Missing image

A legértékesebbek

1. Steve Nash

Amare Stoudemire váratlan kiesése még a vérmesebb Suns-„fanatizánsok” jövőképét is erősen negatív irányba befolyásolta, azonban a gárda játékmestere, egyben a tavalyi alapszakasz legértékesebb kosárlabdázója rá sem hederített a pesszimisták széles táborára. A csapat vezetősége a nyári átszervezés jegyében olcsó munkaerővel töltötte ki a kevés számú, de minőségi távozó után hagyott űrt, a loboncos kanadai pedig megtette, amit meg kellett tennie. A zsákológép távollétében magára vállalta az első opció szerepét a támadásban és a tavalyi passzmennyiséget reprodukálva biztosította az alakulat többi tagjának is a lehetőséget a csillogásra. Az eredmény: a Phoenix idén is a szűkebb nyugati elitben múlatja az időt.

2. Chauncey Billups

Még egy olyan tökéletesen funkcionáló csapatban is meg lehet találni a fő-fő sikerkovácsot, mint amilyen a Detroit együttese. A pályafutása első szakaszát még végigvándorló Billups már negyedik éve vezényli a Pistons támadásait és a második bajnoki címére hajt. Az idei sorozatban karrierátlagokat fut, szinte az őrületbe kergeti az aktuális ellenfelet a sorsdöntő pillanatokban mutatott higgadtságával és az sem elhanyagolható szempont, hogy az elmúlt két esztendő keleti fináléjába rendre a konferencia második kiemeltjeként érkező Dugattyúsokban idén már a bajnokság favoritját tisztelhetjük.

3. Dwyane Wade

Csak huszonnégy éves és mindössze a harmadik szezonját járja a legjobbak között, ezzel szemben a liga kirakatcsapatát terelgeti a helyes útra. Többnyire. A közönségszórakoztatás élharcosa fiatal kora ellenére az egykori és jelenlegi sztárokból, sztárocskákból és öntörvényű játékosokból álló floridaiak vezére, megannyi harcedzett veterán mankója, akinek hiányában a Heat gépezete csikorog.

4. Dirk Nowitzki

Az NBA mezőnyének egyik legjobb, európai kontingensének vitathatatlanul a legkiemelkedőbb játékosa. A német gólvágó az igazi alapszakasz-gárdának elkönyvelt Dallas pozitív előmeneteléért küzd és úgy tűnik, erőfeszítéseit siker koronázza. Nincs a játéknak olyan eleme, amelyben ne lenne képes átlag feletti produkcióra és nincs védő, akit ne tudna átdobni egy egész estén keresztül. Viszont a Mavericks egyre kevesebb ellenfélnek hajt csak fejet.

5. LeBron James

A Cleveland vezetői mindent megtesznek azért, hogy ütőképes együttest formáljanak James Király köré, LeBron pedig mindent megtesz, hogy az olykor az el- és feltűnő társak helyett is dolgozva minél magasabbra vezesse a keletieket. Hihetetlen éves produkció és a képesség, amely segítségével egy-egy meccsnapon bármelyik kollégából nyerőember varázsolható.

6. Elton Brand

Brand karrierje az idei évadig kizárólag a rájátszás kezdetéig tartó, helyenként monoton és reménytelen küzdelemről szólt. Sem a Chicagót, sem a kisebbik Los Angeles-i alakulatot nem sikerült kihúznia a kátyúból, de csak mostanáig. Az idényt fantasztikus kondícióban megkezdő erőcsatár halálpontos tempódobásaival, sokoldalú játékával és a sikerre már hozzá hasonlóan nagyon éhes társakkal idén minden valószínűség szerint kvalifikálja magát a rájátszásba. Már csak egy kicsit kell várniuk…

7. Kobe Bryant

Az ezredfordulót uraló arany-lilák jelenleg az újjáépülésre összpontosítanak és a következő (remélhetőleg) sikeres időszakra, mint az igazi Kobe Bryant-érára tekintenek előre. Bryant a vezetővé válás rögös útjait járja és nem mindig képes megtalálni az egyensúlyt az ipari mennyiségű pontszerzés és az egyéb vezéri teendők között. Addig is, amíg révbe ér, zsákszámra szerzi a pontokat és a liga gólkirályaként üzemel.

8. Allen Iverson

Fékezhetetlen győzniakarás. Ez jellemzi az elmúlt idényben az irányítói posztra visszatérő Választ, akinek a mutatós számadatok ellenére sincsen sok sikere csapatszinten, a társai továbbra is csak időszakonként tudják átvenni játékintenzitását.

9. Pau Gasol

Úgy tűnt, a spanyol magasember nem tud továbblépni arról a szintről, amelyre felért az újoncszezonját követően, azonban az eddigi koncepció szerint továbbhaladó, de a játékoskeretét felfrissítő Grizzlies kosarasa új magaslatokra tört az idei versenykiírásban. A Memphis maradt az erős középmezőnyben, miközben Gasol a játék minden elemében fejlődött és igazi vezéregyéniséggé vált.

10. Tim Duncan

Többszörös alapszakasz és döntő MVP, többszörös bajnok, aki a valószínűtlenül erős címvédő kulcsembereként a harmincadik életévébe lépve már “csak” takaréklángon égve készül a lényegi kérdésekről döntő utószezonra.

Szerző: Mihály Balázs

Dátum: 2006. 03. 19. 14:59