Missing image

CLE – 2013.11.12.

Történelem

A Mark Price (irányító)-Brad Daugherty (center)-Larry Nance (erőcsatár) trióra építő Cleveland 1992-ben beverekedte magát a Keleti Főcsoport döntőjébe, ott azonban Michael Jordanék felmutatták a stoptáblát. 1993-ban a Lovagok céloztak minden csapat közül a legpontosabban a mezőnyből (49,7%), a büntetővonalról (80,2%), és a triplavonalon túlról is (38,1%), de ez a kiváló dobóforma sem mentette meg őket egy újabb, Bikák általi letaposástól, ezúttal már a playoff második körében.

A 90-es évek legnagyobb ígéretének tartott Clevelandnek ez volt a hattyúdala az elitalakulatok között. Lenny Wilkens edzőt menesztették, az őt követő Mike Fratello pedig csak a fejét kapkodhatta, milyen hirtelenséggel hullik apró darabokra a csapata. Daugherty súlyos hátsérülése miatt 1994 februárjában léphetett utoljára pályára Cleveland-mezben, Nance visszavonult, Price törékeny termetét szétszabdalta az évek során elszenvedett sok durva szerelés. A tartalékos Cavs nem játszhatta tovább a Wilkens ideje alatt megszokott erőtől duzzadó, sok passzra épülő kombinatív játékát, a tehetséges játékosok kikopásával a liga legsótlanabb, álmatlanság ellen használt gárdájává degradálódott. Fratello fiai támadásban elslattyogtak az ellenfél gyűrűje alá, rendszerint a támadóidő utolsó 5 másodpercében kezdtek érdemi offenzívába, védekezni viszont azonnal, amint a másik csapathoz került a labda. Araszolgató teknőc-stílusuk hozományaként 1994 és 1996 között ők kapták és dobták a legkevesebb pontot az NBA-ben, de esélyük sem volt a továbblépésre a rájátszás első köréből. 1996-97-ben már be sem jutottak oda, de mielőtt az unalomtól mindenki álomra szenderült volna, a vezetők megszerezték Shawn Kempet, az NBA egyik leglátványosabban játszó kosarasát. A káprázatos zsákolásairól elhíresült erőcsatár vezetésével 1998-ban ismét eljutottak a rájátszásba, de aztán Kemp előbb megsérült, majd fokozatosan legyűrte őt a kábítószer és az alkohol, így a terebélyesedő szupersztár két sikertelen idény után Portlandba távozott.

Újjáépülés helyett azonban további leépülés kezdődött, ami pár év botorkálás után 2003-ra 17 győzelmet hozó, horrorisztikus szezonba torkollott. Ennek “köszönhetően” választhatta a 2003-as draft első helyén a Cavs minden idők talán legnagyobb középiskolás ígéretét, LeBron James-t. Az akroni tini már újoncévében megduplázta az ohióiak győzelmeinek számát.

Közelmúlt

James vezérletével a csapat évekig kiváló alapszakasz szerepléseket tudhatott maga mögött, viszont az igazi áttörés – a bajnokság megnyerése – elmaradt. Talán az edző sem volt megfelelő, talán mindig is hiányzott egy komoly szárnysegéd, talán a vezér sem volt igazán ott fejben. Legközelebb 2007-ben kerültek a gyűrűkhöz, ám a Spurs veteránjai négy meccs alatt, minden idők talán legsimább döntőjében léptek át rajtuk.

2010-ben a Király távozásával egy korszak lezárult és elkezdődött az újjáépítés, aminek legfontosabb és szinte első lépéseként Baron Davis szerződésének nem túl megterhelő bevállalásáért megkapták a Clippers draftjogát. Ezzel a cetlivel nyerték meg a lotteryt és Kyrie Irvinget. A vereségsorozatok sorban termelték ki a draftról a fiatal kiegészítő személyzet többi tagját: Tristan Thompsont, Dion Waiterst, Tyler Zellert és az 1/1-es Anthony Bennettet. A tulaj Dan Gilbert 2013 nyarán három sikertelen szezon után kijelentette, hogy a csapat célja nem kevesebb, mint minél előbb, akár már a következő szezonban rájátszásba jutni. A komolyabb építkezés azonban inkább 2014 nyarán indulhat, ekkor lesz lehetősége akár két nagyágyút is igazolnia a csapatnak, akik aztán Irvinggel kiegészülve kiemelhetik a Cavst a post Lebron-éra posványából.

Erősségek

Fiatal, szimpatikus mag, mely hamarosan felemelkedhet. A liga egyik legkitartóbb szurkolói az övék.

Gyengeségek

Rutintalanok. Egysíkú támadások, csapnivaló védekezés (bár ezt Mike Brown érkezése feljavíthatja).

Húzóemberek

Kyrie Irving másodéves korára az NBA egyik legjobb irányítójává érett, talán csak a kora miatt nem kezelik még igazi szupersztárként. Vezéregyéniség. Kiélezett szituációk alatt nem hogy összeroppan, inkább motiválja, és ilyenkor van igazán elemében. Rendkívül fegyelmezett, korához képest meglepően érett játékos. A vérében van a pontszerzés, mindenhonnan képes kosarat szerezni. Egyike a liga legpontosabban tüzelő irányítóknak.

Ellenfele számára igazi matchup nightmare, a legmasszívabb védelmeket is képes feltörni. Kiváló labdakezelésének és irányváltásainak köszönhetően könnyen otthagyja védőjét – az időközben kitört bokájukkal együtt. Jól lát a pályán, ha kell passzol, bár szereti inkább maga elintézni a dolgokat. Javulgató védekezését tovább kell fejlesztenie. Sérülékeny.

A brazil Anderson Varejao mérsékelt képességű rotáció játékosból a liga egyik legértékesebb magasemberévé nőtte ki magát. Az utolsó pillanatig küzd, már a jelenléte is hatalmas segítség a csapatnak. Kis túlzással mágnesként vonzza a lepattanókat, a liga egyik legjobb támadó lepattanózója.

Egyenletes, kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt. Intelligensen játszik. Távolról nem túl hatékony, a gyűrű közelében jó befejező. Rejtély, hogy miért nem lett még egy szappanopera sztárja sem, hiszen komikus hajviselete mellett a színészi tehetsége is megvan a sikerhez – van olyan meccs, ahol többet fetreng a földön, mint van talpon, ám hatékonyan harcolja ki a támadófaultokat. Nagyon sérülékeny, ha végre teljesen kiheverné térdsérülését, a sikerek elérésének egyik fő letéteményese lehetne.

Alulteljesítők

Nem túl tisztességes dolog egy olyan játékost ebbe a szekcióba helyezni, akinek ez lesz az első idénye a csapatnál, ám Andrew Bynum karrierje fordulóponthoz érkezett az idei szezonnal.

Az NBA-be még középiskolából érkező center a Lakers színeiben kétszeres bajnokká avanzsált, ráadásul az All-star gálán is részt vehetett. Pályafutását folyamatos sérülések sújtották, mindössze egyetlen olyan szezont tud felmutatni, ahol az összes találkozón pályára lépett. Szanaszét műtött térdei valószínűleg már soha nem lesznek teljesen egészségesek, így atletikussága és ruganyossága is megkopott. A frizuráiról is elhíresült Bynum persze nem is veszi igazán komolyan a dolgot, Philadelphiába kerülése után a teljes szezont végig kellett ülnie, miután a felépülése alatt bowlingozás közben sérült rá a lábára. Mikor a pályán van, akkor sem mutat több fegyelmet: nem nagyon érződik harcossága, sokan kifejezetten lustának és nemtörődömnek tartják. Klasszikus esetként felhozható, hogy képes volt saját csapattársát is kiröhögni, miután átzsákolták.

Két évvel ezelőttről – utolsó egészséges szezonjából – foghatatlanul jó pontszerzőként, domináns lepattanózóként és kiváló védőként maradt meg az emlékekben. Az NBA legjobb centerei közt emlegethetnénk, ha egészsége és hozzáállása is megfelelő lenne.

Reménységek

Amikor a Cavs két évvel ezelőtt kiválasztotta Tristan Thompsont a draft negyedik helyén, sokan meglepődtek. A fiatal erőcsatár egyelőre igazolja a vezetőség döntését, szépen fejlődik és egyre inkább bontogatja szárnyait. Megbízható fegyverhordozó, jó munkásember. Igazi energiabomba. Stabil dupla-dupla veszély.
Jó felépítésének köszönhetően erőcsatár és center poszton egyaránt bevethető. Amikor a ligába érkezett, támadójátéka kimerült zsákolásokban és visszatett támadó lepattanókban. Most már látni tőle horgokat – félhorgokat, leválásokat, és egy-egy középtávolit. Képességeit egy jókezű magasember mellett tudná igazán kamatoztatni.

A nyáron úgy határozott, hogy kezet cserél, mostantól jobb kézzel láthatjuk majd tüzelni.

Szintén meglepetésre (és szintén 1/4-esként) igen magasan kelt el Dion Waiters a 2012-es drafton, hiszen a Syracuse egyetemen csak a cserepadról kapott lehetőséget. Atlétikus, zömök hibridhátvéd pontgyárosi képességekkel és ambíciókkal. Jó napjain bárhonnan képes betalálni, nyugodt, érti a játékot. Dobásválasztása néhol megkérdőjelezhető, előszeretettel vállal el nehéz helyzeteket. Emberrel a nyakán, ütemtelenül elengedett tempóit újonctól meglepően gyakran és viszonylag eredményesen engedte el.

Védekezésén javítania kell, adottságai és jelenlegi produktuma bőséges teret biztosít ehhez. Olykor túlerőlteti a dobást, görcsössé válik, viszont villanásai világossá teszik, hogy nagyszerű NBA játékossá válhat.

Kilátások

Szerző: Farkas Zoltán

Dátum: 2013.11.12.