Yi Jianlian

 yi-jianlian-hd_0 Név: Yi Jianlian Magasság:7’0″ / 2, 10 m
Poszt: erőcsatár Súly: 230 lbs / 105 kg
Csapat: Guangdong Tigers Született: 1987. október 27.
Évfolyam: NBA hasonmás: Kevin Garnett
Statisztikák dx-logo espn-logo

Erősségek

Yao Ming ligába érkezése után a menedzserek tekintetüket a Távol-Keletre vetették, és a figyelmesebb szemek hamar rá is találtak a következő nagy kínai reménységre, Yire. Az ő története egyszerre különleges és szokványos. Különleges azért, mert a mai napig nem tudni a pontos korát, szokványos abból a szempontból, hogy a róla szóló írások szerint egy streetball- rendezvényen fedezték fel, majd egy csapatba invitálták, ahol elkezdett a szervezett kosárlabdával barátkozni. Mindezt nagyjából 14(?) évesen.

Hirtelen jött növekedésének köszönhetően a kezdeti hátvédből hamar bedobó, majd csatár lett. Magassága a center posztra is jó lenne, és a streetballos múltjának köszönhetően remekül kezeli a labdát. Nem elhanyagolható a félelmetes atlétikussága, aminek gyümölcse a rengeteg látványos zsákolás. Vajkezével közelről és távolról gyilkol, és ha a büntetővonalra kell állnia, az edző nyugodt szívvel hátradőlhet. Az őt fogó magasemberek halálra vannak ítélve, ugyanis általában nem képesek a Yi-féle sebességfokozaton játszani.

Gyengeségek

Még nagyon nyers. Ha a forró olajba dobjuk (NBA), nem tudni, mi sül ki majd belőle. Sokat kell vele dolgozni, fontos lenne kialakítani egy olyan pozíciójátékot, ami nem csak a fadeaway-jumperekről szólna, persze ehhez elengedhetetlen az izomzatának növelése. Pár éve még szó szerint tragikusan festett, nádszálvékony volt. Mostanra már magára pakolt néhány kiló izmot, de ez csupán arra elég, hogy ha a pályán oldalt fordul, ne tűnjön el. Egy kis agresszivitásért becsöngethetne a szomszédba.

Hiába jók az atlétikus képességei, az időzítése nem tűnik a legjobbnak, ezért nem biztos, hogy az NBA-ben is jó dobásblokkoló válik belőle. Eddig nem találkozott nagynevű ellenfelekkel, a kínai bajnokságban mutatott virgonckodásától aligha esnek hasra az NBA csapatok.