Fatlantic division – ahogy eszik, úgy puffad az NBA mostohagyereke

Ez az utolsó falat ugyan nehezen csúszott le a bostoniak torkán, mert rágós, csupa csont, de mégis olyan lucullusi lakomát eredményezett, hogy azóta is a tíz ujját nyalja mindenki, aki igazán rajong a kosárlabdáért. Aki igazán rajong a kosárlabdáért annak ez a csere csakis pozitívan csenghet le a fejében, mert Garnett – bárhogy is nézzük – évek óta top10-es játékos a ligában. A kelták újra elkezdhetnek valami dinasztiaféléről rebegni, valami olyasmiről, aminek az emlékét már az én generációm sem őrzi.

Aki Kevin Garnett zöldbe öltöztetését rossz szemmel nézi, annak vagy magát a játékost, vagy a Celticset kell zsigerből gyűlölnie, esetleg a sárga irigység dumált lyukat a hasába. Merthogy emiatt a világ megint kicsit az NBA-re figyel, megint kicsit jobban várja a szezonkezdetet és talán egy kicsit segíthet a feledés homályába taszítani a liga bűnbarlang imidzsét. Az Atlantic divízió csapatainak szurkolói pedig fellélegezhetnek és talán joggal állíthatják, hogy kisdobosból úttörők lettek.

A Philly tavaly ugyan eltakarította az egyik legnagyobb nevet a konferenciából, de nem zárta olyan hű, de gyatrán az idényt. Az tény, hogy jelenleg is ők a leggyengébb gárda a csoportban, de ki az, aki gyűrűket vár egy olyan franchise-tól, amelyiknek az arénája elé ki van rakva az “under construction” tábla? Philly-drukkerek, le a kezekkel. Ha a tavalyi Nagy Almát nézzük, akkor is inkább csak a kárörvendők és a Knicks-antikommandó tagjai kaphattak rekeszizomgörcsöt, a vérbeli szurkolók arcán még Vigyorex-szel sem nagyon lehetett volna derűt előidézni. Egészen mostanáig. Randolph jövetele elsőre nem tűnik akkora upgrade-nek, mint másodjára. Pedig az. A portréjával bármelyik helyi Burger King eladhatná az új termékeit, de a fatlantic három three-headed monstere közül az ő érkeztével vált az egyikké a New York. Ha a médiát mostanában kenyérre kenő, white widow-t tekergető Marbury a szezon előtt a szobabiciklit is megtekergeti valamicskét, akkor ők is tényezők lesznek Keleten. A Nets brilliáns húzással tartotta meg a sikerkovács kosaras Barbie-t, így ez a háromkobakú vadállat tovább halad a Kidd kapitány által generált áramlat mentén. Garnett. Pierce. Allen. Három fenevad. Egy csapatban. A kosárlabda ünnepel, mindenki bajnoki címekről álmodik, nem is alaptalanul.

Gondolkodtam, hogy “Pánik Kanadában” címmel indítom útjára ezt a pár soros agymenést, de arra jutottam, hogy miért is esnénk kétségbe, mi kevesek, akik raptoréknak szurkolunk. Tudatos építkezés, zsenge, playoffban edződött harcostársak, international connections, lendületes banda. Várom a szezont, mert az Atlantic soha nem látott fényében fog tündökölni és reményeim szerint dobogóra állhat az idény végi divízió-rangsorban, ami persze nem létezik, de mégis… Ahogy Michael Buffer mondaná: “Ladies and Gentlemen! Let’s get ready to rumble!”

Szerző: Molnár Ádám

Dátum: 2007. 07. 31.