Missing image

LAC – 2004. 08. 28.

Történelem

1984. A tulajdonos Donald Sterling a nagy testvér városába költözteti a Clipperst, de a csapatnak máig nem sikerült kitörni a kistestvéri szerepből. Bár azóta már a hetedik hároméves terv-et is kitűzték, de még egyiket sem sikerült túlteljesíteni. Az elmúlt 10 évben átlag 25 győzelmet arattak, amivel valósággal kibérelték a csoportjuk 7. helyét. Még a gondolat rendőrség sem tudta Sterling cselekedeteiben a csapatépítés legapróbb jeleit sem felfedezni, ezért a Clippers nevével összefonódott a bizonytalanság. Ha ezek után az olvasó készülék-e azt sugallná, hogy ez egy üres csarnokban játszó népszerűtlen csapat, akkor tévedne. Mert a Clippers nagyon is népszerű. Az ifjú célközönségnek szóló recept? Fiatal játékosok és rengeteg zsákolással tarkított gyors játék. A győzelem másodlagos. És a látványra épülő játék bevált, az új évezred elejére a csarnok megtelt nézőkkel, a Clippst sikk lett szeretni. Nem mellékesen a fiatal játékosokkal a kiadásokat is könnyebb alacsonyan tartani, ami fontos oka annak a ténynek, hogy a Clippers az NBA egyik legnyereségesebb együttese. 2002-ben a Brand-Odom-Miles-Olowokandi-Maggette-Richardson nevével fémjelzett, a szurkolók körében már kultikussá vált gárda a rájátszást ostromolta, de Sterling manőverezése „sikerrel” terelte vissza a csapatot a megszokott ösvényre.

Közelmúlt

Erősségek

Lepattanózás. Büntetőzés.

Gyengeségek

Spórolós vezetés. Pontatlan támadójáték. Tripladobás. Védekezés.

Húzóemberek

Elton Brand a liga kevés 20 pont/10 lepattanó-s játékosainak egyike. Remek második ember. Az erőcsatár poszthoz képesti alacsonyságát tömegével, mozgékonyságával és hosszú karjaival jól ellensúlyozza. Egyenletes, kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt. Az NBA egyik legjobb támadó lepattanózója és leghatékonyabb játékosa. Biztos dobó. Harcos védő. Sok sapkát kioszt. Kiélezett helyzetekben jobban előtérbe tolhatná magát. Nem igazi vezéregyéniség.

Alulteljesítők

Marko Jaric az új divat szerinti „végy egy magas irányítót”-elv megtestesítője. Robbanékonyságát jól érvényesíti a gyors megindulásoknál. Több poszton is képes játszani. Sok labdát csen el. Még van problémája a felállt védelem elleni játékszervezéssel. Nem igazi irányító, hajlamos belefeledkezni a dobásokba. Csak átlagos védő. Sérülések sem kerülik. Nem igazolja, hogy egy vb-győztes csapat irányítója.

Reménységek

Corey Maggette villámgyors és nagyon ruganyos izomember. Reklámfilmbe illően nagyot zsákol. Robbanékony, játéka duzzad az energiától. A legtöbbet faultolt játékosok egyike. Évről évre fejlődik. Szolid védő. Inkább erőből, mint ésszel játszik. Az évek folyamán játékintelligenciája és dobókészsége is fejlődött. Pontatlan tripladobó. Néha üresjáratba kapcsol.

Kilátások

Az évek óta tartó gyenge szereplésnek „hála”, a draftról folyamatosan töltődik a csapat fiatal reménységekkel. Ha csak a játékosok névsorát nézzük, a Clipps biztos playoff-csapat. Nyugaton is. Sőt már évek óta az. Valójában mégsem. Hiányzik valami, ami igazi csapattá formálja ezt a tehetségekben bővelkedő társaságot. Talán egy tekintélyes vezéregyéniség az öltözőben és a pályán egyaránt. Leigazolására a pénzügyi-technikai lehetőségek szinte minden évben adottak. Ha egyszer meg tudják/akarják szerezni, a Clippers aranykora jöhet. Ha nem, akkor megmaradnak az örök reménység csapatának.

Szerző: Faxe

Dátum: 2004. 08. 28.