Beharangozó 2007/08 Délnyugati csoport II.-rész

Az NBA csapatok kereteinek változását és az előttük álló idényre vonatkozó kilátásaikat foglalja össze az nba1.hu.

Dallas Mavericks

Érkezett: Eddie Jones ( Miami), Trenton Hassell ( Minnesota), Brandon Bass (New Orleans), Nick Fazekas (draft, No. 34), Reyshawn Terry (draft, No. 44), Renaldas Seibutis (draft, No. 50)

Távozott: Austin Croshere (Golden State), Greg Buckner (Minnesota), Pops Mensah-Bonsu (?), Kevin Willis (visszavonult)

Égszakadás, földindulás, sarkából kifordított világ – körülbelül erre számíthatott az átlag nba szimpatizáns, ha az alapszakasz győztes– (és az azt megelőző nagydöntőben kártyavárként összeomló) elhasal a rájátszás első körében a 8.-ént becsusszanó ellenfelével szemben, és kicsit is ismeri a csapat tulajdonosának, Mark Cuban-nak meglehetősen heves vérmérsékletét.

De feltehetőleg a “Dancing with the Stars” műsor és szemrevaló partnere sikerrel vonta el erejét a lényeges átalakításoktól. Arra meg két salsa közt is tudott szakítani időt, hogy McHale-t beültesse a hintába egy Hassell-Buckner csere erejéig.

Szóval ha a mag marad, akkor legalább a szerkezeten változtassunk – gondolta Avery Johnson -, ezért a nyarat végigizmozó Devin Harris fellép a cserepadról és megkapja a kezdőirányító szerepkört, és a lehetőséget hogy a draftolása óta benne rejlő tehetségét végre kivirágoztassa. Mellé a frissen igazolt Hassell kerülhet, akinek kiteljesülése inkább a védőoldalon elvárt.

Az átalakítás nagy vesztese Jason Terry, aki így padról elugorva stabilabb repüléseket végezhet. Stackhouse ezért hátrébb szorul a pad hieharchiájában, kinek játékidejéből Eddie Jones is csíphet le, de így a cseresor tovább mélyül. Ide ül még le az előszezonban brutálkodó Brandon Bass, aki Nowitzki játékidejét próbálja csökkenteni, és a jelenlegi legmagyarabb játékos, Nick Fazekas, akinek minden csepp kuruc vérére szükség lesz, hogy állandó játékidőt kaphasson. Erre Dampier felépüléséig van inkább esély.

Ezek az apró finomítások elegendőnek tűnnek, hogy a Mavs-t továbbra is a nyugati szörnyetegek közt emlegessük, de lépéselőnybe nem sikerült velük szembe kerülni.

Várható kezdőcsapat: Devin Harris / Trenton Hassell / Josh Howard / Dirk Nowitzki / DeSagana Diop

Houston Rockets

Érkezett: Mike James (Minnesota), Justin Reed (Minnesota), Steve Francis ( Portland), Luis Scola ( San Antonio), Jackie Butler ( San Antonio), Aaron Brooks (draft, No. 26), Carl Landry ( Seattle)

Távozott: Juwan Howard (Minnesota), Vassilis Spanoulis ( San Antonio), Jake Tsakalidis (?)

„Csodatévő”, „kiválasztott”, „mágikus”– íme néhány becenév, ahogy a szurkolók illetik a Houston Rockets egyik új szerzeményét. De nem egy játékos ragadtatta el így a fanatikusokat, hanem egy general managert becézgetnek így az egy m2-re eső legtöbb barbeque sütő városában.

Szinte még meg sem száradt a tinta a tejfelesszájú (72-es születésű) vadonatúj csapatfőnök kinevezésén, ő máris munkához látott, hogy takaros személyi kultuszt építsen ki magának. Röntgenszemmel felmérte a csapat gyengéit:

  • 1. A Jeff Van Gundy által meghonosított játékrendszer miatt a csapat szurkolói a kiutat már csak a kollektív öngyilkosságban látják.
  • 2. Rafer Alston, a csapat irányítója gyakorlatilag csere nélkül játszotta végig a tavalyi évet értékelhető csereember hiányában
  • 3. Chuck Hayes a kezdő erőcsatár. Ez nem Hayes kritikája, mert valószínűleg az összes nba csapat örömmel látna egy ilyen mentalitású játékost a keretében, de ők inkább annak csak a padján.

Tehát közkívánatra nem hosszabított a „Hogyan nyerjünk 80-nál kevesebb dobott ponttal” módszer elszánt tökéletesítőjével, Jeff Van Gundy-val. És hogy a szurkolók még véletlen se érezzék úgy „cseberből-vederbe”, edzőposztra megszerezte a „Showtime Lakers” és a Nash fémjelezte Suns közti időszak talán leglátványosabban támadó csapatának edzőjét, Rick Adelman-t. Majd hozzálátott a csapat megerősítéséhez.

Bemelegítésül lepasszolta Juwan „langyosvíz” Howard-ot a Houstonban anno méltán népszerűvé vált, de a fagyos Minesottában léket kapó Mike James-re.
Majd az újonc seregszemlén az erőcsatárra számítók (köztük én is) általános megrökönyödésére egy újabb kisember, A. Brooks nevét olvastatta a mikrofonba. (később Brooks egy nyári ligás „MVP” címmel bizonyítja, hogy Mr. Morey nem nagyon szokott mellé lőnni)

Szóval eltelt a draft is, szinte elfogytak az elérhető kiszemeltek, de a szűklátókörű rockets fanatikus még mindig Chuck Hayest látja az erőcsatár poszton. De akkor még nem sejtettük, hogy később békaemberekkel fogunk találkozni. Mert hamarosan – számomra- beütött az év igazolása: L. Scola+J.Butler érkezik a San Antonió Spurs-tól a Rocketsben helyét nem találó Spanoulisért és egy 2. körös draftjogért cserébe.
Lehet hogy idén nyáron cseréltek nagyobb nevek hazát, de ez a csere még mindig nehezen hihető. A bajnoki címvédő, a Rockets egyik legnagyobb ellenfele odaadja a hiányposztra bagóért az olimpia bajnok argentin csapat alapemberét? Európa legjobb magasemberét? Akit később még a FIBA torna legértékesebb játékosának választanak. Ilyen nagy a Spurs elbizakodotsága? Mit mondott a Spurs főnök, mikor egymás tenyerébe csaptak? „Itt van még ez is, de vele se mentek úgyse semmire!” Vagy netán ő a nagylelkűen átadott „vándorbot”?

És még nem volt vége a szurkolók sokkolásának, Morey képes volt nem ellenállni Steve Francisnek, hogy visszatérjen régi sikerei helyszínére. Az igaz, hogy focista nyelven szólva „Franchise” két éve nem rugott egy egyeneset a labdába, de ha valahol, akkor itt van rá esély hogy visszataláljon az elveszett útra.

Szóval itt tartunk most. A Mor(ey) megtette a kötelességét, a Rockets papíron készen áll a bajnoki címre. Most már Adelman-on a sor. Nincs egyszerű dolga, elég csak végignéznünk a hátvédposzton játékidőre várók seregén: T-Mac-Alston-M.James-Francis-B.Wells-L.Head-Snyder-Brooks. De ez tavalyi évet nézve inkább kellemes gond.

Jövendölés: a tavalyi csapat 52 győzelemmel zárt úgy, hogy Yao+ T-Mac 45 meccsről hiányzott. Ezt figyelembe véve jöjjön egy pesszimista 55-27 és egy ima: „Sztárjaink sérülésétől óvj meg minket Uram!” Akkor végre elmúlhat az átok, és Tracy McGrady belekóstolhat a rájátszás második körének levegőjébe. És még ott sem esélytelenül….

Várható kezdőcsapat: Rafer Alston / Tracy McGrady / Shane Battier / Luis Scola / Yao Ming

Szerző: Kovács Ferenc

Dátum: 2007. 10. 29.