Helyzetjelentés: New Orleans Hornets

A szezonfelező táján és az átigazolási határidő (március 15.) közeledtével érdemes számot vetni azzal, hogy az idei szezon során a csapatok mit értek el, mire számíthatnak a továbbiakban és milyen irányban haladnak.

Jelenlegi mérleg: 8-25

Kezdőcsapat: Greivis Vasquez/Marco Bellinelli/Trevor Ariza/Gustavo Ayon/Emeka Okafor

Mi történt idáig?

A Hornets a liga történetének első csapata, mely abban a szerencsétlen helyzetbe került, hogy az NBA a tulajdonosa, vagyis David Stern mondja ki a végső szót minden döntésnél. Ezzel a jogával élt Stern az idényt megelőző napokban, amikor lefújta a Lakers-Rockets-Hornets cserét, hatalmas felháborodást kiváltva a ligán kívül és belül egyaránt. Chris Pault végül a Clippersnek sikerült megszereznie, cserébe érkezett Chris Kaman lejáró szerződése és két tehetség Eric Gordon és Al-Farouq Aminu személyében, valamint egy 2012-es első körös pick (a Hornets 2015-ös második körösét becsúsztatták Paul kézipoggyászába). Gordon sajnálatos módon rögtön az idénynyitón olyan térdsérülést szenvedett, mely végül műtéthez vezetett, Chris Kaman 14 millió dolláros lejáróját pedig azóta is lelkesen próbálják továbbadni, egyelőre sikertelenül, talán azért is, mert előre bejelentik, mikor szándékoznak továbbadni és ekkor még a csapat közelébe sem engedik.

Jelenleg a nyugati konferencia legrosszabb mérlegével hajtanak a minél több pingpong labdára, bár össze kell szedniük magukat, ha alul akarják múlni a Washingtont és a tankolást tökéletesre fejlesztő Charlotte-ot.

Bár vélhetően terveik között volt, hogy Gordonnal hosszabbítanak, joggal úgy gondolták, hogy maguktól felesleges megadni neki a maximális fizetést és ráérnek majd nyáron meccselni azt az ajánlatot, amit az Indiana vagy egy másik lelkes csapat elé tesz.

Két kisebb tranzakcióban megszereztek két korábbi első körös játékost Memphisből (Vasquez és Xavier Henry), akiknek még csak ez a második évük, vagyis elég 2014 nyarán elgondolkodni a fizetéseik megemelésén, valamint átcsábították Spanyolországból a mexikói Gustavo Ayont, aki ha nem a Hornetsben játszana, az idei egyik legjobb igazolásnak magasztalná a sajtó.

Ayon hatékonyan fejezi be a támadásokat a festékben, jó lepattanózó, gyors a lábmunkája és időnként megmutatja, hogy blokkolni is képes. A legtöbbet talán azzal lehet róla mondani, hogy két hónap alatt kezdő játékos lett és jó eséllyel az is marad még akkor is, amikor Okafor és Jason Smith sérüléseikből visszatérnek, ami tankolás ide vagy oda, elismerésre méltó.

Mi lesz ezután?

A fiatalok erőltetése mellett a cél a minél jobb draftpozíció, mely kiegészülve a Paulért kapott Minnesota pickkel jó indulás lesz az idei, erősnek ítélt drafton. Chris Kaman elcserélése kötelező házi feladatnak tekintendő, mert a Hornets jelenlegi vonzerejét figyelembe véve teljesen mindegy, hogy 15 vagy 35 millió dollárral lesznek a fizetési sapka alatt július 1-jén.

Kaman-csere

Hornets adja: Chris Kaman
Pacers adja: Tyler Hansbrough, idei 1. körös pick

Az előnye az Indianával való cserének, hogy be tudják fogadni Kaman szerződését. A Pacers szeretné nyáron végre igazán kihasználni, hogy jó cap helyzetben vannak, ehhez kapnának további 4 millió dollárnyi (Hansbrough fizetése + a 25. pick fizetése) helyet, valamint Roy Hibbert mögé egy megbízható csere centert a rájátszásra. A Hornets az idei spórolás mellé kap egy fiatalt, akinek ha megtanítják, hogy passzolni is lehet, hasznos ember lesz a rotációban, valamint így már háromszor választhatnak majd a draft első körében.

Az elmúlt héten a liga saját televíziójában, valamint az All-Star hétvége szombatján David Stern két alkalommal is beszélt a Hornets tulajdonoskereséséről. Bár névtelen források szerint optimista becslés, hogy már március 1-jén megegyezzen a liga a jelenleg favorit csoporttal, Stern mindkét alkalommal bizakodó volt azzal kapcsolatban, hogy március 12-ig, amikor összeül Louisana állam törvényhozása és jóváhagyhatják a Hornets és az állam között létrejövő új, 10 éves haszonbérleti szerződést (mely 2024-ig tartana), megszülessen a megegyezés liga-tulajdonos és tulajdonos-állam szinten is. Jelenlegi befutónak egy Los Angeles-i csoport tűnik, melyet egy Raj Bhathal nevű úriember vezet, a csoport tagja továbbá a New Orleans-i focicsapat, a Saints tulajdonosának testvére, valamint – tessék megkapaszkodni – Mike Dunleavy is. Amennyiben valamiért nem sikerül megegyezni velük, a csapat korábbi kisebbségi tulajdonosa, Gary Chouest és társai lehetnek a befutók.

Látva, hogy az eddigi egyetlen precedens milyen véget ért (a baseball liga 2001 végén vette át a montreali csapatot; a 2004-es szezon után a franchise Washingtonba költözött), elégedettek lehetnek az itthoni és kinti Hornets-drukkerek, hiszen a franchise nem költözik és remek állapotban kerül leendő tulajdonosa kezébe.

Szerző: Márton Tamás

Dátum: 2012. 02. 26.