Mid-Season Awards – Díjazottak a szezon felénél

A legtöbb csapat már lejátszotta a 41. találkozóját, ami azt jelenti, hogy a szezon a feléhez érkezett. Az alábbiakban arról olvashattok, hogy jelen állás szerint kik érdemelnék meg a legjobb egyéni díjakat idén májusban.

MVP: Kevin Durant (Thunder)

Mielőtt még bármit is írnék le kell szögeznem valamit: a legjobb játékos ma az NBA-ben LeBron James. Ez tény, aki nem így gondolja, annak egyszerűen nincs igaza. Viszont az MVP díjat a liga legértékesebb játékosa kapja, aki nálam jelen pillanatban Kevin Durant. Az „örök második” a liga legjobb pontszerzője: ő az egyedüli játékos az NBA-ben idén, aki 30 pont felett tud átlagolni. Ehhez persze hozzátartozik, hogy csapata másik pontgyárosa, Russell Westbrook december vége óta térdsérüléssel küzd, ami miatt Durantnek egyedül kell gondoskodnia arról, hogy a Thunder továbbra is jól szerepeljen. Viszont nem csak pontokkal járult hozzá a sikerhez, hanem nagyon sokoldalú játékával csapattársait is jobbá tette. Az eddigi 15 meccsen amikor Westbrook nélkül játszott Durant 36.5 pontot (52% FG), 7.2 lepattanót és 5.6 gólpasszt átlagolt, ami egészen elképesztő, ráadásul az övé a legjobb PER mutató is ligaszinten, ami szintén sokat elmond. Arról pedig elég sokan elfeledkeznek, hogy még mindig csak 25 éves, ami egészen hihetetlen a teljesítményéhez képest.
Persze James győzelme továbbra sem lenne meglepő vagy váratlan, de úgy érzem, hogy idén Durantnak kellene nyernie. Ehhez nagyban hozzájárulhat, hogy ha a Pacers tartja a jelenlegi keleti első helyét, bár akkor előtérbe kerülhet Paul George is az MVP várományosok listáján.

6th Man of the year: Manu Ginobili (Spurs)

Évek óta mindig felmerül a Spurs veteránjának a neve, ha erről a díjról beszélünk. Manu 2008-ban meg is nyerte a szavazást, de ez persze nem kizáró ok, hogy idén is ő legyen a befutó. A versenytársak idén kicsit elfogytak, a „nagy rivális” Jamal Crawford az egyedüli, aki veszélyeztetheti az argentin elsőségét. Ginobili +/- aránya a második legjobb a ligában (igen, a teljes ligában, nem csak a cserék között), egyedül Iguodala előzi meg. Muszáj kiemelni még Nick „Swaggy P” Youngot is, aki szintén remekel a padról beszállva, de a Lakers mérlege és Swaggy hullámzó teljesítménye miatt is maximum dobogós lehet idén.

MIP: Isaiah Thomas (Kings)

Talán itt volt a legnehezebb dolgom, mert rengeteg játékos volt, aki sokat fejlődött idén. Elég csak a Phoenixbe kerülése óta remeklő Eric Bledsoe nevét említeni, vagy a másodévesként már szupersztárként játszó Anthony Davisre gondolni. De csak felsorolás szinten még pár ember aki megérdemelné az elismerést: Plumlee (Suns), Afflalo (Magic), Jordan (Clippers), Drummond (Pistons) és még sorolhatnám. Amiért Thomas mellett tettem le a voksom az főként az, hogy a Kings irányítója szinte minden mutatóján javított tavalyhoz képest és emellett igazi vezére a csapatának. A történethez hozzátartozik, hogy a mindössze 175 cm magas Thomast a 2011-es drafton utolsóként választotta a Kings és onnan küzdötte fel magát először a rotációba, majd a Gay-csere után a kezdőcsapatba, ahol azóta is remekel. Ha már másért nem is, ezért a sikertörténetért is neki adnám a Legtöbbet Fejlődött Játékos díját.

Defensive Player of the year: Roy Hibbert (Pacers)

Ha már kijelentettem, hogy James a legjobb játékos az NBA-ben, akkor azt is ugyanilyen határozottsággal jelenthetem ki, hogy a Pacers védelme a legjobb az egész ligában. Ennek a védelemnek pedig Hibbert az alapköve, nélküle nem működne ilyen jól a csapatvédekezés. Persze nem ő a legjobb dobásblokkoló (Davis) vagy lepattanózó (Jordan) vagy épp labdaszerző (Rubio) de nem minden esetben a számok dominálnak. Bár azért az elég beszédes szám, hogy ha a center a pályán van, akkor az ellenfél mindössze 54.5%-al tüzel a palánk alatti területen, ami persze a legjobb az NBA-ben. Hibbert mellett a Warriors feljavult védekezéséért felelős Iguodala-Bogut párost is esélyesként lehet említeni, illetve nem elhanyagolható a 37 éves Tim Duncan sem, aki kora ellenére továbbra is elit védőnek számít.

Coach of the year: Terry Stotts (TrailBlazers)

Az év edzője díja igazából nálam hármas megosztott díj lenne, hiszen Stotts mellett Hornacek (Suns) és Vogel (Pacers) is legalább ennyire megérdemelnék. Az viszont tagadhatatlan, hogy sokan még most is várják, hogy mikor pukkad ki a Blazers, de jelenleg 31-11-es mutatóval a nyugati harmadik helyen állnak, ami 62 győzelmet jósol a gárdának a szezon végén. Persze ha „csak” 55 lesz akkor sem fognak könnyek folyni Portlandben, hiszen nagyon kevesen vártak ennyire kimagaslóan jó teljesítményt az alakulattól. Stotts érdeme, hogy jól összerakta a kezdőcsapatot és egy hatékony rotációt épített ki ami így a nyugati elitbe emelte a Blazerst. Szintén megérdemelné díjat Jeff Hornacek, aki újonc edzőként a „tankolásra teremtett” Sunsból csinált Playoff csapatot. Vogel pedig tökélyre fejlesztette azt a Pacerst, amely már tavaly is megszorongatta a Miamit a konferenciadöntőben.

Rookie of the year: Trey Burke (Jazz)

Két irányító közül fog kikerülni az év újonca, ez már most borítékolható. Carter-Williams ugyan egyéni statisztika alapján szinte mindenben megelőzi a Jazz játékmesterét, de közel sem elhanyagolható tény, hogy a Jazz Burke sérülése alatt az 1/1 legfőbb várományosa volt, de visszatérése óta a csapat 13-17-es mérleget produkál, ami szám szerint annyit jelent, hogy nélküle mindössze egy meccset tudott nyerni a Jazz. A másik beszédes statisztika, hogy december eleje óta nem volt két egymást követő meccs, amikor vereséget szenvedtek volna a mormonok, ez pedig az 1-11-es kezdésükhöz képest óriási előrelépés. Ez pedig kétség kívül Burke érdeme, aki fiatal kora ellenére igazi vezérként állt a csapat élére.

Executive of the year: Bob Myers (Warriors)

Ugyan az Ellis-csere már nem mai ügy, de a Warriors részéről most vált igazából teljessé a tranzakció, hiszen hosszú idő után idén először kezdte el egészségesen a szezont Andrew Bogut. A center egyből hatalmas javulást hozott a védekezésben, ahol sok segítséget kapott a nyáron a csapathoz kerülő Andre Iguodalatól. Ez a két játékos megszerzése és csapatba illesztése tette igazán jó csapattá a Warriorst, ami pedig egyedül Myers érdeme. Myers nyáron egy cserében távolította el a csapattól Jeffersont és Biedrinst (!) is, ami lehetővé tette Iguodala leigazolását. Persze emiatt nem hozták vissza a Jack-Landry párost a kispadra, de látva mindkettőjük jelenlegi kontraktusát és amellett nyújtott teljesítményét nem nagyon lehet bírálni Myers döntését. Mellette még Presti (Thunder) lehet esélyes a díjra, hiszen a Harden csere után másfél évvel már nem lehet azt mondani, hogy az Oklahoma a csere nagy vesztese. Ugyan Martin már nincs a csapatnál, de a Thunder továbbra is a nyugati elit tagja és a Presti által draftolt/cserélt fiatalok (Lamb, Jackson, Jones, Adams) már most remek kiegészítőként funkcionálnak.

All-NBA Teams: (itt az All-Staron is figyelembe vett backcourt-frontcourt (2-3) vettem figyelembe)

All Rookie First Team: Burke (Jazz) – Carter-Williams (76ers) – Antetokounmpo (Bucks) – Hardaway Jr. (Knicks) – Adams (Thunder)

All Rookie Second Team: Wolters (Bucks) – Oladipo (Magic) – Caldwell-Pope (Pistons) – Zeller (Bobcats) – Olynyk (Celtics)

All Defense First Team: Paul (Clippers) – George (Pacers) – James (Heat) – Ibaka (Thunder) – Hibbert (Pacers)

All Defense Second Team: Allen (Grizzlies) – Iguodala (Warriors) – Duncan (Spurs) – Jordan (Clippers) – Noah (Bulls)

All NBA First Team: Curry (Warriors) – George – (Pacers) – James (Heat) – Durant (Thunder) – Aldridge (TrailBlazers)

All NBA Second Team: Paul (Clippers) – Iguodala (Warriors) – Duncan (Spurs) – Hibbert (Pacers) – Love (Timberwolves)

All NBA Third Team: Westbrook (Thunder) – Harden (Rockets) – Nowitzki (Mavericks) – Bosh (Heat) – Griffin (Clippers)

Ti mit gondoltok?

Szabó Gábor twitter

NBA1.hu facebook oldal

Szerző: Szabó Gábor

Dátum: 2014. 01. 23.