Missing image

MEM – 2004. 06. 04.

Történelem

A mindössze 9 évvel ezelőtt alakult Grizzliesnek köszönhető, hogy több mint 50 év után újra Kanadában pattoghatott a labda. A csapat első két mérkőzését megnyerte, de aztán hosszú időre a liga pofozógépévé „avanzsált”. Hiába jött az évek során Reeves, Abdur-Rahim és Bibby (és nem jött az 1999-ben másodikként draftolt Francis, aki egyszerűen nem volt hajlandó Vancouverben játszani), a vezetés türelmével együtt a nézők is fogytak. Egyetlen orvosságként a költözés maradt. A Grizzlik végleg otthagyva a hideg északot, a lazacokat és a ködös X-aktákat, 2001 nyarán Elvis napfényes városába, Memphisbe tették át székhelyüket. A „lakáscserével” egyidejűleg a csapat is gyökeres változásokon ment keresztül. Abdur-Rahim helyett Gasol, Bibby helyett Jason Williams érkezett, sérülés miatt végleg abbahagyta Reeves és később Dickerson. Hiába volt minden, a mélyrepülés folytatódott. Egészen 2002 novemberéig, amikor a nyáron kinevezett, a Lakersnél korábban sikert sikerre halmozó menedzser Jerry West Hubie Brown-t tette meg a csapat vezetőedzőjének. Az öregúr gyorsan rendbe rakta az ifjakat, és a Mike Miller-Posey-Wells vérátömlesztést megkapó hátvédsorral egyre inkább belelendültek. Az idei szezonban halomra döntögetve saját rekordjaikat biztosan bekerültek a rájátszásba, ahol azonban – „hozva” a papírformát – gyorsan elvéreztek a San Antonio ellen.

Közelmúlt

Erősségek

Dinamikus védekezés. A liga legtöbb labdát lopó és második legtöbb blokkot kiosztó csapata. Lerohanások. Szervezettség és fiatalos lendület hatékony elegye. Erős cserepad.

Gyengeségek

Nincs igazi vezéregyéniség. Büntetőzés.

Húzóemberek

Pau Gasol a patinás spanyol kosárlabda első NBA-sztárja. Remek, sokoldalú, egy-az-egyben nehezen tartható támadójátékos. Mindkét kézzel jól dob ziccert és félhorgot. Szép középtávoli tempó. Magasságához képest szokatlanul gyors, nem ritkán ő fejezi be a lerohanást. Ügyesen vezet labdát. Képzett palánk alatti támadójáték. Néhány blokkot is kioszt. Oscar-díjas mimika. Főleg, ha szenvednie kell. Lassú léptekkel, de halad az igazi vezéri szerepkör felé. Lepattanózása és védekezése fejlesztésre szorul.

Denverben és Houstonban könnyű szívvel lemondtak James Posey-ról. Úgy tűnik, hibáztak. A hátvédként és csatárként egyaránt bevethető Posey Memphisben virágkorát éli. Kulcsszerepet játszik csapata labdalopásra összpontosító védekezésében és az abból induló lerohanásokban. Erőteljes felépítésű, gyors játékos, jó atléta. Kemény védő, akinek védekezésbeli sikerei részben betudhatók annak, hogy rendszerint magasabb „áldozatánál”. Most már a triplavonal mögül is veszélyes. Elszánt, dinamikus és megbízható. Labdavezetése, cselezése, játékintelligenciája csak átlagos.

Alulteljesítők

A görög Jake Tsakalidistől évek óta várják (előbb Phoenixben, most Memphisben), hogy klasszikus centerként letegyen valamit az asztalra. Hiába. Csak a magassága és a súlya van meg ehhez. A tehetsége és a fizikai adottságai nincsenek. Kondícionális problémák. Nemigen érti, mi történik a pályán. Ha éppen jó helyen áll, pár lepattanó a kezébe esik. Különben nem nagyon, mert a mozgás és az ugrás kissé nehezére esik. Hatékony horogdobás. Nemsokára véget érhet számára az amerikai kaland.

Reménységek

Stromile Swift az újhullámos erőcsatárok egyik legatlétikusabbika. Elképesztő fizikai adottságok. Gyors, izmos és nagyon ruganyos. Hatalmas, közönségszórakoztató zsákolások. Hosszú karjainak és remek rugóinak köszönhetően bárkit lesapkáz. Középtávoli dobásai is fejlődtek. Volt honnan…Lelkes, de nem túl hatékony védő. Nem a (játék)intelligencia az erőssége, előbb szerez MVP-címet, mint diplomát…Pechjére csapata legjobbja az ő posztján játszik. Máshol talán bebizonyíthatná, hogy nem alaptalanul választották a 2000-es draft második helyén.

Kilátások

A Memphis egy év alatt óriásit fejlődött, a leggyengébbek közül az erős középcsapatok közé emelkedett. Az együttes még nagyon fiatal, edzőjük nagyon tapasztalt. Ez eddig ígéretes kombinációnak látszik, a továbblépés lehetősége is adott, annál is inkább, mert a fizetési sapkát már nem terhelik a múlt beégett szerződései (Reeves és Dickerson). Pár éven belül akár a nyugati nagyágyúk bajuszát is megcibálhatják.

Szerző: Galambos Miklós-Halász Csaba

Dátum: 2004. 06. 04.