Missing image

NBA ERŐSORREND 2005/06

1. Detroit Pistons

A szezon első harmadában a Flip Saunders kormányozta alakulat úgy fest, mint egy suhanó fregatt, amely kifogta a legjobb szelet a többi, versenyben lévő vitorlás elől. A legénység eddig 22 (27 nyert összecsapás) gárda matrózaival mosta fel a hajópadlót és csupán 4 csapat ellen kapitulált. Chauncey Billups kapitányi rangjához méltón teljesít, mind a társak kiszolgálásában, mind a golyószórásban.

2. San Antonio Spurs

Ha egy edző csapatában tudhatja a Liga egyik legjobb magasemberét, az egyik legremekebb hátvédsort, valamint még a padon is remek veteránok üldögélnek, akkor nem lehet sok gondja. Gregg Popovich mester ilyennek vallhatja magát. A Tim Duncan vezérelte texasi alakulat tovább száguld az aranyért.

3. Dallas Mavericks

Amióta a Generális kezébe vette a gyeplőt, szabados stílusban rohan tovább a támadás. Az eddig jobbára ismeretlen védekezés szót köztudatba vezetvén az eredmények is biztatóbbak. Nowitzki mögött Jason Terry a gólvágó, ám Josh Howard, Marquis Daniels (nyaksérülése hátráltatja), és Devin Harris sincs tálentum híján. Jerry Stackhouse és Keith Van Horn a veteránok tapasztalatát hozza a padról.

4. Memphis Grizzlies

Jerry West menedzser ígéretes csapatból épített rájátszó alakulatot. A győzelmi képlet kezd letisztulni, az elszánt Gasol végre vezérhez méltóan viselkedik. Shane Battier tavalyi bóbiskolása után bizonyítja, milyen egy igazi Duke-gyöngyszem. Az egykor rettegetten mély pad vékonyodott, ám az elégedetlenkedő medvék kikerültek a barlangból. Damon Stoudamire kiesése miatt Bobby Jackson és Antonio Burks bizonyíthat, és Mike Miller is kezd magára találni.

5. Phoenix Suns

Bármilyen meglepő, van új a nap alatt. Amare Stoudamire kiesése sírásra görbítette a sivatagi város drukkereinek a tavalyi év kiáltozásaiba belezsibbadt száját. Nash és társai hajtottak keményen, Marion továbbra is zsákszám szedi a lepattanót, Raja Bell és James Jones távolról riogat, a zord tekintetű Kurt Thomas pedig kitartó középnek bizonyult. A legnagyobb meglepetést azonban Boris Diaw hozta. Sokoldalú játéka ragyogó napsugárként hat Arizonában. A szikra szerepében Eddie House és (a jelenleg sérült) Leandro Barbosa.

6. Cleveland Cavaliers

A Király még alig 21 éves, de a harmincasok klubjából máris kihagyhatatlannak számít. A meccsenkénti 30 pontos átlag mellé közel hat asszisztot is mindig kioszt, így az udvartartásának sem lehet oka panaszra. A palánkok alatt képzett udvaroncok húzzák az igát, míg a James király jobbkezének szánt Hughes (aki éppen a napokban dőlt ki huzamosabb időre) egyelőre keresi helyét. A Lovagok így megbecsült tagjai a Keleti elitnek.

7. Los Angeles Clippers

Nem csalás, nem ámítás, ily magasra tört az egykori árnyékcsapat. Elton Brand szokásos erős dupla-duplája és blokkjai most nem pusztába kiáltott szavak. Sam Cassell sokkezű idegenként osztja a zsugát, dobni sem felejtett el. Cuttino Mobley szállítja a triplákat, Chris Kaman a satnya centerkínálatban elfogadhatóan teljesít. A kispad illik Dunleavy edző harcos szemléletéhez, a csapat tartását mutatja, hogy az izomember Corey Maggette-t nélkülöző klipper sebesen hasítja az NBA vizét, a kisebb-nagyobb hullámvölgyek ellenére.

8. New Jersey Nets

Az elmúlt két hétben nem csupán a karácsonyi pulyka és a szilveszter estéjén elfogyasztott koktélmennyiség miatt lehet mámoros kedélyállapotban a Nets szurkolótábora, hanem azért is, mert meglódult a csapat szekere. Vince Carter akkorát lökött rajta, hogy decemberben a hónap játékosa díjat is elcsente – természetesen a győzelmek kulcsáról Jason Kidd és Richard Jefferson zsebében is lapul egy-egy másolat. A liga legforróbb csapata tízes győzelmi sorozatának megszakításához végül a bajnokra volt „szükség”.

9. Miami Heat

Riley mester visszatért és igazi Keresztapaként a floridai maffia élére állt. A hírhedt nevek begyűjtése után sokan kételkedtek a Heat-klán sikerességében, de a legsokoldalúbb bérgyilkos, Dwyane Wade minden várakozást felülmúlt és végre visszatért – sebeit nyalogatva – a hatalmas verőember, O’Neal is, hogy a család élére állva demonstráljon erőt a keleti nagymenők között. Jelenleg is tart az igazi nyerő formula utáni hajszájuk.

10. Milwaukee Bucks

Michael Redd vezetésével a szarvascsorda nem várt villámrajtot vett és Stotts edző zseniális húzásával (no meg Joe Smith sérülésével) az 1/1-es Bogut, valamint a szezon közben megszerzett Magloire – azaz két center – riogatja az ellent a festékben. Kívülről a már említett Redd mellett Maurice Williams és az idény nagy visszatérője, TJ Ford veszélyeztet. Ha Bobby Simmons rátalálna a szarvasok ösvényére, akkor minden puzzle-darabka a helyére kerülne ahhoz, hogy egy komoly playoff-csapatot láthassunk.

11. Indiana Pacers

A hiányzók névsora: O’Neal, Tinsley és Artest. Edző legyen a talpán, aki három meghatározó játékos nélkül győzelmekre tudja sarkallni a csapatát. Ráadásul az Artest körüli felhajtás sem könnyíti meg a társak dolgát, akik már alig várják, hogy létrejöjjön az üzlet, amellyel az egyedüli bástya, Stephen Jackson talán hathatós segítséget kaphat, hogy az Indianát „életben tartsák” O’Neal és Tinsley visszatértéig. O’Neal ugyan már játszik, de még nem 100%-os az állapota, kilábalván a tüdőgyulladásból.

12. Philadelphia 76ers

A 2006-os év első meccsén dupla-dupla áradat zúdult a Philadelphia soros ellenfelére – el is mozdult a csapat az 50%-os mutatóról, méghozzá pozitív irányba (igaz ez az állapot nem tartott sokáig). Allen Iverson idén – ha lehet – még jobban összenevelte a két összeférhetetlen testvért: önzőséget és önzetlenséget. Több mint harminchárom pontja meccsenként még nem ér győzelmet, de a mellette pattogtató négy, minőségi játékos állandó helyzetbehozatala már felér egy félsikerrel.

13. Golden State Warriors

Baron Davis érkeztével felgyorsultak az események Oaklandben. A robogó vonat kalauza Jason Richardson, aki magasröptű zsákolásai mellett nem hanyagolja el a játék más területeit sem. Troy Murphy gyűjtögeti a rontott dobásokat, ha nem épp a kosárba helyezi őket. A lassan kezdő Mike Dunleavy kezdi megszolgálni zsíros szerződését, a hasonlóan nehéz kontraktusú Derek Fisher és Adonal Foyle azt teszik, amit a legjobban tudnak. A hullámzó teljesítmény oka a még nem teljesen megszilárdult szerkezet.

14. Denver Nuggets

Andre Miller a liga jobb irányítói közé tartozik, Carmelo Anthony igyekszik felvenni a versenyt az öles léptekkel haladó egykori újonctársakkal. A kettes poszt továbbra sem megoldott, Kenyon Martin sérülése fájdalmai mellett Kiddet is hiányolhatja, Earl Watson lassan beépült a csapatba, Earl Boykins puskagolyó rohamait kisebb sérülése ellenére továbbra is sikerrel műveli. Sokan vékonynak tartották centernek, ma mindenki rettegi. Marcus Camby a Nyugat legjobb centere, mágnesként ragadnak hozzá a lepattanók, az ellen dobáskísérletei messze szállnak blokkjaitól, pozíciójátéka aranyat ér. Ám utolérte őt régi réme, a sérülés. Ennek ellenére az Anthony-osztag becsülettel küzd a rájátszó helyért.

15. Utah Jazz

A mormonoknál toborzott idegenlégióban idén Mehmet Okur pocakos török pasából izmos janicsárrá alakult, sőt, néhány csapat már kezd Jumurdzsákot látni benne. Az orosz ízek is könnyen megfeküdhetik a gyomrot, kiütést okozhat Andrej Kirilenko félelmetesen sokrétű játéka. Deron Williams tartja a tempót, a szokásos sérülthullám mellett is hajt a Sloan-alakulat, és Boozer nélkül is play-offba kerülhet

16. Los Angeles Lakers

A Zen mester visszatérte után nekilátott rendet rakni az egykori bajnokcsapatban. Hegyomlás méretű centerét nem lelve, Kobe Bryantet állította a támadás fókuszába, aki ennek megfelelően ontja a pontokat. Ez azonban nem mindig elég. A másodtiszt posztját Lamar Odom kapta, aki a lecsorgó labdák szedegetésében és az előkészítésben jeleskedik, igazi tripla-dupla veszély. Smush Parker jobb napjain jól kamatoztatja atletikusságát és ügyes dobókezét. A fejlődő fiatal cserék, valamint az elszánt veteránok talán visszajuttatják a Taviembereket a rájátszásba.

17. Minnesota Timberwolves

Kevin Garnett falkavezér panaszos ordítása megtette a hatását, kezdenek harapósabbá válni a Farkasok. A két fő segéd, Wally Szczerbiak és Eddie Griffin kezdi megtalálni régi önmagát, Marko Jaric kezében is egyre jobban áll a karmesteri pálca, Olowokandi legalább nem sérül meg. A pad ennek ellenére nem túl acélos, a sok változásnak is betudható az idényelő gyenge teljesítménye.

18. Orlando Magic

Grant Hill visszavonulási szándéka némileg kedveszegetté tette a floridai gárdát. Steve Francis az utóbbi meccseken nem igazán találja sem a helyét, sem a „góllövő cipőjét”, így hiába Dwight Howard brutális tábla alatti játéka és Jameer Nelson hirtelen támadt sziporkázása, a vezérek közül legalább az egyiknek olyan lángon kell égnie, mint a második vonalnak, különben a rájátszási esélyek hamar szertefoszlanak számukra.

19. Washington Wizards

A Varázslók eddigi 14 győzelmének kivívásában döntő szerepe volt Gilbert Arenasnak. Valószínűleg a 19 vereség elszenvedésében sem volt sokkal kisebb. Arenas határozottan „másfelessé” degradálta a Wizards tavalyi kiegyensúlyozott triumvirátusát, és ha ez részben kényszer is volt, óhatatlanul Jerry Stackhouse detroiti „one-man-show”-ja és gólkirályi címe jut az ember eszébe. A Washington pechjére a csapat teljesítménye is hasonlít a Pistons akkori produkciójára…

20. Boston Celtics

Ricky Davis ugyan a kezdőben szerepelhet, a csapat mégsem talál magára. Paul Pierce-ben ismét felmerült a távozás gondolata, így pedig pláne nem teljesít úgy a gárda, ahogy azt Danny Ainge elképzeli. A Boston a legutóbbi nyugati túra pár mérkőzésén rendre 110 pont felett zárt, de mégis csak egyetlen soványka győzelemet tudott felmutatni. A Kelták lassan elkezdhetnek a csoport sereghajtói elől menekülni, ha nem akarnak év végén szégyenben maradni.

21. Chicago Bulls

A Szeles város Bikáira az elmúlt 10 meccsük alapján egy olyan billogot süthetünk, amelyre valószínűleg egyikük sem lenne büszke. Nyolcasra hízott vesztőszériájuk után most ugyan sikerült belekóstolni a győzelembe (nem is egyszer), de utolsó használható magasemberük, Tyson Chandler is kidőlt, így Skiles edző karámjában már nem maradt hadrafogható középjátékos. A phoenixi smallball kényszerűségből elkövetett kopírozása pedig semmi jóval nem kecsegtet.

22. Seattle Supersonics

A sugárhajtómű távozott McMillan edzővel együtt. Ray Allen és Rashard Lewis dobja a pontjait, a segítség azonban elmarad. Radmanovics csalódást kelt, a centerposzton pedig már a harmadik garnitúra próbálkozik. Oda a tavalyi stabilitás is, meglepő győzelmet követhet vereség is. Maradt-e tartalék a tankban?

23. New Orleans/Oklahoma Hornets

Miután hurrikán söpörte ki őket lakukból, a Darazsak újult erővel csípnek. Chris Paul nem vesztegette idejét, egyből az ifjú dolgozók élére állt, a lepattanózásból is kivéve részét. David West és PJ Brown gyűjti a lepattanókat és a közeli kosarakat, JR Smith repkedései mellett távolról is soroz (ha bekerül a csapatba), Desmond Mason kezdi régi önmagát idézni. A Hornets egész sor meglepetést okozott már, és úgy tűnik túljutottak az újjáépítés legfájdalmasabb fázisán, hiszen van már irányítójuk, tudnak küzdeni és csapatként funkcionálnak.

24. Sacramento Kings

Szégyenszemre hátul kullognak az egykori királyok. A nemesség és a régi testőrgárda távozása érzékenyen érintette az egykor oly hatékony gépezetet. Bonzi Wells és Abdur-Rahim játéka nem okoz csalódást, a szerkezetben akadozó fogaskerék szerepét kezdetben Mike Bibby adta, azóta a szellős védelem, a tapasztalatlan cserék, és Abdur-Rahim sérülése okozza a legtöbb bánatot Adelman mesternek.

25. Toronto Raptors

November: 1-15; december: 7-7; január: 3-2 – novemberben még a legelvakultabb kanadai drukkerek sem hittek abban, hogy ez a csapat letehet valamit idén az asztalra. A siralmas hónap végeztével azonban valami megmozdult a Raptoroknál és meglepetésre idegenben kezdték el hozni a meccseiket. Ha továbbra is karmolnak-harapnak, akkor akár a szezon egyik legnagyobb meglepetését is szolgáltathatják, ellenkező esetben marad a prediktált éhínség.

26. New York Knicks

Urbán legendák. A Madison Square Garden mostanában őrült csereötletektől hangos, hogy a csapattal szóbahozott temérdek játékosról, elégedetlen Knicks-tagokról és a gárdán belüli helyes rotáció utáni kutatásról ne is beszéljünk. Akik miatt a savanyú citrom teteje mégis olyan édes, mintha cukormázat öntöttek volna rá: az ifjoncok, akik az egyetemről jőve már most belekóstolhattak, hogy milyen is kezdőként pályára lépni az NBA-ben. Isiah Thomas csapata nélkülük még ott sem tartana, ahol most. Jó hír, hogy a csapat idén még veretlen.

27. Houston Rockets

A Rakéták földbefúródásának oka a sérülthullámban keresendő. Alston helyére Luther Head ugrott be nagy elánnal, ám McGrady-t senkinek sem sikerült érdemben pótolnia. A kínai fal egyedül nem bírta az ostorcsapásokat és összeomlott. Az egykori utcai varázsló remek formában tért vissza, T-Mac kiújuló hátsérülése miatt azonban a póthajtóművek idő előtti begyújtása kell a sikerhez.

28. Charlotte Bobcats

Emeka Okafor nélkül nehéz időszakot kell megélniük a Hiúzoknak. Néhanapján ugyan áldozatul ejtenek egy-egy kóbor prédát, viszont a vezérhím távolléte aggodalomra adhat okot. Brevin Knight csúcsformában irányít, Gerald Wallace pedig agresszívebben és ügyesebben támad, mint valaha. Egy másodéves franchise-nál ugyan senki nem dédelget bajnoki álmokat, de az eddigi eredmények biztatóan hathatnak.

29. Portland Trailblazers

Nate McMillan érkezett, hogy lemossa a JailBlazers nevet. Nehéz feladot kapott, de ő meghátrálni nem szokott. Sok ifjú csikó bontogatja szárnyát, de egyelőre kénytelenek a gyakori vereségeket ízlelgetni. Miles és Randolph mellett az elégedetlen Ruben Patterson a legtapasztaltabb, az egyes posztok eloszlása nem épp kellemes, ám türelem rózsát terem. A kedélyeket tovább borzolja az idény elején nagy kedvvel játszó Miles súlyos sérülése.

30. Atlanta Hawks

Hiába a méregdrága Joe Johnson, hiába Pachulia leigazolása, hiába Al Harrington kiváló játéka. A csapat akkora szakadékban van, aminek az aljáról még távcsővel sem láthatják a fényt. Az okot kereshetjük a kialakulatlan csapatszerkezetben, az összeszokottság hiányában, de leginkább talán mégis a tömérdek fiatal tapasztalatlanságában lelhetjük meg. Idén nagyon nagy pálfordulásra lenne szükség, hogy a tavalyi szezonjuk kilátástalanságát feledtetni tudják.

Szerző: Menyhárt Gábor – Molnár Ádám

Dátum: 2006. 01. 12. 20:32