Jövőre hova süt a nap?

Nash érkezése óta a Phoenix nagyszerű csapat, de a Spurs újra és újra útját állja a legmagasabb csúcsra törő arizonaiaknak. A csapatvezetés helyesen ismerte fel, hogy a San Antonióra koncentrálva kell folytatni a csapatépítést, ennek jegyében hozták Bellt és Thomast. A két nyugati nagyágyú közötti különbség láthatóan csökken, sőt talán el is tűnt, de hála David Sternnek ezt csak sejthetjük.

A szikár tény az, hogy a Spurs megint kiverte a Sunst. Nézzük, hogy melyik Suns-játékost mennyiben lehet hibáztatni ezért (egyben az egész szezont is értékelve) és mely területek azok, ahol fejlődni kell ahhoz, hogy túllépjen a Phoenix a Spurs nevet viselő árnyékán:

Steve Nash – a liga legjobb irányítója, egész évben mindent megtett, amit megtehetett és noha Bowen (és a betöréseit remekül védő, sportszerű Duncan) mindent bevethetőt bedobott ellene, a Spurs elleni produktumára sem lehet egy rossz szavunk. Nash-sel kapcsolatban csak egyetlen feladat marad: hibernálni és/vagy karbantartani annyira, hogy még 1-2 évig ezen a szinten tudjon játszani.

Leandro Barbosa – az alapszakaszban megmutatta, hogy miben fejlődött idén. A Spurs ellen megmutatta, hogy miben nem. Sem védekezésben, sem irányítójátékban nem tudott hozzátenni a csapat teljesítményéhez, támadásban pedig látszott, hogy egyelőre nehezen visel még ekkora lélektani és védőnyomást.
Ha Nash leül, Barbosa fájdalmasan szakavatatlanul (nem) mozgatja a csapatot (ez különösen szembetűnő olyan feszes védelem ellen, mint a Spursé), Parker ellen pedig lényegében tehetetlen, hiába majdnem olyan gyors, mint a francia.
Ennek ellenére Barbosát célszerűbbnek látszik megtartani, mivel fejlődése progresszív és nem túlzó elvárás, hogy legalább védekezésben előrelépjen.

Raja Bell – maximálisan megteszi, amiért leigazolták.

Shawn Marion – a liga legjobb és legalázatosabb kiegészítő embere. Szapulni könnyű, erre a szerepre nála jobbat találni lehetetlen. Az 5. meccsen megmutatta, hogy ha rá vannak kijátszva a figurák, akkor képes pontszerzőként is villogni.
Mivel a saját dobását csak nagyon limitált keretek között tudja megcsinálni, igazi erejét csak a Sunshoz hasonló kaliberű csapatban tudja megmutatni. Ennek következtében elcserélése problematikus, valószínűtlen és kevés sikerrel kecsegtető.

Boris Diaw – a vártnál nehezebben alkalmazkodott Stoudemire visszatéréséhez és nem igazán látni, mi módon várható pozitív változás e téren. Masszív szerződése miatt nem fognak két kézzel kapkodni utána, de a tavalyi emlékek még élénken élhetnek a többi csapatban, önzetlensége, tehetsége és sokoldalúsága miatt elcserélése szóbajöhet.

Amare Stoudemire – térdműtétje után majdnem utolérte korábbi önmagát, noha robbanékonyságát és ruganyosságát teljesen nem nyerte vissza. Domináns pontgyáros, de vajon valóban rá van-e szükség Tim Duncan ellen?
Egy pillanatra hasonlítsuk össze Stoudemire-t Kurt Thomasszal. Amare gyorsabb, ruganyosabb és ügyesebben szerez pontot/faultot a palánk alatti húsdarálóban, Thomas jobb lepattanózó és post-up védő.
Mely képességek fontosabbak inkább Tim Duncan megfékezésében? A kérdés költői.

Amit Stoudemire-rel nyer a Phoenix a réven (a Spurs ellen), majdnem annyit elveszít a vámon. Hiába szórja meg a Spurst, ha a másik oldalon elkövetett gyermeteg koncentrációs és helyezkedési hibák miatt Duncan megerőltetés nélkül pötyögtet fölötte-mellette.
Felemelő volt Stoudemire meteorszerűen emelkedő pályafutását követni, de kérdéses, hogy tud-e továbblépni azokon a területeken (és a passzolásról még nem is beszéltünk), amelyek éppen a legfontosabbak lennének a Spurs és Duncan ellen.

Kurt Thomas – maximálisan megteszi, amiért Phoenixbe hozták.

További csereemberek – lehet rajtuk „fejleszteni”, de nem ezen múlik.

Mike D’Antoni – megálmodta, nagyrészt összerakta és Steve Nash nyakába akasztotta a csapatot. Intelligens, játékospárti edző, aki iránt az utóbbi időben felerősödő kritikai hangok közül talán csak Kurt Thomas Spurs elleni viszonylagos „alulhasználtsága” tűnik jogosnak.
Hogy csak egyet emeljünk ki a meglehetősen pitinek tekinthető „vádak” közül: ha D’Antoni reklamálása valóban olyan fontos szerepet játszott a Suns bukásában, akkor vajon hogyan lehetséges, hogy a nála jóval szangvinikusabb Don Nelson vezette Warriors kiverte a Dallast?

Mit tehet a Suns?

Csere No. 1.: Minnesota – Phoenix

Stoudemire, Diaw kontra Garnett

KG sokkal jobb védő, képzettebb lepattanózó és post-up játékos. Nem olyan fenevad a palánk alatti támadásban, mint Stoudemire, de minden másban előrelépés. Legfőképpen olyan területeken, amelyeken a Suns rendre alulmarad a San Antonio ellen. Diaw a jelenlegi felállásban majdhogynem non-factor a Spurs ellen. Garnett kora aligha kizáró ok, ennek a Sunsnak addig van esélye a gyűrűre, amíg Nash a mostani szinten játszik.

Minnesotában nemigen jutnak már előrébb Garnett-tel, Stoudemire jóval fiatalabb. Mivel a Wolves játékrendszere kevésbé kialakult, a Diaw-Stoudemire páros összedolgozása és az e köré épülő csapatjáték kidolgozása nem eretnek elképzelés. Ha ez sikerül, a Farkasok újra play-off résztvevők lehetnek.

Csere No. 2.: Charlotte – Phoenix – Sacramento

May, Harrington, Voskuhl (mind CHA) Sacramentóba, 1/8-as draftjog (CHA) Phoenixbe

Kenny Thomas (SAC) Charlotte-ba, 1/10-es draftjog (SAC) Phoenixbe

1/4-es (PHO) és 1/24-es (PHO) draftjog Charlotte-ba, 1/29-es (PHO) draftjog Sacramentóba

A Charlotte a magasabb draftjoggal kiválaszhatja Okafor párját (B. Wright, Horford vagy Noah), az alacsonyabb pedig részben Thomas némileg rosszabb szerződését hivatott kompenzálni.

A drafton való „lecsúszásért” cserébe a Sacramento megszabadul Thomas szerződésétől, May személyében pedig kap egy tehetséges magasembert .

A Suns 1/8-nál a Diaw-utód Julian Wright-ot választja, aki a cserepadról már újoncként is produktív lehet, míg 1/10-nél a rutinos Acie Law-t, aki nemcsak irányítani és védekezni tud, de dobni is. Így a Suns cseresorának is lenne fazonja, Law pedig több eséllyel próbálhatná meg Parker megfékezését.

Ha 1 év múlva a KG-vel megerősített frontvonallal és a két újonccal átformált cserepaddal is alulmarad a Suns Duncanékkel szemben, akkor nincs más hátra, mint belátni, hogy ez a Suns nem képes túllépni ezen a Spurson.

Vagy keresni egy olyan szabályt, ami alapján David Stern kizárhatja a Spurst az NBA-ből…

 

Dátum: 2007. 05. 19.