2010 forró nyara

Kevés olyan nyár volt, amely úgy átrendezheti az NBA erőviszonyait, mint a 2010-es. Meghatározó játékosok egész sora szedheti a sátorfáját, aminek következtében bukdácsoló csapatok emelkedhetnek föl és brillírozók merülhetnek alá.

A nyári szabadügynök-őrület minél jobb átlátásához érdemes először megnézni, hogy melyek is lesznek a főszereplő csapatok, azaz kik lesznek elég mélyen a fizetési sapka alatt.
A most futó szezonban 57,7 millió dollár a fizetési sapka, mely biztosan csökkenni fog és a tippek szerint 50-53 millió körül lesz. Ezen felül több más bizonytalan tényező is befolyásolja a rendelkezésre álló pénzügyi mozgásteret. Gondoljunk csak arra, hogy a lottery-t megnyerő csapat rögtön egy plusz ötmilliós kezdő újoncfizetéssel indít, de aki 12. helyen választ, az már csak kétmillióssal. Vagy például, ha egy csapat nem él egy-egy túlfizetett játékosa player-option-jével, akkor is beszámít nála az illető fizetésének akár 1,5-2 milliót is elérő garantált része. Lássuk, hogy kinek mennyi helye lesz a fizetési sapka alatt 2010 nyarára.

Íme, a főszereplők:

1. Miami – 35-38 millió (mivel Wade nyilván dobja a player optiont)

2. New York – 29-32 millió (Rodriguez qualifying offer-jével esetleg még mínusz 2,8 millió, jó újoncuk nem lesz, mivel az idei elsőkörösük a Utah-nál van)

3. New Jersey – 24-25 millió (itt egy nagyobb újonc fizut beleszámoltam)

4. Washington – 17-20 M (magas újoncszerződés benne van, de kérdéses Foye 4,8milliós qualifying offere, ami még lejöhet belőle)

5. Chicago – 16-19 M

6. Sacramento – 15-18 M (szintén magas újoncszerződéssel)

7. LA Clippers – 12-15 M (szintén)

8. Minnesota – 11-14 M (szintén)

9. Oklahoma City – 9-12 M

És a potenciális jelöltek:

Akik maximum fizetés alatt szóba sem állnak

1. Lebron James – A nagybetűs FŐNYEREMÉNY!!! Tősgyökeres ohióiként bajnoki cím esetén biztosan marad a Cavs-nél. Ellenkező esetben Walsh fegyverrel fogja New York-ba kényszeríteni. Amennyiben el tud menekülni Donnie elől, akkor lehet esélye a Heat-nek is.

2. Dwyane Wade – Biztosan kilép a szerződéséből és ezután a Miami konkrétan egy streetball csapatot sem fog tudni kiállítani! Egy, azaz egy fő +20 perces játékosnak van jövőre szerződése. Tekintve, hogy ő a kissé zizi és idén semmit nem fejlődő Beasley, ezért Wade maradása kizárólag attól függ, hogy az öreg Pat Riley milyen csapatot tud mellé pakolni. Kezdetnek egy center és egy irányító nem ártana. Ellenkező esetben nagyon esélyes egy chicagói hazatérés és természetesen a New York is benne van a pakliban.

3. Chris Bosh – A menekülés Kanadából című túszdráma főszereplője. A török, a spanyol és az olasz hatalmas, csőre töltött szerződésekkel tartják sakkban Toronto kosárszerető közönségét. Egyre valószínűbb, hogy CB4 az LBJ, Wade, JJ trió valamelyikével fog párosodni jövőre New York-ban vagy Miami-ban, de lehet esélye a Nets-nek is.

(Szerintem legvalószínűbb egy James-maradás és egy Wade-Bosh duó Miamiban.)

4. Joe Johnson – Az ő sorsa még az eddigieknél is kiszámíthatatlanabb. Nem ér annyit, mint a fenti trió, de jó esélye van a maximumra. Aki virítja a lóvét, az viheti. D’Antoni nagyon szereti és játszott is a keze alatt két évet Phoenixben. Ha a fenti sejtéseim bejönnek, akkor keleti döntőbe jutás esetén maradhat Atlantában de ha abból indulunk ki, hogy anno mindenki azt hitte, hogy marad Phoenix-ben… Szóval simán kiköthet Chicago-ban illetve jöhet egy duó Boozerrel vagy Stoudemire-rel a hoppon maradt Knicks-ben.

Már maximum alatt is szóba állnak

5. Carlos Boozer – Simán magam előtt látok egy Boozer/Noah duót Chicagóban. A Bulls-nak gyakorlatilag 150 éve nem volt támadásban is All-Star szintet nyújtó palánk alatti játékosa és Paxsonék inkább viszik őt, mint az alábbi úriembert.

6. Amare Stoudemire – A sérült térdnél sokkal nagyobb kérdésnek tartom a Nash-faktort. Mit tudna Stoudemire A:Steve nélkül és B:egy lassabb játékrendszerben? Ennek ellenére simán elképzelhető, hogy valamelyik hoppon maradt csapat hirtelen felindulásból brutálisan túl fogja fizetni.

10-12 millióért vihetők

7. Rudy Gay – A válságnak és a (remélhetőleg) észhez térő GM-eknek hála fel sem fog merülni egy 13-14millióról induló baklövés (lásd AK47 vagy Kenyon). Mivel a Memphis tisztességes ajánlatot tud és fog is adni, ezért tényleg csak valami idióta túlfizetés esetén kerülhet mondjuk New Jersey-be, New York-ba vagy Los Angeles-be.

8. David Lee – Itt szintén fennáll a túlfizetés esélye, ha az ember csak a statisztikákat nézi. Lee azonban gyakorlatilag nem védekezik. Persze ez nagyrészt nem az ő hibája, hiszen egyrészt D’Antoni soha nem is kérte erre, másrészt meg folyamatosan 15-20 kiló és 8-10 cm mínuszban van. Ezért is menne szívesen olyan csapatba ahol 4-est tud játszani. Ilyen lehet pl. a Nets vagy a Bulls, de az Oklahoma is ráhajthat.

8-9 milliótól indulnak

9. Luis Scola – Nagy valószínűséggel ezt a Rockets simán meg is adja neki és Yao visszatérésével hülye lenne máshova menni.

10. Brendan Haywood – Elsőre soknak tűnhet érte ennyi, de tekintve, hogy milyen ritkák a center-méretű használható centerek, biztosan meg fogja kapni a zsíros szerződését. És nagy valószínűséggel Cubannek is meg fog érni ennyit.

5-7 millióért vihetők

11. Manu Ginobili – Nyáron 33 éves lesz és rengeteg kilométer van benne. Nehéz döntés lesz a Spurs részéről, de racionálisan gondolkodva nem éri meg nekik komoly szerződést elé tenni. Bármelyik bajnokesélyes csapat bejelentkezhet érte és Európából is jöhet komoly ajánlat.

12. Tracy McGrady – Lutri, de nagyon csábító. Úgysem volt soha fejben egy vezéralkat és ha a térde kibír 25-30 perceket valamint elfogadja a 3.opció szerepét, akkor még nagyon hasznos lehet.

13. Mike Miller – A megfejthetetlen ember. Mindent tud, csak elvan, mint a befőtt. Szuper vajkéz, jó fizikai adottságok, jó labdakezelés, lepattanók, gólpasszok, minden. Ha valaki érti ezt a srácot, az szóljon… vagy igazolja le a nyáron.

14. Josh Howard – A sérülések és az időnként jelentkező súlyos elmebaj ellenére ér ennyit és valahol meg is fogja kapni, ha felépül. De csak olyan edző vigye, aki bír vele!

15. Raymond Felton – A nyári piac legjobb irányítója, de ezt inkább érdekességként mondom, nem dicséretként. Mivel Augustin buktának látszik, valószínűleg nagy duzzogva tolnak az orra alá egy szerződést Jordanék, de előtte megpróbálhatják valami sign-and-trade csereberébe beletuszkolni.

16. Marcus Camby – 36 évesen is nagyon hasznos center, akiben még van egy kétéves szerződés. A New York szeretné visszahozni, de sok jelentkező lesz.

17. Tyrus Thomas – Van egy 6,3 milliós qualifying offer-e jövőre, amit szívesen beváltana egy 5 millióval induló, de hosszabb szerződésre. Larry Brown-nak köszönhetően erre van is esélye, de a Bobcats-nek is megérhet ennyit, főleg ha a következő két hónapban állandósítja charlotte-i formáját.

18. Jermaine O’Neal – Még csak 31, de . Amit idén csinál, azt valószínűleg még tudja hozni 3-4évig, úgyhogy lesznek jelentkezők.

19. Ray Allen – Manu és a Spurs esetéhez hasonlóan a keltáknak is inkább fiatalítani kéne, de ha Ray komoly kedvezményt ad, akkor akár maradhat is. Ellenkező esetben egy másik bajnokesélyes csapatban kergetheti tovább Reggie rekordját.

3 -4 milliós tábor

20. Kyle Lowry – Nagyon jól védekező irányító, aki jó párost alkot Brooksszal és akit Scolához hasonlóan meg fog fizetni a Rockets, ha van eszük. Márpedig Morey-nak van.

21. Udonis Haslem – Megbízható kiegészítő ember, aki bárhol is köt ki, a 8/6-ot előre beírhatjuk a statisztikai lapjára.

22. Nate Robinson – Félnék többéves szerződést ajánlani neki.

23. Drew Gooden – Megérdemelné, hogy végre egy tisztességes család örökbe fogadja. Elég volt a sok nevelőszülőből.

24. Travis Outlaw – 2 éve szépen fejlődik… visszafelé.

25. Channing Frye – Sok tripla, kevés lepattanó. Nála legalább pontosan lehet tudni, mire fizetnek elő.

26. JJ Redick – Kezdi beváltani a lottery pick-es reményeket. 3,9milliós qualifying offer-e van, de Tyrus-hoz hasonlóan kevesebbel is beéri egy több éves szerződésnél. Nem hiszem, hogy az Orlando elengedi.

27. Shannon Brown – A 2,2 milliós opcióját dobni fogja. Sokkal többet nem érdemel, de hosszabb szerződést már igen.

28. Zydrunas Ilgauskas – Amennyiben nem vonul vissza, szinte biztos, hogy marad a Cavs-ben még 1-2évet.

29. Brad Miller – Egy kétéves szerződést megérő remek, rutinos cserecenter.

30. Raja Bell – Van még benne 2 év hasznos védekezés sok triplával.

31. Ronnie Brewer – A sérülése miatt eddig nem tudozz bizonyítani a maciknak úgyhogy lehet, hogy sokallni fogják a 3,8milliós QO-ját és hagyják körülnézni.

2 millió körül vihetők

32-33. Luke Ridnour & Steve Blake – Veterán irányítók legjobb korban.

34. Hakim Warrick – Nem jött be az egyéves bemutató értéknövelési céllal. Ettől függetlenül lesz kérője, de nem fog többet kapni.

35. Quentin Richardson – Szerintem a tipikus contract year-t láthatjuk tőle. Szépen lefogyott, hozza a triplákat és a hasznos lepattanókat, de jövőre ugyanúgy el fog hízni és kedvetlen lesz. Ha van eszük, nem adnak neki ennél többet.

36. Derek Fisher – A Lakers-nek szüksége lesz rá, mivel nincs más lehetőségük. Farmarnál még mindig jobb az öreg.

37. Jordan Farmar – A nyáron kiderül, kinek mennyit ér, mivel szerintem a Lakers-nek nem kell a 2,9milliós qualifying offer-ével. Persze ettől még kevesebbért visszatérhet.

38. Sergio Rodriguez – Még mindig fiatal és még pár hete van a bizonyításra a Knicks-ben. Azonban valószínű, hogy rajta is spórolni fognak és nem kell nekik a 2,8milliós QO-ért.

39. Johan Petro – Martin kiválásával megmutathatja, hogy érdemes –e bele invesztálni.

40. Darko Milicic – Talán az utolsó utáni utáni esélyét megragadja most Minnesotában. Ellenkező esetben marad Európa.

41-52. Flip Murray, Eddie House, Marquis Daniels, Tony Allen, Roger Mason, Earl Watson, Kyle Korver, Craig Smith, Matt Bonner, Will Bynum, Amir Johnson, Damien Wilkins, Jason Williams – Hasznos veteránok

53- 59. Shaquille O’Neal, Ben Wallace, Juwan Howard, Kurt Thomas, Jerry Stackhouse, Michael Finley, Theo Ratliff – Vagy visszavonulnak, vagy nem. Esetleg kihagynak fél szezont, aztán valahol felbukkannak.

Akikből még lehet szemezgetni a nyáron:

Irányító: Chris Duhon, CJ Watson, Carlos Arroyo, Keyon Dooling, Anthony Carter, Mike James, Chucky Atkins, Javaris Crittenton, Earl Boykins
Dobóhátvéd: Larry Hughes, Jarvis Hayes, Keith Bogans
Kiscsatár: Bobby Simmons, Rasual Butler, Antoine Wright, Dorell Wright, Damien Wilkins, Rodney Carney, Trenton Hassell, Anthony Tolliver
Erőcsatár: Shelden Williams, Malik Allen, Kenny Thomas
Center: Rasho Nesterovic, Fabricio Oberto, Etan Thomas, Joel Anthony, Kwame Brown, Louis Amundson, Ian Mahinmi

Szerző: Mayer György

Dátum: 2010. 03. 15.