Missing image

NJN – 2010. 02. 07.

Történelem

Miután 1993 nyarán autóbalesetben elhunyt legjobbja, a vajkezű Drazen Petrovic, a következő évben a Nets még elvergődött a rájátszás első körébe, aztán sokáig semmi. Miközben a csapat folyamatosan a sereghajtók között szerénykedett, olyan örökzöldekkel kornyasztotta le rajongóit, mint a második idényében NBA-karrierje első gólpasszát szerző Yinka Dare, vagy az edzésről való távolmaradását cipőfűzője beköthetetlenségével indokló Chris Morris. 1997-98-ban a szupersztárnak induló újonc, Keith Van Horn vezérletével aztán végre a rájátszásig jutott a New Jersey, de a második fénykorát élő Bulls azonnal kisöpörte őket. A tiszavirág életű apró sikert sérülések sorozata követte, súlyos lábtörés miatt kellett visszavonulnia az NBA egyik legjobb lepattanózójának, a napjainkban gyilkossággal vádolt Jayson Williamsnek. A kilátástalan vergődés 2001 nyaráig tartott, mikor megszerezték Marburyért cserébe Phoenixből Jason Kiddet, felépült térdsérüléséből Kerry Kittles és Keith Van Horn, lábtöréséből Kenyon Martin, az újonc Eddie Griffinért pedig két másik zöldfülű, Collins és Jefferson érkezett. A sáfárkodás és a felgyógyulások eredményeként a liga egyik homokzsákja valódi sikercsapattá lényegült át, 2002-ben és 2003-ban a Nets az NBA döntőjéig menetelt.

Közelmúlt

2004-ben Byron Scott ment, Lawrence Frank érkezett. A váltás jót tett a csapatnak, egyből összehoztak egy 11-2-es sorozatot. A jó forma kitartott, zsinórban harmadszor nyerték meg a divíziójukat, és csak a konferencia-elődöntőben állította meg őket a Pistons egy 7 meccses sorozatban.
2005-ben a döntős csapatból elsőként Martint bírta távozásra a nagyobb fizetés. De a sztárfogyatkozott állapot nem sokáig tartott, ugyanis év közben egy csere keretében némi szemesbabért elhozták Torontóból az elégedetlenkedő Vince Cartert, aki új állomáshelyén egyből feltámadt, új lökést adva a gárdának. De a rájátszásban az első körben hazaküldi őket a későbbi bajnok Heat.
A következő évben (2006) követik a bevált sémát: divíziógyőzelem, majd rájátszásbeli vereség a Heattól, ezúttal a második körben.
2007-ben kap egy utolsó esélyt ugyanez a felállás, de akkor sem jutnak tovább a második körnél.
2008 februárjában a csapat eszét, emblematikus figuráját, Kiddet postázzák Dallasba Harrisért cserébe. Ezzel a menedzsment bevallottan elkötelezi magát a fiatalítás, a vérfrissítés mellett. Ennek a következő, logikus lépése a Jefferson-Yi csere.
A csapat lassan visszacsúszik a középmezőny aljára. A végső lökést Carter, és az elhamarkodottan nagy fizetésének elcserélése jelenti Orlandóba fiatalokért, és lejárókért. A vezetőség szeme előtt jó ideje a 2010-es nyári, nagy szabadügynök-piac lebeg, gyakorlatilag erre az egy lapra tesznek fel mindent.

Erősségek

Fiatal, reményteljes keret. Óriási nyári anyagi mozgástér. Bőkezű tulajdonos a láthatáron.

Gyengeségek

Támadás. Védekezés. Morális problémák. Edző. Csalódott nézők. Húzódó költözködés.

Húzóemberek

Devin Harris már több rájátszást, és egy nagydöntőt is megjárt, tapasztalt irányító, de még mindig nagyon fiatal, és a szerződése is álomszerű. Jó szemű, és nem is passzol rosszul, de nem a játékszervezés a legnagyobb erőssége, ennél fogva sokszor egymaga fejezi be a támadásokat. Remekül egy-egyezik. Robbanékony, villámgyors, előszeretettel betörő játékos, sokszor csak faulttal állítható meg. Ennek a felfogásnak köszönhetően egy-egy sérülés lehetősége minden este benne van a játékában. New Jersey-ben kifinomult a középtávoli arzenálja.

Kellemetlen periméter-védő. Kiélezett helyzetekben sem remeg meg a keze. A hárompontoson túlról sem veszélytelen, de a dobószázalékok kozmetikázásához nem ártana egy-két minőségi csapattárs, aki megosztja az ellenfelek védelmének figyelmét. Egyre gyakrabban csak a mezét viszi ki a parkettre, hiányzik a játék iránti alázat, és a csapattal szembeni lojalitás. Emiatt kis szigorral idén még alulteljesítőnek is beférne.

Brook Lopez fizikumát és képzettségét tekintve is remek center. Nagy szó ez egy olyan csapatban, ahol Jayson Williams óta minden Todd MacCulloch-szintű középjátékost kitörő örömmel fogadnak. Lopeztől évek óta hiánycikknek számító félhorgokat, elzárás-leválásokat láthatunk. Középtávolról is betalál. Viszont a labdát nemigen pattintja le, nehézkesen teremt magának helyzetet.

Rendkívül alázatos, fegyelmezett csapattag, igazi igavonó. A nála nagyobb nevű centerekkel szemben kicsit túlságosan is ?tisztelettudóan? védekezik. Elég puha pattanózó.

Alulteljesítők

Courtney Lee mint fiatal, fejlődőképes, fürge játékos érkezett a csapathoz a Carter távozása okozta kiesés enyhítésére. Ehhez képest meglehetősen megilletődötten játszott a szezon első felében. Az orlandói, üres hármasokra építő játéka helyett most jó dobásszelekciót, vagy pontos helyzetfelismerést és passzt vártak tőle. Mindhiába: sok a rontott dobása, olykor a támadóidő végéig kezében ragad a labda.

Dobóhátvédnek alacsony és sovány termete ellenére irányítói erényeket sem csillogtat. Remek mezőnyvédői hírneve gyorsan megkopott. Sérülékeny.

Yi Jianlian Jeffersonért érkezett 2008 nyarán, de a hozzá fűzött reményeket azóta se váltotta be. Támadásban eléggé passzív. Olykor sül a keze távolról, de hajlamos beleszeretni a tripláiba, és onnantól labdatemető. Csapatvédekezésben nemritkán tanácstalan, elalszik. Egyéni védőként szívós, megcsinálja azokat a kis szemétségeket, amiket a bírók nem fújnak be, de eredményesek.

A kezdőötös legagresszívabb lepattanózója. Azonban ez nem annyira az ő dicsérete, mint inkább a társak szégyene. A kínai bevételek nem özönlenek a remélt mértékben.

Reménységek

Chris-Douglas Roberts Lopezhez hasonlóan a 2008-as draft gyümölcse, a 40. helyről pedig egyenesen főnyeremény. Bár még zöldfülű a ligában, megvan benne a kellő magabiztosság, ami egyszer nagy játékossá teheti. Gyors, kintről-bentről kíméletlen pontszerző. Sajnos előfordul, hogy egyszemélyes show-á alakítja a játékot, mindent rádob, még a padról a gatorade-et is. Máskor ügyesen váltogatja a dobást a passzolással, olyankor a csapat is eredményesebb. Nem a fojtogató védekezéséért kedvelik, de olykor el-elcsen egy lasztit, aminek többnyire könnyű leindítás a vége.

Kilátások

Szerző: Galambos László

Dátum: 2010. 02. 07.