RetroBlog II.

Nyakunkon az All-Star hétvége, február 20-án csap össze egymással a keleti és a nyugati sztárcsapat, a helyszín Los Angeles – azaz miről is írhatnék másról, mint egy, az eseményhez köthető történetről.

Időgépünk messzebbre repít minket, mint legutóbb, most már meg sem állunk egészen 1991. február 9-ig: 20 évvel ezelőtt egy bizonyos Craig Hodges beírta magát az NBA történelemkönyvébe.

Craig HodgesA manapság már 51. életévét taposó Hodges 1982-ben a draft második köréből került be a ligába, az akkor még San Diegóban operáló Clippers húzta ki az újoncbörzén a 48-as számú cetlivel. A védő megfordult még a Milwaukee Bucks, a Phoenix Suns, végül pedig a Chicago Bulls együttesében is, utóbbi csapattal kétszer bajnoki címet nyert (1991. és 1992.).

A karrierje során a triplavonalon túlról negyven százalékkal tüzelő Craig Hodges háromszor nyerte meg zsinórban az All-Star hárompontos dobó versenyét, rajta kívül erre csak Larry Bird volt képes – már maga a három győzelem is rekord, a bostoni ikon is egymás után zsebelte be a címeket. Van itt azonban egy másik mutató, amiben Hodges lelépte Birdöt, ezen tette szolgáltatja cikkünk apropóját is.

1991. február 9-én az akkor már chicagói színekben pattogtató Hodges a triplavetőn nem kevesebb, mint 19 kísérletet értékesített megszakítás nélkül, ezzel pedig nemcsak átadta a múltnak a bostoni rivális korábbi rekordját, de majdnem meg is duplázta azt (11 volt a korábbi csúcs, még 1986-ból). Ezt azóta sem sikerült még csak megközelíteni sem.

Emberünk egy évre rá simán megvédte címét, majd 1993-ban már szabadügynökként (a liga annak ellenére engedélyezte részvételét az All-Staron, hogy egyik csapat keretében sem volt bent miután a Chicago kitette) sorban negyedik győzelmére hajtott, az elődöntőben azonban alulmaradt a későbbi győztes Mark Price és Terry Porter mögött.

Hogy ne csak a számat tépjem, ajánlom az alábbi videót megtekintésre:

Dátum: 2011. 02. 09.