RetroBlog III.

Talán nem is kell jobb alkalmat találni blogunk újraélesztésére, mint ezt a kosárlabdától mentes időszakot. Míg az európai elitből jó sokan Litvániában pattogtatnak a kontinensbajnokságon, addig egyesek különböző gálamérkőzéseken varázsolják el a nagyérdeműt, míg mások a liga képviselőivel igyekeznek zöld ágra vergődni az új kollektív szerződés ügyében – reméljük sikerrel.

A mostani bejegyzés nem egy eseményre, sokkal inkább egy pályafutásra fókuszál, ugyanis a hihetetlen tehetséggel, ám ezzel fordítottan arányos mennyiségű ésszel megáldott Latrell Fontaine Sprewell ezen a napon tölti be negyvenegyet.

Spree 1970. szeptember 8-án látta meg a napvilágot Milwaukee-ban, ahol a helyi Washington középiskolában kezdte el bontogatni a szárnyait. Ezt követően a Three Rivers Community főiskoláján, majd az Alabama Egyetemen pallérozódott (itt a többi közt Robert Horry, Jason Caffey és James Robinson csapattársa volt), mígnem 1992-ben a játékosbörze 24. helyén nagyot nem húzott vele a Golden State Warriors. Nem túlzás az állítás, ugyanis valósággal berobbant az NBA-be, első szezonjában 77 mérkőzésen játszott az alapszakaszban, ebből 69-en kezdő volt és a neki szánt bő 35 percben 15 pont felett átlagolt. Eredményessége az évek múltával csak nőtt és éveken át meghatározó alakja volt az oaklandi együttesnek, melyet az 1993-94-es szezonban a rájátszásba vezetett. Olyan csapattársakkal bírt ekkor, mint a két Chris, Mullin és Webber vagy Avery Johnson.

OaklandbenA rákövetkező évben ő játszotta a legtöbb meccset és a legtöbb percet a ligában, a GSW legponterősebb játékosaként pedig 1994-ben, 1995-ben és 1997-ben is ott lehetett a nyugati All-Star csapatban. Az 1996-97-es szezonban az egész ligát tekintve az ötödik legveszélyesebb kosaras volt, ám Golden State-es korszaka csúnya véget ért… Már 1993-ban összetűzésbe került a nála jóval jobb kondíciókkal bíró Byron Houstonnal, két esztendővel később pedig Jerome Kerseyvel verekedett össze, akit később egy gerendával fenyegetett meg, majd azzal, hogy pisztollyal tér vissza az eset színhelyére. 1997. december 1-én aztán az akkori vezetőedzővel, P. J. Carlesimóval szólalkozott össze, mely aztán fojtogatásba torkollott, Sprewell később meg is ütötte a trénert.

Az ügy természetesen nem maradt következmények nélkül, a Warriors érvénytelenítette még három évig érvényes, közel 24 millió dollárt érő szerződését, a liga pedig a szezon hátralévő 68 meccsére eltiltotta. Mivel a rá következő szezon lockouttal kezdődött, így Spree 1999 februárjáig nem játszott – ekkor már a New York Knicks színeiben lépett pályára.

Sokan óriási őrültségnek tartották a dobóhátvádként és kiscsatárként is bevethető sportoló New York-i szerződtetését, ám ő nem győzte hangoztatni, hogy már megváltozott. A csonka szezonban a Knicks a nyolcadik helyen zárta az alapszakaszt, majd miután nagy meglepetésre a Miami Heatet, az Atlanta Hawkst és az Indiana Pacerst is sikerült kiejteni, a csapat lett a liga történek első együttese, amely a nyolcadik helyről jutott a nagydöntőbe. Ugyan a San Antonio Spurs öt mérkőzés után hazavitte a gyűrűket, Sprewell végig jó teljesítményt nyújtott a fináléban, így fel is került a Slam Magazin címoldalára. A következő idényben már helyet követelt magának a kezdőben, majd olyan jól szerepelt, hogy kapott egy öt évre szóló, 62 millió dollárt magába foglaló kontraktust. Ezt rögvest egy All-Star szereplést érő idénnyel hálálta meg, majd 2002-ben törött kézzel jelent meg az edzőtáborban, amiért klubja 250 ezer dollárra bírságolta – azt mondta elcsúszott a jachtján. Egy évvel később addig még sosem látott tettet hajtott végre: kilenc triplakísérletéből egyszer sem rontott a Los Angeles Clippers ellen. A szezon végén egy négycsapatos csere keretében elboltolták Minnesotába.

A Timberwolvesnál Kevin Garnettel és Sam Cassellel hamar megértették egymást, a csapat egészen a nyugati nagydöntőig menetelt, egyedül a később a Detroit Pistons elleni nagydöntőben elvérző Los Angeles Lakers tudta megfékezni a minnesotai együttest a rájátszásban. 2004-ben a klub hosszabbítani szeretett volna vele, ő azonban a 3 éves, 21 milliós szerződést nem találta elég jónak, mondván neki etetnie kell a gyerekeit is. Jobb ajánlatot nem kapott és míg a média, illetve a szurkolók ezen a kijelentésén háborogtak és röhögtek felváltva, addig ő a pályán karrierje legpocsékabb teljesítményét nyújtotta. Ügynöke a következő szezonban be is jelentette visszavonulását, mivel állítása szerint ügyfele inkább felhagy a játékkal, mintsem veterán minimumért pattogtasson valahol. Ugyan volt megkeresése a Dallas Maverickstől, a Spurstől és a Lakerstől is, Latrell Sprewell nem játszott többet az NBA-ben.

Hogy mi történt azóta? Emberünk sajnos lecsúszott a lejtő legaljára: 21 éves lányt fojtogatott a jachtján, amit később az adósságai miatt el is kellett árvereznie. 2007-ben élettársa perelte be őt 200 millió dollárra, míg napjainkban már csak úgy tartják számon, mint Wisconsin állam elsőszámú adócsalója

Dátum: 2011. 09. 08.