Az Erősorrend legyen veled!

Mozi az egész világ. Miért az NBA lenne kivétel?
Vége a nyárnak, alig két hónap múlva kezdődik a szezon, ideje körülnézni: hol, mit játszanak a mozikban és mit forgatnak a fejekben.

1. Daredebill: Nem kell a Rizsa, avagy a Féreg után újabb Texas Bill a Fenegyerek Kaliforgiában, de a főszerepet még mindig a Mamba játssza. 2. A három muskétás, avagy két évvel később: A nagy hármas és D’Artagnan újabb kalandjában Shed Rochefort is csatlakozik hőseinkhez, hogy az elvesztett trónt visszaszerezzék. Persze ehhez lesz néhány szava (és rengeteg pontja) a királynak is. (Nem. Nem Zámbó Jimmyről van szó.)

3. Egy Diesel James király udvarában: A Big Ben összedőlése időtörést okoz, aminek következtében Shaq harcos visszatér Keletre, és LeBron, a trónkövetelő oldalán csatába száll a becses koronázási jelvényekért. Ahol a két hérosz vállvetve harcol: Alkonyattól pirkadatig, ott fű nem terem.

4. A (nem) magányos csillag: Két éve nem terem babér Texasban, a sarkantyúsok eme áldatlan helyzet megváltoztatását Jefferson presidentől (is) várják. De nem ilyen egyszerű a sztori. Bowen eltűnt (Emlékezz Alamóra!), Tim durcás, a gaucho színre lép. A történetben főszerepet kap még Tony és a gyönyörű született felesége. Ez utóbbit látni kell! (vagy nem?)

5. Pashamende Mátrix: A magyar filmdráma amerikai változata tulajdonképpen a korábbi nagy sikerű filmsorozat és a Neoavantgárd filmtrilógia crossovere. A producer (és Jockey Ewing): Mark Cuban. A főszerepben: Dirk a germán kosáristen, Kidd kapitány és (Gryllus Dorka helyett) Mary-on. Lehet, hogy kasszasiker lesz, avagy Győzik-e a győzelmeket?

6. Szupermenő: A török vendégmunkás távozása után az E.R Kanada járatával New Jersey-ből Floridába érkezik Carter doktor, hogy Superman, Nelson admirális és az újra éhes Fehér csoki társaságában harcba szálljon a Gyűrűk Ura címért. Ja, Lúisz is. Orlando Bloom nem vállalta a szereplést, Kryptonate szerepeltetése pedig anyagi nehézségekbe ütközik.

7. Vadiúj Vadnyugat: PTB: Az év legígéretesebb western filmje. Az újoncot előléptetik, Miller őrnagy érkezik, a gárda pedig a Vadnyugat és a Vadkelet meghódítására készül.

8. Egy maréknyi aranygyűrűért: Mostanában egy kicsit sok a western, de ez a remake, remek. A történet klasszikus: Denverben összegyűlik egy csapatravaló csibész, hogy a hőn áhított kincset megszerezzék. A nézhető produkciónak egyetlen szépséghibája van: a női főszereplő hiánya, bár a táncoslányok csinosak.

9. X-Akták: Jutahlomjáték: Mormonföldön, ahol DeWill a törzsfőnök és Palika Mill sapkákat osztogat, szól a Jazz, de Búzer ügynök le akar lépni a Szolgálattól. Az oroszok és a törökök készülnek valamire, és hová tűnt Klári ügynök? A gaz(da!)ság odaát van. Uff(oh)! Én beszéltem.

10. Darázsfészek: P3: Az alkotók szándékai szerint valóságos horror lesz (az ellenfelek számára), az ifjú színészgeneráció egyik tehetségének: Chris “The Rock” Paul vezetésével. A helyzet nyugaton változatlan, de a bokszoló helyett egy Óhképű ötvenes a parketten.

11. Sólyomszem, a nyomkereső: JFK és J.F Cooper anno nagyot alkotott, a georgiai producerek sem bíztak semmit a véletlenre, egy klasszikus történethez egy jól összeszokott gárdát táboroztak össze (speed és törvény nélkül), hogy felidézzék a régi idők nagy sikereit.

12. Miami Vice: Dwyane világa: A készülőben lévő új szuperprodukcióhoz jelentős erősítés még nem érkezett. Talán majd 2010-ben?

13. Juhrasikk park 3DD: Miután a Mátrix 4 ötletét elvetették, az öreg kontinens fiai felé vették vigyázó szemeiket. Jelentős európai koprodukcióban készülődő, sikergyanús, szélesvásznú film. A rendező: Bryan Colangelo (Bryan élete2)

14. Az elnök emberei: The Wizards: A gazdasági válság idején jól jön minden segítség. Ha a “Kórház a főváros szélén” projekt megbukik, a Z ügynök vezette csapat akár barackot is nyomhat Obama fejére elismerés gyanánt.

15. Fel torreádor!: Bizet: Carmen c. művének legújabb amerikai feldolgozásában a forgatókönyv szerint a bikák Derrick felügyelő főszereplésével legázolnak mindenkit. A torrerók szerepére 29 jelölt van.

16. Nagy zűr Kiskínjában: A klasszikus film újrafeldolgozása, a Kínai Nagy Fal nélkül, de jó pénzért megszerzett fiatal tehetségekkel megerősítve. A poénokat tilos lelőni, de, hogy a régi motorosok és az ifjú fejvadászok közös produkciója milyen lesz majd kiderül. Vagy beborul.

17. Indiana Jones és a feltámadt Pacers osztogatói: Ford elnök már a múlté, Harrison Ford már öreg, T.J Ford sérülékeny, így Danny Grangerre vár a nem könnyű feladat, hogy a Kánaán felé vezesse sérülésektől sem mentes csapatát.

18. Philadelphia: 76′: Az Oscar-díjas film alapján készült sorozat legújabban évadában, Miller távozása után a főszerepet André, Tádé és a rajongók reményei szerint Elton (Nem. Nem John.) fogja játszani.

19. Egykor harcosok voltak: A visszatérés: Régivágású, alacsony szerkezetű nyugati csihi-puhi, még mindig Don “The Dragon” Nelson közreműködésével és egy csipetnyi Curry-szósszal feljavítva. Fűszerezés: ízlés szerint.

20. Volt egyszer egy hatlövetű: A run&gun napja leáldozott, a vén Diesel is elzakatolt, de az ari Zónában még maradtak mohikánok. Az új fijúk is hadiösvényre léptek, de még nagyon zöldfülűek. A sámánoknak sok táncot kell még járni, a papoknak pedig sok imádságot kell még mormolni a Főnix újjászületéséért.

21. CSI: New Jersey helyszínelők: Már nem sokáig rúgja a sorozat, hamarosan Brooklynba helyezik át a forgatást. A szereposztás azonban még erre az évadra is ígéretes: DeWin Harris, Dobez Lopez, és Carter doktor helyett Lee tábornok. De a Nagy durranásra még várni kell.

22. Thunderball: Mint a Villám: A korai James Bond film adaptációját bizonyos hiányosságok miatt az ortodox bondológusok nem tekintik hivatalos kémfilmnek. A sztori egyébként a kitaposott ösvényen halad, egy csapatnyi fiatal zseni harcol a világuralomra törő ellenfelek ellen. Gabonakörök nélkül.

23. Bad Boys Light: Vérbeli krimi, ezúttal Lowrey és Burnett nélkül. A rendőrőrsre új fiúk érkeznek, akiket egyből a mélyvízbe dobnak, Ben és Charlie nyomozókra vár a Nagy Ügy megoldása. Segítőtársaik a helyi veteránok, és az egyetemről szalasztott zöldfülűek, mert Axel Foley Beverly Hills-ben dumál.

24. Playoff: Impossible: Tom Krúz vallásháborúja óta hanyatlik a küldetés. A tavalyi évad kórházas változata nem volt igazán nyerő, idén a fantasyval próbálkoznak, de egy griffmadár még nem csinál nyarat, Adriana Lima pedig nem kellett.

25. Farkasokkal táncolók: A kölyökképű Zorró ugyan beintett, de így is remek kis társaság gyűlt össze. Kevin “Love” Costner, Al “Jefferson” Pacino, Kurt “Rambis” Russel, Errol “Jonny” Flynn. Sajnos ez is kevés lesz az átütő sikerhez.

26. Bucks Cassidy és a Jennings kölyök: Egy újabb cowboyos film, ezúttal keleten. Miután Jefferson elnök Texasba távozott, egy grizzli indián és egy ex-digó kölök lóra pattant, hogy felkavarják az állóvizet a szunnyadó wisconsini kisvárosban. Kérdés: Cassidy, az 1/1-es sheriff és Red, a tűzkezű milyen pofát vág ehhez? A spagettiwesternek kedvelőinek nem ajánlott.

27. Queen City: Az építkezés: Sajnos nem a kultikus bűn város folyt(a)tása. A történet Észak-Karolinában, egy építővállalat körül zajlik. A Szupercsapat építését egy barna fószer rendezi és financiális gondok miatt is, sorban cserélgeti az alkatrészeket, miközben igyekszik megerősíteni a vázat. Hiú(z) álmok?

28. Vissza a jövőbe: 2010: A sztori ígéretes: a nagy almát rágcsálva néhány szerencsejátékos mindent egy lapra feltéve hazardírozik, és fut a pénze után. A produkció előkészítése azonban nem zökkenőmentes. Péntek nem egyezik meg Robinsonnal, Lee közlegény pedig kevesli a tábornoki fizetést. A Producerek a nagy spórolás közepette azért építettek egy dombot, beszereztek egy partizánt, de amíg nem oldódnak meg a gondok, marad a klasszikus idézet: “Csak semmi cicó, nálam van a stukker!” De hol a csapatunk?- kérdezik a rajongók.

29. Micimackók: Orange Juice és Turbó Rudy. Talán még a Keserű méznél is jobb. De mit keres (Túl sokat!- zúgja kórus) ebben a mesében King-Kong és Godzilla? Szeptember végén (alá Petőfi) talán megkapjuk a Választ…

30. Az Édentől Nyugatra: A spanyol dinasztia ifjú sarjának vonakodása miatt egy tigrisbőrét levedlő új királyt választanak, de az udvartartás marad a régi. Szó és kardpárbajok, intrikák, pénz, szerelem. Minden, ami egy jó kosztümös filmhez kell. Sajnos a kard&köpeny filmek jelenleg még nem nagyon nézettek és menők.

+1. Kell egy csapat: A sportos Seattle-t viharos módon elhagyta a kedvese egy kukoricatenyésztő kedvéért, ezért búskomor lett. De ő egy amerikai tökösgyerek, hamar talpra áll, és új asszony után néz.
Jelöltek is akadnak: régi szeretője, a szuperszónikus csaj, akit fel kellene támasztani; a szeretethiányban szenvedő és rajongásra váró medveprémes Graceland; a pénzszűkében lévő, darázsderekú ex: Charlotte mellett, egy szűz lány is nagyon csábító.
Hősünknek azonban vetélytársai támadnak: az floridai aranyifjú Anaheim; a feltörekvő és hódító Columbus; a nagy nyugati vadász Kansas és a szerencsejátékos Las Vegas.
A Happy End bemutatója: 2012-ben várható.

P.S.: Megkérném a tisztelt kritikusokat, hogy a jó (a rossz és a csúf) cowboy módjára lehetőleg ne a helyezéseken lovagoljanak.

Szerző: Farkas Dénes

Dátum: 2009. 09. 01.