NBA Lottery – Az első hat pick

Túl vagyunk rajta. Magyar idő szerint múlt szerda hajnalban a rájátszásról lemaradó csapatok képviseltették magukat a lottery sorsoláson, ahol döntés született a június 28-i börze választási rangsoráról.

A lebonyolításról, és az egész rendszerről nem szeretnék túl sok szót ejteni, ugyanis elsősorban nem emiatt született ez a blog. Mindannyiunk kényelme érdekében fogadjuk el a következő leegyszerűsített tényeket:

NBA Lottery

1. A rájátszásról lecsúszott csapatokat az alapszakasz mérlegük alapján rangsorba állítják. Az első helyen a legrosszabb, az utolsó helyen (14.) a legjobb mérleggel rendelkező csapat áll. Amennyiben két csapat ugyanolyan mérleggel rendelkezik, egy egyszerű sorsolással döntik el, hogy melyik lép feljebb.

2. A lotteryn azt a három csapatot sorsolják ki, akik majd az első három helyen választanak a drafton. A csapatok a rangsorolásuk függvényében kapnak bizonyos mennyiségű pingpong labdát, amelyek tulajdonképpen a százalékos esélyüket fejezik ki az első helyre. Aki a rangsorolásban az élen áll 25%-al rendelkezik, tehát az ennek megfelelő 250 pingpong labdával képviselteti magát a sorsoláson, az utolsó csapat a maga 0,5%-ával mindössze 5 labdával van jelen. Értelemszerűen, minél több labdája van valakinek „a kalapban”, annál nagyobb eséllyel választják ki.

3. A sorsolás után kialakult dobogós (első három) sorrendet követően, a bent maradt csapatokat alapszakaszban elért mérlegük szerint növekvő sorrendbe állítják. Ennek megfelelően senki nem zuhanhat többet 3 helynél, előreugrani viszont akár 13 helyet is lehet.

A rendszert azért találták ki, hogy minimalizálják annak a lehetőség, hogy valaki egymást követő években tudatosan hajtva a legrosszabb mérlegre, lecsaphasson a legjobb fiatal játékosokra, amivel aztán hosszú időre bebiztosítaná magát az elitbe.

A tavalyi sorsolás a Bullsnak kedvezett. Ők a 9. helyről ugrottak a lista elejére, és választhattak elsőként a börzén. El is hozták Derick Rose-t, a helyi születésű sztárjátékost, akinek vezérletével az idei rájátszásban megszorongatták a regnáló bajnokot. A 2009-es drafton már nem lesz ott Rose, azonban lesz helyette Blake Griffin és Ricky Rubio. Ez a két név már hónapok óta be lett betonozva az első két helyre. Az oklahomai erőcsatár NBA érett fizikumával, hatalmas súlypontemelkedésével és agresszív játékával uralta idén az egyetemi mezőnyt. Kétségtelenül ő a legjobb tengerentúli játékos a draftra jelentkezők között, és sok csapat szeretné megszerezni. Ricky Rubiot úgyszintén. A spanyol irányító igazi szenzáció, aki fiatal kora ellenére hihetetlenül éretten mozog a pályán, érti és érzi játékot, ami az egyik oldalon pimasz labdaszerzéseiben, a másikon káprázatos gólpasszokban jelenik meg. Az olimpiai ezüstérmes irányítóra is sok csapat feni a fogát.

A lottery sorsolás tehát idén is izgalmasnak ígérkezett. Egyáltalán nem volt mindegy a csapatok számára, hogy el tudják-e csípni az első két hely egyikét, avagy be kell érniük az átlagos potenciálú játékosokkal. Az elvárásoknak megfelelően izgalomban nem is volt hiány, amit az élmezőnyben bekövetkezett első 6 csapatot érintő kavarodás formájában élhettünk át. Az eseményáradat levonulása után két csapat igen komolyan búslakodhatott, illetve ennek megfelelően az ellenpólusok örömtáncot lejthettek. 

A szezont a legrosszabb mérleggel záró alakulat, a sorsoláson Chris Webber által képvisel Sacramento Kings rémálma vált valóra, amikor az első helyről a lehető legrosszabbra, a negyedikre csúsztak vissza. Boldogtalanságukat, egy picit az enyhíthette, hogy nem ők voltak az egyetlen nagy zuhanok. Az előzetesen második helyre rangsorolt Washington Wizards is nagyot esve, az ötödik helyig meg sem állt.

A történések fő kolomposa a Los Angeles Clippers volt, amely csapat a harmadik helyről egy jelentőset lépve előre megszerezte az 1/1-es választás jogát. Kis lépésnek tűnik ez a két hely, azonban az idei drafton ez nagyjából ahhoz hasonlítható, mint amikor valaki egy Suzukiból átül egy Mercédeszbe.

Legalább ekkora, de az is lehet hogy egy fokkal nagyobb jelentőségű a Memphis ugrása is, akik a hatodik helyről léptek négyet előre egészen a 2.-ig. A nagy kavarodásban felverődött por árnyékában az Oklahoma is előre dobbantott egy helyet. Ők a negyedikről léptek óvatosan fel a dobogóra, ezzel megadva a kegyelemdöfést a „Sacramento Wizardsnak”, akik egymásba kapaszkodva érdemelték ki a nap vesztesei címet. Hozzájuk képest, az ötödik helyről egyet visszatáncolni kénytelen Minnesota igazi mázlista.

Eddig is sok vita folyt arról, hogy mennyire kiszámíthatatlan a draft, és rengeteg pletyka kapott szárnyra, amelyek azt kiabálták, hogy sok csapat el fogja cserélni választási jogát. Ezek a pletykák a jelenlegi rangsort látva teljesen helytállóak, ugyanis az első hat csapat közül senki sem abból a pozícióból várhatja a draftot, ahol a lottery előtt tanyáztak. Vessünk egy pillantást ezekre a csapatokra, és az esetleges lehetőségeikre:

LOS ANGELES CLIPPERS

Blake Griffin

A Clippers nagyot szakított. Vagy mégsem? Minden csapat álma, hogy ők választhassanak először, ugyanokkor nagy teher is egyben. Egy esetleges mellényúlásra évekig emlékezni fognak a szurkolók, a szakértők és a média. A Clippersnek ráadásul volt már része belőle az 1998-as drafton. Akkor Michael Olowokandi volt a nagy ígéret, akibe beleszerelmesedtek, viszont a jó adottságú center, nem tudott komoly tényező lenni a ligában. Ha nem akarnak nagyon mellényúlni, akkor a draft legjobb játékosát, BLAKE GRIFFINt hozzák el. Egy frissen megjelent beszámoló szerint alig két nappal azután hogy megnyerték az első választás jogát, már be is jelentették, hogy nem árulnak zsákbamacskát, ők bizony el fogják hozni a robosztus erőcsatárt. Igen ám, de a Clippers dugig van elsősorban palánk körül szorgoskodó emberekkel, ráadásul mindannyian igen tehetségesek, sőt kiváló játékosok. A Camby-Kaman-Randolph trióhoz fogható nincs a ligában, mellettük azonban egy olyan tehetséges és komoly perceket igénylő ifjúnak, mint Griffin, nem sok lehetősége lehet a kibontakozásra. Könnyen elképzelhető, hogy takarítani kell majd előtte az utat, és valamelyik magasemberüket piacra dobják. Ne lepődjünk meg tehát, ha még a draft napján a Clippers része lesz egy akár több csapatot is érintő csereügyletben.

MEMPHIS GRIZZLIES

Ricky Rubio

Memphisben jó alapanyagban nem szenvednek hiányt. Fiatal, atlétikus, tehetséges és nagyon sokoldalú játékosok gyűltek össze, akik előtt szép jövő áll. Tökéletesen illene ide Griffin, de valószínűleg csak RICKY RUBIO lesz elérhető számukra. Ami alapjában véve nem lenne gond, de ha őt választják, kiradírozzák a 2007-es előkelő választásukat, Mike Conleyt. Az ifjú irányító a sérülések miatt felemásra sikeredett első szezonja után, idén jól illeszkedő fogaskerékké alakult a Memphis gépezetében. Az ügyesen felépített és egymásba faragott csapatot nem biztos, hogy érdemes szétbontani egy ígéretes tehetségért. Főleg akkor nem, ha az a tehetség már jóval a draft előtt közhírré teszi, hogy nem szeretne az adott csapatban játszani. A pletykák szerint Rubio – elsősorban üzleti érdekeket szem előtt tartva – szívesebben képzelné el magát Los Angeles vagy Sacramento városában. Ha a Memphis kardoskodni próbálna, könnyen elképzelhető, hogy a spanyol irányító visszatér még 1-2 évre Európába. Mivel azonban sok csapat feni a fogát az ifjú zsenire, a történet ezen a ponton is nagyon csereszagú.

OKLAHOMA CITY THUNDER

Hasheem Thabeet

A néhai szuperszonikus csapat, komoly helyrepofozáson esett át az elmúlt időszakban, aminek köszönhetően egy fiatal, szimpatikus és nagyon élvezetes kosárlabdát játszó keretet raktak össze. Az ilyen csapatokkal legtöbbször az a gond, hogy amikor hátra kéne kocogni és az ellenfeleket a földbe döngölve tartani távol a gyűrűtől, éppen a támadó térfélre gyűjtik az erőt. Az abszolút logika új értelmezést nyer, amikor őket HASHEEM THABEET felé fordítjuk. A tanzániai óriás minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, amiben az Oklahoma éppen hiányt szenved. Gondolok itt a center paraméterekre, arra a falra a körtében, amit az ellenfelek két nekifutás után már inkább kikerülnek, és a gyűrű környéki légelhárításra. Mindezt Sam Prestiék is tudják, aminek egyik kifejezése az volt, hogy a tehetséges center megfigyelésében éllovasok voltak egész évben. Hacsak nem történik valami kiszámíthatatlan fordulat, a Thunder választását már borítékolhatjuk is.

SACRAMENTO KINGS

Brandon Jennings

Hatalmas fejtörést okozott a Kings szakmai stábja számára a nagy döntés: Griffin vagy Rubio? Még nagyobb fejtörést okoz most a hatalmas zuhanásból való feltápászkodás, ugyanis ha van olyan csapat, amelyre ráférne már egy jókora faron billentés, az a Sacramento. A negyedik helyről ez, az idei drafton igen nehezen kivitelezhető, azonban nem lehetetlen. Minden bizonnyal első célkeresztjükkel a cserelehetőségeket fogják keresni, főleg azok után, hogy Rubio kiszivárogtatta, hogy szívesen játszana Sacramentoban. Amennyiben ez nem jön össze, könnyen elképzelhető, hogy a sok bírálatot kapó és ennek hatására önmagát is győzködni kénytelen BRANDON JENNINGSre csapnak le. Jennings a legtehetségesebb középiskolás végzősként ruccant át egy évre profiskodni az Euroligába, ahol nem feltétlenül talált rá számításaira. A kötött játék nem igazán feküdt a korábban elsősorban egyéni akciókból operáló irányítónak, és a csapat rendszerében sem számított alapembernek. A jó adottságú és erős potenciállal rendelkező játékos azonban sokat tanult a játékról, és ahogy azt egy interjú során többször pedzegette a védekezés fontosságáról. Bizonyára jót tett neki az, hogy nála 8-10 évvel idősebb profik között evickélt. Ha a Sacramento el tud vonatkoztatni a Jennings statisztikai adatlapján pirulgató számoktól, akkor még jól is járhatnak ezzel a választással.

WASHINGTON WIZARDS

Ty Lawson

A papíron rájátszásos csapat ismét jó eséllyel pályázott az egyik legjobb draft választásra. Arenas sérülése ide, Butler sérülékenysége oda, ideje lenne elgondolkodni a csapat robbantásán, mert valami nagyon akadozik a gépezetben. A Washington cserélni akarta előkelő drafthelyét, amellyet egy hiányzó láncszemre szerettek volna beváltani. Ez igen problémás dolog az ő helyzetükben, ugyanis azon túl, hogy a hiányzó láncszem nincs behatárolva, egy kecses zuhanással abba a kellemetlen helyzetbe kerültek, ahol már semmi értéke nincs a draftjoguknak. A legjobb dolog amit tehetnek, hogy elhoznak egy lehetőleg érett és a játékrendszerükbe jól illeszkedő irányítót. Mázlijuk az idei drafton az, hogy túlkínálat van az átlagosnál picit jobb hátvédekből, és ahhoz elég elől tanyáznak, hogy nyugodtan mazsolázgathassanak közöttük. Megtapsolandó húzás lenne, ha bátran elhoznák az idén egyetemi bajnoki címet szerző villámléptű TY LAWSONt.

MINNESOTA TIMBERWOLVES

Earl Clark

A farkasok erőssége a körtében rejlik, és alkalmanként a periméteren találkozni villanásokkal. Klasszikus kiscsatáruk, aki az egész pályát beterítve, ha kell a palánk körül sürög-forog, ha kell mezőnyből jeleskedik, viszont betörésekkel is meg tudja bolygatni az ellenfél védőit nincs. Ennek fényében aligha nevezhető eretnek gondolatnak egy olyan választás, amellyel ezeket az igényeket kielégítve elhoznák EARL CLARKot. Clark nagyon hasznos tagja lehetne ennek a csapatnak, és komoly terheket venne le a palánk körüli emberekről. Sokoldalú kosaras, aki a pontszerzésen kívül a lepattanókból és a kiharcolt faltokból is szép számmal szállítana a konyhára.

Akármennyire is titkolnánk, mi semleges szurkolók örülünk annak, hogy bekövetkezett a várt váratlan. Mindannyian reménykedtünk egy kis csavarban az idei draft előtt. Élvezetes volt és sok megválaszolatlan kérdést hagyott maga mögött ez a lottery sorsolás, ami még izgalmasabbá teszi az idei börzét.

Szerző: Szabó Levente

Dátum: 2009. 05. 27.