2 in 1

„Hála” a Suns-nak, sikerült két blogbejegyzésből egyet csinálni. Ugyanis az előző, végül el nem készültet azzal akartam zárni, hogy a Spurs ellen a sok nem elég.

Minden kell. Mindenkitől.

Ezt ma hajnalban majdnem megkaptuk. Minden ugyan nem volt mindegyik phoenixitől, de egyvalami igen: fogcsikorgatva küzdeniakarás.

Csak ez lehetett a magyarázata annak, hogy a Suns olyan meccset nyert meg, amelynek nagy részében úgy tűnt, hogy semmi esélye a győzelemre. Az első percek Nash-bemutatójától eltekintve az történt a pályán, amit a San Antonio akart. Bowen fizikailag és mentálisan is távoltartotta Nasht a komfort zónájától, a kinti dobókat nagyon feszesen őrizte a Spurs, így tripladobó-helyzet is alig akadt, nem hogy tiszta. Emellett valahogy sikerül úgy rotálni a védőket, hogy a betörő phoenixiekre általában jutott besegítés.
A másik oldalon Ginobili dobott néhány fontos kosarat, Barry és Finley szórta a triplákat, Duncan pedig tarthatatlan volt, ami elsősorban kitűnő formájának és remek koncentráló képességének köszönhető, mert Kurt Thomas egyébként megtett mindent, amit ember megtehet, hogy Duncant lelassítsa.

Thomas volt az egyetlen, akit a Sunsból maradéktalanul dicsérni lehetett, bedobálta a tiszta középtávolikat, egyszer még Duncan megugrasztására is futotta, ami hozzájárult a Spurs legjobbjának fault problémáihoz. Ezzel Amare Stoudemire-nek is meg kellett küzdenie, és néhány perccel a vége előtt, mikor a Suns – a jó ég tudja, hogyan – 3 pontra visszakapaszkodott, mindkét ász 5 faulttal volt a pályán.

Ekkor a Suns jó érzékkel kettőzte le kétszer is Duncant, majd Stoudemire gyötört be két kosarat Nash kissé passzentos passzaiból. Utána már csak a büntetők maradtak, meg hogy Robert Horry egy csúnya alkarossal kiüsse a pályáról Nasht, majd a fenyegetően felé közeledő Bellt is torkon lökje. A csetepaté kirobbanásakor a cserepadról felpattanó Amare Stoudemire is csatlakozni kívánt a dulakodáshoz, pár lépés erejéig be is ment a pályára, de a Suns edzői stábja lefogta. Az eset a szabálykönyv dogmatikus alkalmazása esetén Stoudemire eltiltását is maga után vonhatja, de az NBA aligha nyúl bele ilyesmiért az idei play-off legfontosabb párharcába, annál is inkább, mert az említett szabály azért lett hozva, hogy a pályán ne legyen verekedés, amit itt sikerült is elkerülni.

A mérkőzést a Phoenix a semmiből nyerte meg, és hosszú évek Suns-oktatása óta most először Duncanék érezhették azt, hogy mindent jól csináltak, mégis kikaptak. Mentségükre legyen mondva, hogy ilyet elszenvedni csak nagy csapattól lehet és a Suns a legfontosabb pillanatban bizonyította, hogy ebbe a kategóriába tartozik.

Újra nyílt az idei NBA-döntő.

Dátum: 2007. 05. 15.