Hangolódás a draftra

A ma hajnali draft sorsoláson az a ritka dolog történt meg, hogy a mérlege alapján 3 leggyengébb csapat (Memphis, Boston, Milwaukee) egyike sem választhat a draft első három helyén. A Portland a 6., a Seattle az 5., az Atlanta pedig a 4. helyről „előzte meg” a fenti együtteseket. Ezzel lényegében érvényt szereztek David Stern minapi kritikájának, amelyben kifogásolta, hogy néhány csapat hogyan zárta az idényt. Ezzel arra célzott, hogy márciusra elsősorban a Boston és a Milwaukee heveny odenitist kapott, azaz egymást múlták alul a tekintetben, hogy minél gyengébb csapattal kiállva minél kevesebb győzelmet szerezzenek és ezzel javítsák esélyeiket a mind magasabb draftjog elnyerésére.

Nézzük az első 14 csapat kilátásait és várható jelöltjeit, de mielőtt nekifognánk, szögezzünk le néhány kiindulópontot:

A. Oden az 1/1-es, Durant az 1/2-es.
B. Őket csapataik nem cserélik el.
C. Az egyes játékosok elkelési esélyeit az nba1.hu aktuális mock draftjára (Draft 2007) alapozva találgatjuk.

1. Portland

Oden kiválasztása után kellemes gonddal néz szembe a Blazers: kicsit sok magasemberük lett, még akkor is, ha Magloire szinte bizonyosan távozik. Fizetése, mentális és fizikai problémái miatt vélhetőleg Randolph-ot próbálják majd elcserélni.

Csere No. 1

New Jersey – Portland – Seattle – Utah

Nets adja: Carter (sign-and-trade), M. Williams
Nets kapja: Wilcox, Harpring, Watson, 1/26-os draftjog

Blazers adja: Randolph, Webster
Blazers kapja: Lewis, Giricek

Sonics adja: Lewis, Wilcox, Watson
Sonics kapja: Randolph, Webster, M. Williams

Jazz adja: Harpring, Giricek, 1/26-os draftjog
Jazz kapja: Carter

A fineszes Krstic erősítést kap a törő-zúzó Wilcox személyében, Watson Kidd kímélésében segíthet, míg Harpring és a nagyobb teret kapó Jefferson részben átveszi Carter szerepét. A Blazer úgy csinál helyet az Aldridge-Oden párosnak, hogy közben egy nagyon ponterős kiscsatárt is szerez, Carter diszkontáron ad új dimenziót a Jazz támadójátékának. A Sonics megalkotja az Allen-Durant-Randolph pontgyárat, akiknek Williams oszthatja a zsugákat, a hazatérő Websterből pedig megpróbálhatják kinevelni Allen vagy Lewis utódát.

Csere No.2

Nocioni (sign-and-trade), Khryapa, Griffin, 2008-as elsőkörös draftjog kontra Randolph

Ismert ötlet új kiadásban, Randolph pont Ben Wallace ellentéte, Nocioni pedig nemcsak pénzt spórol a Portlandnek, hanem hiányposztot is betölt.

2. Seattle

Durant draftolása után el kell dönteniük, hogy mi lesz Lewis sorsa. Bár Lenny Wilkens azt nyilatkozta, hogy meg akarják tartani Lewist, nehéz elképzelni, hogy a nagyon hasonló játékstílusú, de nagyobb potenciálú Duranttel hogy férnek meg egymás mellett a pályán. Vannak hírek egy esetleges Terry-Lewis-cseréről, de ez inkább a Dallas szempontjából logikus. Az 1/2-es draftjog inkább Lewis tárgyalási pozícióit gyengíti majd, könnyen előfordulhat, hogy egyszerűen elhagyja a Sonics-ot, ha az Orlando vagy a Charlotte komolyan ráhajt.

3. Atlanta

Chris Paul és Deron Williams elpackázása után most javíthatnak Mike Conley megszerzésével. Conley 1/3-nál sem eretnek gondolat, esetleg lejjebb is elérhető, de 1/6 után Conley-ra spekulálni már játék a tűzzel. Mivel a Hawks bővelkedik nélkülözhető fiatalokban (Childress és a két Williams), a lejjebbcserélés lehetősége egyáltalán nem zárható ki. Jelenlegi állás szerint logikusabbnak látszik a magasabbik joggal a 3 legjobb magasemberből (Horford, Brandan Wright, Noah) választani, aztán 8 helyen át imádkozni Conley-ért, végül kissé megtörten elhozni Acie Law-t, aki szintén jelentős erősítés lenne.

4. Memphis

Gasol mellett jól mutatna Horford verekedni vagy Noah hajtani, de Conley sem zárható ki, mert Lowry még nagyon zöld, Stoudamire már nem komoly tényező, Atkins pedig távozik. Gasol Chicagóba cserélését nem lehet kizárni, de 1/9-nél már elfogynak a kompakt magasemberek. Gasol kontra Ratliff, Green, 1/5 csere esetén a teljes Florida-frontcourtot draftolni tudnák, a Green-Gay pedig csinos géppár lenne, bár egymást is akadályoznák a fejlődésben.

5. Boston

Ainge bátor menedzser, akár még Yi-t is bevállalhatja, aki (a Celtics számára ideális forgatókönyvet feltételezve) ideális párja lehet Jeffersonnak. A sok fiatal miatt rámehetnek valamelyik piacon lévő nagymenőre, ha nem, Noah és Conley választásában egyaránt van ráció.

6. Milwaukee

Az egyik legnehezebben eltalálható csapat, csak Redd és Bogut helye fix. Mo Williams és Bell szerződése lejár, Boykins kiléphet belőle, tehát Conley itt is szóbajön. Kérdés, mennyire bíznak Simmons teljes felépülésében, ha nem, valamelyik swingmant (J. Wright, Brewer, Green) elvihetik. Végül ha Villaneuvában bizonytalanok, a hasonló stílusú McRoberts választása sem ésszerűtlen.

7. Minnesota

Aligha bővítik bőséges irányítókínálatukat, ha mégis erre szánják magukat, Law az egyedüli opció. A hátvéd-kiscsatár hibridek közül Wright a legönzetlenebb és talán a legígéretesebb, de az ő szárba szökkenésére vélhetőleg 1-2 évet várni kell, ami KG-nek túl sok lehet. Brewer nyerő típus, Green állhat a leginkább kész az NBA-re.

8. Charlotte

A Bobcats nyilván elsősorban Okafor párját fogja keresni a drafton, az inkább rohanós-dobós McRoberts nem lenne rossz elképzelés. Mivel Wallace és Carroll helyzete bizonytalan, nem lehetetlen, hogy Brewert vagy Greent hozzák el, mindkettő jól egészítheti ki Morrisont. Hibbert inkább amolyan Brezec-típusú, kissé puha centernek tűnik, és az általában konzervatívan draftoló Bobcatsnek egy Hawes-féle projekt sem lesz igazán ínyére.

9. Chicago

Itt a legnagyobb az esélye a cserének, ha mégis megtartják a picket, Thornton áll a legközelebb ahhoz a post-up scorer-hez, akit a Bulls keres és ezzel megvan Nocioni esetleges utódja is. Yi túlságosan hosszútávú projekt, a többiek nem nagyon férnének be a rotációba, bár a Rush-Belinelli-Splitter trió valamelyik tagját nem lehet kizárni, főleg ha az esetleges cseréből alacsonyabb draftjogot is kapnak.

10. Sacramento

Itt sok múlik Artest sorsán, ha elmegy, a jól passzoló, sokoldalú Green kézenfekvő választás. Law Bibby mögött lehet stabilizáló tényező, Hawes felidézheti a Divac-érát.

11. Atlanta

Lásd 3.

12. Philadelphia

Az Iguodala köré épülő Sixers elsősorban erőcsatárt tudna használni, de az már elfogyott, így Law-ra „fanyalodhatnak”, akinek azért lenne dolga Miller mögött.

13. New Orleans

Peja felépülésével stabilnak tűnik a kezdő, egyedül Mason távozása okozhat gondot. Pótlására elsősorban Rush és Belinelli jöhet szóba, de a két Youngot vagy Crittentont sem lehet kizárni, ha a Hornets elég türelmes. Türelemre Yi draftolása esetén is szükségük lesz, de a fiatal csapat mellett ez busásan megtérülő befektetés lehet.

14. LA Clippers

Hibbert amolyan Kaman-féle, semmi különös center, ez megtetszhet a nem túl jól draftoló Clippersnek. A legfrissebb balfogásból, Koroljevből a hírek szerint már most elegük van, a helyére draftolhatják Thaddeus Youngot, vagy Brandékat megtámasztandó Splittert.

 

Dátum: 2007. 05. 23.