Nem középiskolás fokon: Duke

A lockout árnyékában felértékelődnek más kosárlabda ligák, többek között az NBA elsőszámú utánpótlásbázisának mondható egyetemi kosárlabda bajnokság (NCAA) mérkőzései is nagyobb figyelmet kaphat kishazánkban. A 2011-2012-es szezon novemberben elkezdődött, egy-két rangadón is túl vagyunk már, de messze még a vége, jónéhány parázs csata várja még a tisztelt érdeklődőket..

A DIGI Sport jóvoltából ebben a szezonban magyar nyelvű közvetítések is vannak, így nem haszontalan dolog megismerkedni, a teljesség igénye nélkül, az egyik bajnokesélyes csapattal, ami nem mellesleg a személyes kedvencem.

http://kepfeltoltes.hu/view/111111/duke1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg A Brown’s Schoolhouse-t 1838-ben metodista és kvéker családok alapították Randolph County (ma Trinity) városában. Többször nevet váltottak, 1887-ben már Trinity College-ként költöztek át Durham-be (Észak-Karolina állam), azóta itt van az intézmény központja. Az iskolát éveken át bőkezűen támogatta a Duke család, akik a dohányiparban (American Tobacco Company, Duke Power) szerezték vagyonukat. A Duke University nevet 1924-ben vették fel, a családalapító iparmágnás és filantróp Washington Duke tiszteletére.
Hivatalos honlap: http://www.duke.edu/

http://kepfeltoltes.hu/view/111111/duke2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg Az egyetem csapatait az 1920-as évek elejéig kék-fehérek vagy metodisták néven emlegették. 1922-ben a Trinity Chronicle (az iskola újság ma: The Chronicle) új kabalát keresett a futballistáknak. Az első sikertelen kör után kikötötték, hogy az elnevezésben szerepelnie kell a csapat színeinek is. Számtalan javaslat (Blue Titans, Blue Eagles, Polar Bears, Blue Devils, Royal Blazes, Blue Warriors) közül végül a kék ördögök lett a győztes. A névadó egy hírhedt I. világháborús francia hegyi vadász (Chasseurs Alpins) alakulat, akiknek a beceneve a Les Diables Bleus volt.

http://kepfeltoltes.hu/view/111111/duke3_www.kepfeltoltes.hu_.png Duke Blue Devils
Konferencia: Atlantic Coast Conference (ACC)
Terem: Cameron Indoor Stadium (9314 férőhely)
Színek: Duke kék és fehér
A legfőbb riválisok: North Carolina Tar Heels, valamint a Wake Forest Demon Deacons (“baptisták”)
Honlap: www.goduke.com

http://kepfeltoltes.hu/view/111121/duke_www.kepfeltoltes.hu_.jpg A kék ördögök harminchat alkalommal (először 1955-ben) kerültek be az egyetemi bajnokság rájátszásába, 1984-óta mindössze egyszer (1995) hiányoztak. Tizenötször szerepeltek (első: 1963) a négyes döntőjében (Final Four), ahonnan négyszer győztesként távoztak. Kevés olyan csapat van a ligában, akinek sikerült megvédeniük a bajnoki címüket, a Christian Laettner, Bobby Hurley, Grant Hill fémjelezte gárda 1991 után, 1992-ben is ünnepelt. A harmadikat (2000-01) Jason Williams, Shane Battier, Mike Dunleavy, Carlos Boozer hathatós közreműködésével szerezték meg. A negyedik címüket 2010-ben hódították el: Jon Scheyer, Kyle Singler, Nolan Smith vezetésével.

http://kepfeltoltes.hu/view/111111/dukeK_www.kepfeltoltes.hu_.jpg A csapat szakmai munkáját 1980 (!) óta Mike Krzyzewski (sz.: 1947) irányítja. Játékosként hátvédet játszott, a híres katonai akadémián West Pointban végzett. Az első vezetőedzői megbízását is itt kapta, az Army Black Knights után került a kék ördögök élére. Hiába csábította több NBA csapat dollármilliókkal, Coach K hűséges maradt. 1979-óta kisebb-nagyobb megszakításokkal az US Team mellett is dolgozik, jelenleg ő a szövetségi kapitány. Vezetőedzőként olimpiai (2008) és világbajnoki címet (2010), segédedzőként pedig két olimpiai aranyat (1984, 1992) is begyűjtött.
2001-ben beválasztották a Hírességek csarnokába (Basketball Hall of Fame).

2010-2011:
A bajnoki címvédő az alapszakaszt 27-4-el zárták, majd megnyerték az ACC Tournament küzdelmeit (3-0). A rájátszásban a legjobb 16 között kikaptak a Derrick Williams vezette Arizona Wildcatstől. Összesítésben: 32-5

2011-2012:
Art Heyman (1963, Knicks) és Elton Brand (1999, Bulls) után Kyrie Irving (2011, Cavaliers) lett a harmadik Duke játékos, aki 1/1-es lett a drafton. Amit a szurkolók még jobban fájlalnak: a két ikon: Kyle Singler (Pistons, 2/3) és Nolan Smith (Blazers, 1/21) távozásával (diplomáztak) lezárult egy korszak a Kék ördögök életében.

http://kepfeltoltes.hu/view/111121/ar_www.kepfeltoltes.hu_.jpg A csapat új sztárja: Austin Rivers (0). Az alma nem esett messze a fájától. Édesapja Glenn “Doc” Rivers, egykori kiváló játékos, manapság a Boston Celtics vezetőedzője. Az újonc vérbeli dobóhátvéd, de a játékszervezés sem idegen tőle. Magas játékintelligenciával megáldott, technikailag nagyon képzett, minden helyzetből képes kosarat szerezni. Játéka könnyed és elegáns. Nemcsak a magassága (193 cm) miatt hasonlítják a szakértők O.J. Mayo-hoz, hozzátéve, hogy a “majonéz” ebben az időszakban érettebb személyiség volt. Ezzel el is mondtuk az ifjú Rivers legnagyobb hibáját, felettébb szertelen és hajlamos könnyelműen elszórni a labdákat. Ha a butaságait “kinövi” akkor top játékos lehet a 2012-es drafton.
Egy biztos: Coach K keze alatt minden esélye meg van a fejlődésre.

Irving és Nolan távozása után a karmesteri pálcát Seth Curry (30) örökölte. Az ő (család)neve sem hangzik rosszul az NBA-ben. Édesapja Dell Curry ismert játékos volt, a bátyja Stephen Curry pedig jelenleg a Golden State Warriors csapatát erősíti. Seth nem igazi irányító (tavaly hátvédet is játszott), inkább pontgyáros, de nem okoz gondot neki a csapat kormányzása sem. A triplái halálosak, úgy látszik a vajkéz családi vonás.

Az egyes és kettes posztokon elég jól állnak a kék ördögök. Rivers mellett Curry, Dawkins és Gbinije is képes dobóhátvédet játszani. Csereirányítóként szóba jöhet az elsőéves Quinn Cook (2), és a másodikos Tyler Thornton (3) is. Az előbbi a nagyobb ígéret, de még jócskán van mit tanulnia. Tyler a múlt szezonban alig játszott, a felkészülési időszakban viszont meggyőző volt, így bent ragadt a rotációban.

A csapat érdekes (de az NCAA-ben nem szokatlan) szerkezetben: három hátvéddel, és kiscsatár nélkül játszik. Singler távozás után keletkezett űrt a hármas poszton (még?) nem sikerült betölteni. A két újonc Michael Gbinije (13) és Alex Murphy (12) egyelőre nem tudott felnőni a feladathoz, igaz Murphy még pályára sem került. Így “ál-bedobó”t a 193 cm magas, alapesetben hátvéd Andre Dawkins (20) játszik, aki tavaly is nagyon hasznos cserember volt, idén pedig kezdőként bizonyítja lehet rá számítani.

http://kepfeltoltes.hu/view/111121/plum_www.kepfeltoltes.hu_.jpg Korábbi évekkel ellentétben az idén minőségi és mennyiségi magasember állománnyal rendelkezik Krzyzewski edző. A három Plumlee testvér, valamint a csapatkapitánnyá előléptetett Ryan Kelly (34) mellett Todd Zafirovski (52) és Josh Hairston (15) is bevethető. Az utóbbi kettő közül a fekete erőgép Josh kapott eddig több lehetőséget.

A Plum-Threes közül Miles (21) a legtapasztaltabb (végzős), a középső Mason (5) a legtehetségesebb (ponterős és remekül pattanózik), míg a legifjabb és zöldfülű Marshall (40) egyelőre ismerkedik az egyetemi bajnoksággal, még nem lépett pályára. A két idősebb 208, míg a kicsi 211 cm magas, hármójuk közös vonása, hogy négyes és ötös poszton is hasznos játékra képesek. Érdekesség, hogy Matthew, Thomas & William Brennan (Villanova, 1957-58) után másodszor fordul(hat) elő az NCAA Division I-ben, hogy három testvér egy csapatban játszik.

Curry, Rivers, Dawkins és Mason Plumlee szinte biztos kezdőnek mondható, a maradék egy helyre Kelly (211 cm) és Miles Plumlee nagyjából egyenlő eséllyel pályázik. A konferncia első helyéért az örök rivális North Carolina csapatával küzdhetnek meg. A rájátszásban alighanem ismét ott lesznek, de, hogy meddig juthatnak, az még nagyon képlékeny.

A jelenlegi keret:
http://www.goduke.com/SportSelect.dbml?DB_LANG=C&DB_OEM_ID=4200&SPID=1845&SPSID=22727

TV-fotel: Tennessee – Duke; DIGI Sport; november 21; 23: 45-től (csúsztatva)

Szerző: Farkas Dénes

Dátum: 2011. 11. 21.