunk a „Szökőévente” kifejezéssel. Most úgy tűnik, hogy akkor, amikor azt mondtuk, hogy szökőévente örülhetünk egy ilyen (2003) draftnak, akkor nem csak légből kapott mondatokkal dobálóztunk. Eltelt négy év, és 2007-ben olyan draft elé nézünk, amiről évek múlva is beszélni fogunk. Természetesen nem negatív értelemben. Ez részben egy szabálybevezetéssel elért mesterséges drafterősítésnek köszönhető. Amit a saját szótáramban David Stern 19-es karikájának nevezek.

A korhatár bevezetése nagyon ráfért az NBA-re. Évről évre pottyantak ugyanis be a mélyvízbe olyan játékosok, akik korábban csak fürdőkádban áztatták magukat. Természetesen a legtöbb esetben hatalmas fuldoklás következett.
Elég csak olyan nevekre gondolni, mint Darius Miles, akit annakidején Tracy McGrady-hez hasonlítottak, vagy Kwame Brown, a legbátrabb és egyben legbutább 1/1-es választás.
DeSagana Diop se váltotta meg a világot ahhoz képest, hogy 1/8-as pick volt. Bár ő valószínűleg hozzám vágná, hogy az NBA jelenlegi legjobb csapatának kezdőcentere. Egyébként igaza is lenne, más kérdés, hogy mennyit tesz a közösbe.
Szent meggyőződésem, hogy Sebastian Telfair is sokkal több lenne, mint egy „közönségkedvenc” Bostonban, ha annakidején a Louisville egyetemen eltölt pár évet.
Meg persze a Utah által 2005-ben a második körben kiválasztott CJ Miles is mesélhetne picit NBA-s karrierjéről. Az amerikai korosztályos válogatott tagja volt, akit nem kisebb név pályájára kívánták helyezni, mint Ray Allen.
De persze ezt a listát a végtelenségbe lehet nyújtani. Ilyen bakik többé viszont nem következhetnek be, a középiskolás „sztárjátékosok” ugyanis kötelezően eltöltenek egy évet valamelyik egyetem színeiben, ezzel tesztelve magukat komolyabb ellenfelek ellen, egy sokkal keményebb bajnokságban is. Egy év hosszú idő, ami alatt megerősödhetnek, javíthatják játékuk hiányosságait, és nem mellékesen az egyetemi bajnokság amúgy is magas színvonalát tovább emelik.

A címben szereplő kérdést is meg tudjuk most már válaszolni. Hiszen a tavaly elvetett korhatár fának a gyümölcsei idén értek be. A tavalyi sztárközépiskolások idén nyáron immáron egyéves egyetemi múlttal a hátuk mögött érkeznek az NBA draftra, olyan játékosokkal karöltve, akik az egyetemi bajnokság krémjét képezik.

Az Ohio State egyetemről érkezik Greg Oden, akit évekkel megelőzött a hírneve. A biztos 1/1-es választás ugyanúgy, mint négy évvel ezelőtt LeBron James.
A biztosra vehető második választás Kevin Durant. Ahogyan 2003-ban kihagyhatatlan volt Darko Milicic, úgy idén Durant mellett lenne vétek elsétálni. Mondjuk ez nem kérdés azok után, hogy a Texas Longhorns kiválósága idén egyeteme minden olyan rekordját megdöntötte, amit ennyi idő alatt meg tudott, és az NCAA majdhogynem összes díját bezsebelte.
Még egy első éves egyetemi játékost meg kell említenünk. A North Carolina babakék mezébe egy évig nagyon hasznosan pattogtató Brandan Wright is bejelentkezett az idei draftra. Minden bizonnyal az első öt hely egyikén el fog kelni.
Ők csak egy részét képezik azoknak a játékosok, akik biztosan kijöttek volna a tavalyi drafton, ha úgy tetszik az idei draft bonusz játékosai. Hozzájuk csapódnak a kötelezően érkező tengerentúliak, akik közül a brazil, Európában már évek óta edződő tehetség Splitter, valamint az olasz dobógép Marco Belinelli, és a következő Mingnek kikiáltott kínai Yi Jian-Lian mindenképp említésre méltó. Mindezt az egyveleget az egyetemi bajnokság legjobbjaihoz hozzáadva, nem véletlenül beszélhetünk a négy évvel ezelőtti játékos börzéhez hasonló erősségű, ha nem erősebb draftról.

Tehát a 2003-as draftból kiindulva, a Memphis, Boston vagy éppen a Seattle szurkolói 2-3 éven belül a szezonnak ebben a szakaszában, a rájátszásban is szurkolhatnak kedvenc csapatuknak.

Szerző: Szabó Levente

Dátum: 2007. 04. 22.