Missing image

ATHÉN 2004

 
Az olimpiai kosárlabda-tornán a két hatos csoportból 4-4 csapat jut tovább, amely ‘keresztbe játszva’ (1.-4., 2.-3., 3.-2., 4.-1.), egyenes kieséses csatározás után dönt az érmek és a helyezések sorsáról.

A CSOPORT

Argentína

Várható kezdõötös: Pepe Sanchez/ Emanuel Ginobili/ Andres Nocioni/ Luis Scola / Fabricio Oberto

Az argentinok talán még most is azon keseregnek, hogy a két évvel ezelõtti vb-döntõn a rendes játékidõbeli utolsó támadásuknál a bírók miért nem fújták be azt a két tiszta faultot, amit a szerb védõk ütöttek be a betörõ Sconochininek. Azóta a dél-amerikaiak csak erõsödtek és joggal készülõdhetnek a visszavágóra. Ginobili neve ma már az NBA-ben is remekül cseng, míg Nocioni az egyik európai éljátékosként igazolt frissiben a Chicagóhoz. A San Antonio által draftolt Scola hamarosan követheti, míg Oberto 2002-ben talán az egész vb leghasznosabb játékosa volt. Az argentinok az olimpia legösszeszokottabb csapata, hosszú évek óta ugyanebben az összeállításban játszanak. Feltûnõen atlétikus játékosaik keményen védekeznek és dinamikusan támadnak. Scola és Oberto képzett és hatékony palánk alatti játéka többpólusúvá teszi a támadójátékukat, biztos kezû kinti dobóik azonban nincsenek. A tartaléksorban olyan kitûnõ játékosok várnak bevetésre, mint az idén már a Detroitban játszó Delfino, a Seattle-ben és Bostonban megfordult Wolkowyski, a megbízható Montecchia és a zsákológép Herrmann. Az argentinok a közvetlen élcsapatok közé tartoznak, bármit elérhetnek és meglepetés lenne, ha nem kerülnének a legjobb 4 közé.

Várható helyezés: dobogó

Kína

Várható kezdõötös: Liu Wei/ Fangyu Zhu/ Li Nan/ Ji Jianlian/ Jao Ming

Sokat változott a világ Sydney óta, hisz az ott még csak megcsodált, a klubvezetõk fantáziáját megmozgató kínai magasemberek azóta már rég az NBA-ben pattogtatnak és egyikõjük, Jao Ming komoly erõt képvisel egy olyan ligában, ahol egyre kevesebb a használható center. Persze még mindig van hová fejlõdnie a hórihorgas kínainak, de hazája válogatottjában egyértelmûen õ játssza a fõszerepet, más kérdés, hogy ez önmagában nem feltétlenül lesz elég az elõrelépéshez. A kínai nemzeti csapat nagy valószínûséggel ezen az olimpián is csak a 9-12. helyért játszhat, mivel nincs reális esélyük továbbjutni egy olyan csoportból, ahol Szerbia és Argentína személyében igen komoly bajnokaspiránsok, míg Olaszország és Spanyolország személyében az ázsiai kosárlabdánál lényegesen elõrébb járó csapatok tanyáznak. Ellenben van esély arra, hogy ismét megmutassanak pár tehetséges fiatalt, akikkel 4 év múlva bármi megtörténhet. Közülük is kiemelkedik a még csak 17 éves Ji Jianlian. A nagyon mozgékony, 212 cm magas játékos az elkövetkezõ draftok valamelyikén igen magasan is elkelhet. A kínaiak erõs centerjátéka (Ming és Jianlian mögött Bateer is bevethetõ) mellett a veszélyes tripladobó Zhu érdemel még említést.

Várható helyezés: 9-12. hely

Olaszország

Várható kezdõötös: Massimo Bulleri/ Gianluca Basile/ Matteo Soragna/ Roberto Chiacig/ Giacomo Galanda

Sztármentes, nagyon egységes csapat. Az olaszok legjobbja, a tehetségesen irányító Bulleri is csak kiegészítõ ember a Benetton Treviso csapatában, de a csillogó egyéni képességek hiányát az összeszokottság és a lelkesedés pótolja. Az olasz zónavédekezés hatékonyságát és Basile surrogó tripláit még az amerikai válogatott is megemlegeti, hiszen elõkészületi mérkõzésen az itáliaiak alaposan elpáholták õket. A két jó felépítésû magasember, Chiacig és Galanda végzi a piszkos munkát és középtávoli tempóikkal a támadásokból is kiveszik a részüket. A hajtós és remekül küzdõ olaszok a halálcsoportból még továbbjuthatnak, de a hosszabb menetelésükhöz már bravúr kell.

Várható helyezés: 5-8. hely

Új-Zéland

Várható kezdõötös: Mark Dickel/ Phil Jones/ Dillon Boucher/ Pero Cameron/ Sean Marks

Két éve Indianapolisban még sokan lesajnálóan megmosolyogták az új-zélandiakat, amikor a mérkõzések kezdete elõtt ráhangolódásképpen eljárták törzsi táncukat, de mikor egymás után megverték Kínát, Oroszországot és Puerto Ricót, akkor nyilvánvalóvá vált, hogy õket sem lehet lebecsülni. Sõt az elõdöntõben még a szerbek is megszenvedtek ellenük 35 percen át. Az új-zélandiak fõ fegyvere a csupaszív, mozgékony védekezés, ahol gyakran váltogatják a zónát és az emberfogást. A csapat higgadtan kijátszott támadófiguráit általában Phil Jones, az ügyes hátvéd fejezi be. A finomkezû vezér cseréje a Wisconsin egyetemen éveket játszó, majd idén a Miamiban is szóhoz jutó Kirk Penney. Jones mellett Dillon Boucher a védõspecialista, míg elöl a gárda legelõkelõbben jegyzett játékosa, a pár hete a Spursbe igazoló (korábban éveket töltött a Heatnél) Sean Marks takarít.
Az új-zélandiak emblamatikus figurája Pero Cameron, aki elsõ látásra jóllakott napközisnek tûnik, de pórul járhat az, aki megmosolyogtató megjelenése alapján ítéli meg. Cameron ugyanis – aki 198 cm-es magassága ellenére is gyakran játszik centert – lendületes, ügyes és nagyon lelkes játékos, aki nem ritkán csapata legjobb pontszerzõje. Ma már mindenki tudja, hogy a maorik országából érkezõket nem szabad félvállról venni, de Cameronék nem juthatnak messze a papírforma alapján. A papírforma persze a legritkább esetben szokta érdekelni õket…

Várható helyezés: 9-12. hely

Szerbia-Montenegró

Várható kezdõötös: Milos Vujanic/ Dejan Bodiroga/ Vladimir Radmanovic/ Dejan Tomasevic/ Nenad Krstic

Az európai kosárlabda legjelesebb képviselõjének számító délszláv állam felkészülése nem sikerült teljesen zökkenõmentesen, mivel kiderült, hogy nélkülözniük kell legnagyobb sztárjukat, a kettõs állampolgársága miatt sorkatonai szolgálatra kötelezett Predrag Stojakovicot. Rajta kívül is akadnak ugyan hiányzók (Jaric, Divac és Milicic), azonban búsulásra nincsen különösebb ok, mivel a plávik játékoskerete még így is roppant erõs, köszönhetõen a nemzetközi szinten elismert játékosoknak és a feltörekvõ, tehetséges fiataloknak. A társaság célja természetesen az éremszerzés, azok közül is a lehetõ legfényesebb. Ennek elérésében vélhetõleg a Bodiroga-Radmanovics-Vujanic hármasra hárul majd a feladat oroszlánrésze. Bodiroga hosszú évek óta az egyik legjobb európai játékos, legalább három poszton tud játszani, egy-az-egyben szinte tarthatatlan, amit szívesen demonstrál a legkiélezettebb pillanatokban. Vujanic és Radmanovic vajkeze, Tomasevic csiszolt palánk alatti támadójátéka és a két fiatal center, Krstic (idén már a Netsben játszik majd) és Popovic mozgékonysága szintén komoly fejtörést okozhat az ellenfeleknek. A szerbeknél jól keveredik a fiatalos lendület és a rutin, a csapat pedig a nagyszerû hagyományoknak köszönhetõen igazi gyõztes típusú játékosokból áll. Déli szomszédaink támadójátéka inkább megfontolt, de a rohanás sem idegen tõlük, míg zónavédekezésük már sok nagy csatát megért és megnyert. Mindezek ellenére is gyengébbnek tûnnek, mint két évvel ezelõtt, de a szerbeknél sosem lehet tudni…

Várható helyezés: dobogó

Spanyolország

Várható kezdõtös: Jose Manuel Calderón/ Juan Carlos Navarro/ Carlos Jiménez/ Jorge Garbajosa/ Pau Gasol

A spanyolok gyakorlatilag ugyanazt a csapatot küldhetik pályára, ami a tavalyi EB-döntõn sikertelenül próbálta megállítani az extázisban játszó litvánokat. Akkor Pau Gasol 35 pontot szórt, de az erõfeszítései hiábavalónak bizonyultak. Most is õ lesz a pontfelelõs, de a ‘La Bomba’ becenévre hallgató Navarro is bármikor berámolhat néhány tucat pontot. A két rutinos csatár, a sokoldalú Garbajosa és a jól védekezõ Jimenez hasznosan egészítheti ki a két kulcsembert. Vérmes éremszerzési reményei még így sem lehetnek a hajtós kosárlabdát játszó és Gasol révén centerben roppant erõs csapatnak. A hispánok a csoportból biztosan továbbjutnak, de ahhoz bravúrra lesz szükségük, hogy a ‘nagyok dolgába’ is beleszóljanak.

Várható helyezés: 5-6. hely

B CSOPORT

Görögország

Az egykori legendás irányító Panajotisz Jannakisz szövetségi kapitányként nem fetisizálta a nagy neveket és kihagyta a válogatottból a két, NBA-múlttal rendelkezõ centert, Jakovosz Cakalidiszt és Eftimosz Renciaszt. Ott van viszont csapata legjobbjaként a pár éve Memphisben is szerencsét próbáló csatár Antonisz Fotszisz, aki most a Real Madrid játékosa. Az elõkészületi mérkõzéseken ígéretes formát mutatott a fiatal center, Lazarosz Papadopulosz is, de a csapat fõ ereje a ponterõs csatárokban, a jól védekezõ hátvédekben és a focicsapat eb-gyõzelmén felbuzdult fanatikus szurkolótáborban van.

Várható kezdõötös: Dimitrisz Diamantidisz/ Nikosz Hadzsivretasz/ Antonis Fotszisz/ Dimosz Dikudisz/ Lazarosz Papadopulosz

Várható helyezés: 7-8. hely

Ausztrália

Várható kezdõötös: Shane Heal/ Jason Smith / Glen Saville / Matt Nielsen/ Andrew Bogut

Az ausztrál csapat gyöngyszeme a Utah egyetem elsõéves üdvöskéje, Andrew Bogut, aki egyszer majd akár az 5 olimpián résztvevõ ausztrál csillag, Andrew Gaze nyomdokaiba léphet. A centernek túl vékony, 19 éves szupertehetségtõl azonban nem lehet várni, hogy hátára vegye a csapatot. Annál inkább az irányító Healtõl, aki 7 éve Minnesotában, tavaly pedig San Antonióban próbált szerencsét. Az ügyes Nielsennek és a kemény hátvédsornak is sorozatban erõn felül kell teljesíteni ahhoz, hogy az ausztrálok továbbjussanak az elsõ körbõl. Érdekesség, hogy csak a cserepadon ül az Atlanta által még 2002-ben draftolt David Andersen, akit 2000-ben az Euroliga négyes döntõjében MVP-nek választottak.

Várható helyezés: 9-12. hely

Litvánia

Várható kezdõötös: Sarunas Jasikevicius/ Arvydas Macijauskas/ Saulius Stombergas/ Darius Songaila/ Eurelius Zukauskas

A litván kosárlabdázás tavaly fennállásának legnagyobb sikerét ünnepelhette, mivel felülhettek Európa trónjára a kontinenstornán mutatott kiváló játékuknak köszönhetõen. Az elvárások ennek megfelelõen az idén is magasak és az újabb sikerekért ismét a tavalyi pontgyáros, Arvydas Macijauskas teheti a legtöbbet. A litván stílus a pörgõs, de precíz játékra épül, aminek fõ fegyvere a kreatív támadójáték és a sikeres távoli dobások tömkelege. Ez utóbbinak a kulcsa Macijauskas, aki az idei szezont is csúcsformában játszotta végig. Fõ ‘fegyverhordozója’ a legjobb európai irányítónak tartott Jasikevicius, a tapasztalt Stombergas és az NBA-ben edzõdõ Songaila lesz. A litvánok joggal reménykedhetnek a minél jobb helyezés elérésében, hiszen a cserepadról is rutinos, önbizalomtól duzzadó erõket tudnak bevetni.

Várható helyezés: dobogó

USA

Várható kezdõötös: Stephon Marbury/ Allen Iverson/ Richard Jefferson/ Lamar Odom/ Tim Duncan

A 2002-es világbajnokságon csúfosan leszerepelt az amerikai gárda, így rögtön a torna után elkezdtek fogadkozni a legnagyobb sztárok, hogy majd az olimpián megmutatják a világnak, ki is az úr a háznál.

A kvalifikációs tornán még úgy ahogy rendben is mentek a dolgok, de mire a lényegre került volna a sor, kiderült, hogy az NBA legnagyobb sztárjainak már az olimpiára is derogál elmenni. Ennek következtében igen érdekes összetételû csapattal állnak ki az idei ötkarikás játékokra az amerikaiak, mivel egyetlen vérbeli center sem található a keretben és klasszikus irányítóból is csak egy akad. Ellenben a tavalyi újoncok közül bevetésre vár rögtön az elsõ három és Emeka Okafor személyében helyet kapott a keretben egy, az idén draftolt játékos is. Elfelejtettek továbbá vérbeli kinti dobót beválogatni, így a zónavédekezés ellen gondjaik lehetnek. Az amerikai válogatott az elõkészületi meccseken hullámzó teljesítményt mutatott, az olaszoktól komoly pofont kaptak, a német együttest csak szerencsével verték, viszont néhány kötelezõ gyõzelem mellett simán átléptek a szerbeken. Mindezek ellenére természetesen az elsõ hely a cél, hiszen az olimpiai kosárlabda-torna legerõsebb játékosállományát a világ egyik legjobb edzõje vezeti harcba. Elég lesz ez ahhoz, hogy õk legyenek a legjobb csapat is? Ehhez valószínûleg többet kell majd izzadniuk, mint eddig bármikor.

Várható helyezés: dobogó

Puerto Rico

Várható kezdõötös: Carlos Arroyo/ Larry Ayuso/ Rolando Hourruitinier/ Daniel Santiago/ Jose Ortiz

Puerto Rico csapata 1996 után vehet újra részt az olimpiai kosártornán, és míg akkor a tizedik helyen végeztek, most jó esélyük van arra, hogy jóval fentebb lépjenek. Az Atlantában látott együttesbõl mára csak az egykori Jazz-játékos Jose Ortiz maradt, aki idén már a 41. életévében jár és annak ellenére sem húzóember, hogy még mindig a kezdõötös tagja. A csapat sikereiért elsõsorban a két hátvéd, Carlos Arroyo és Elias Ayuso felelõs. Elõbbi az egyre érettebb irányítójátékával, míg utóbbi az ipari mennyiségû ponttermésével tehet sokat a jó szereplésért. Arroyo idén már az NBA-ben is komoly szerepet kapott, míg Ayuso a San Antonio Spurs gárdájánál tett sikertelen kísérlete után a 2002-es világbajnoksághoz hasonlóan ismét megpróbálhatja magát belopni az amerikai klubvezetõk szívébe egy gólkirályi címmel, miközben a csapat akár még a hatodik helyre is odaérhet. A gárda középen sem ‘lyukas’, hiszen Ortiz mellett a Sunsban és a Bucksban is megforduló Daniel Santiago és az idén a Washington által draftolt Peter John Ramos is bevethetõ a palánk alatt. A rapszodikus közép-amerikaiak mindenkire veszélyesek lehetnek, de komoly eredmény eléréséhez fejben is fel kell nõniük a feladathoz.

Várható helyezés: 5-8. hely

Angola

Várható kezdõötös: Miguel Lutonda/ Olimpio Cipriano/ Edmar Victoriano/ Joaquim Gomes/ Abdel Aziz Boucar

Elég gyakran hallani, hogy a kosárlabda a magas emberek sportja. Ez a kijelentés ugyan nem fedi teljesen a valóságot, de rendkívül nehéz dolga van egy olyan csapatnak, amelyiknek nem elég, hogy kevés a minõségi játékosa, de még magas is alig akad köztük. Márpedig Angola csapatával ez a helyzet, ugyanis az Afrikát egyedüliként képviselõ gárda legmagasabb játékosa is csak 204 centiméterre nõtt és ez vészesen kevés, pláne annak tudatában, hogy a hárompontosok nem mindig ülnek. Lutonda, Cipriano és Victoriano kitûnõ fizikai adottságaiknak köszönhetõen markáns teljesítményre képes ugyan, de nem lenne meglepetés, ha Angola gyõzelem nélkül zárná az olimpiát. Persze az afrikaiak sem fogják olcsón adni a bõrüket.

Várható helyezés: 9-12. hely

Szerző: Halász Csaba – Mihály Balázs

Dátum: 2004. 08. 14. 17:14