Megint egy O’Neal a célkeresztben

Egyszer egy csapat már nagyon megbánta, hogy elcserélte Jermaine O’Nealt. Az Indiana lesz a második ilyen?

A Portland a híres 1996-os draft első körének közepén projektként hozta el a középiskolás O’Nealt, aki három évig nagyrészt csak az edzésen találkozott a labdával. Az akkoriban a bajnoki címre törő Blazers nem tudta kivárni, míg O’Neal tehetsége virágba borul, pedig az edzői stáb jelezte a menedzsmentnek, hogy a csiszolatlan gyémánt rövidesen elkezdhet ragyogni. Így Dunleavy-ék Indianába cserélték Dale Davisért, akitől azt remélték, hogy ő lesz a hiányzó puzzle-darabka. Davis fénykorában kemény, üsd-vágd center volt, de egész izmos testébe nem szorult annyi kosártudás, mint az ereje teljében lévő O’Neal kisujjába.

A Pacers az előző évben csak a döntőben bukott el a másik O’Neal Lakerse ellen, és az újonnan kinevezett, edzőnek és menedzsernek pocsék, de tehetséggondozónak kimondottan jókezű tréner, Isiah Thomas rájött, hogy Jermaine O’Neal lesz az új franchise player Indianában. Az ezt a véleményt nem szívesen osztó Jalen Rose-nek rövidesen kirakták a szűrét, és megkezdődött a fiatal erőcsatár/center köré épülő csapat összekovácsolása.

O’Neal meghálálta a bizalmat, mérföldes léptű fejlődése összekapcsolódott a Pacers sikeres újjáépülésével: mire a játékos All-Star lett, a csapat az NBA legígéretesebb fiatal trónkövetelőjévé nőtte ki magát.
Az Indiana keresztje a Detroit lett, Billupsék kétszer is nagy csatában (egyszer a keleti döntőben, egyszer 1 körrel korábban) törték derékba a Pacers bajnoki reményeit, hogy aztán Ron Artest botrányos körülmények között éppen Detroitban maga tegyen pontot egy korszak végére.
Azóta O’Neal együtt kínlódik a Pacersszel és egyre sűrűbben látnak napvilágot olyan híresztelések, miszerint nemcsak a játékos menne, hanem most már a csapat is elengedné, annál is inkább, mert egyes források szerint Carlisle ex-edző kicsit elkényeztette, ami károsan hatott az együttes összteljesítményére.

O’Nealnek minden adottsága megvan ahhoz, hogy bárhol tankönyv szerinti domináns magasember legyen. Klasszikus centereknek megfelelő méretek és képzettség, pattanózás és védekezés, modern magasembereknek is becsületére váló atlétikus képességek. Szemére csak sérülékenységét lehet hányni és azt, hogy a legkiélezettebb pillanatokban ritkán tud csapata élére állni. És még mindig nincs 30 éves. Mielőtt feltérképezünk néhány lehetséges állomáshelyet, szögezzük le, hogy O’Neal aligha megy gyenge csapathoz, nehéz elképzelni ahogy egy Hawks- vagy Bobcats-erősségű alakulatot csatába vezet. Ez alól csak a New York lehet kivétel részint Isiah Thomas személye, részint pedig a kiemelt médiafigyelem miatt, azonban a Knicks nemigen tud a Pacers kedvére való csomagot összeállítani.

Csere No.1

Chicago – Indiana

O’Neal kontra Tyrus Thomas, PJ Brown (sign-and-trade), 2008 első körös draftjog

Az egészséges és motivált O’Neallel felálló Chicagónak máris lehet postázni a keleti bajnoki trófeát, míg a nagyon tehetséges Thomas új életet lehelhet a Pacersbe. Brown lejáró szerződése pénzügyi megkönnyebbülés, míg egy elsőkörös sosem jön rosszul.

Csere No.2

Denver – Indiana

Iverson, Nene kontra O’Neal, Tinsley, Daniels

A 1st-pass Tinsley könnyebben dűlőre jut Anthony-val, míg Camby-nek aligha okoz lelki törést, ha O’Neal keze alá kell dolgoznia. Danielsből lehet hasznos csereember, vagy akár kezdő, ha Smithnek nem jön meg az esze. Az Indianába érkező dinamikus Nene jó jövőbeni párja lehet a képzett Diogunak, AI zökkenőmentesebben elboldogulhat a munkás Granger és az intelligens Dunleavy mellett, mint Denverben. Végül, de nem utolsósorban Iverson 20 milliós szerződése már csak két évig fut.

Csere No.3

Boston – Indiana – LA Lakers

Boston adja: Ratliff, 1/5-ös draftjog
Boston kapja: Odom

Indiana adja: O’Neal
Indiana kapja: Ratliff, Bynum, Vujacic, 1/5-ös draftjog

LA Lakers adja: Odom, Bynum, Vujacic
LA Lakers kapja: O’Neal

Ainge most már nem csak beszél a run-and-gun-ról, hanem végre tesz is valamit érte, a periméteren is otthonosan mozgó, jól dobó és passzoló Odomnál keresve sem lehetne jobb társat találni Jeffersonnak. Az Indiana kihoz mindent O’Nealból, amit lehet: magas draftjog, ifjú centertehetség, lejáró szerződés. A Lakers megkapja a másik O’Nealt, így Kobe-nak egy szava sem lehet.

Dátum: 2007. 06. 03.