Missing image

ORL – 2004. 03. 07.

Történelem

Ritkán fordul elő, hogy egy újonnan alakult franchise már „fiatal korában” komoly tényezője legyen az NBA-nek. Az 1989-ben alakult Magicnek ez sikerült. A 90-es évek derekán a Shaquille O’Neal és Penny Hardaway fémjelezte csapat a liga nagyhatalmai közé tartozott. 1995-ben egészen a nagydöntőig meneteltek, ahol azonban ők sem tudták feltartóztatni az Olajuwon vezérelte Houston Rockets-t. Shaq távozása után is rendszeres playoff-résztvevő maradt a Magic, de beleszürkült a Keleti Konferencia középmezőnyébe. Az újabb kiugrást a 2000-2001-es szezontól várhatták Floridában, sikerült ugyanis megszerezni a Pistons szupersztárját, Grant Hillt. A zseniálisnak hitt húzás végül évekre visszavetette a Magicet, Hill ugyanis azóta sem tudott kilábalni krónikus sérüléséből. Ugyancsak 2000-ben érkezett a csapathoz Tracy McGrady, aki hiába próbálja kirángatni a Magic-et a középszerűségből. Az Orlando évek óta minden szezont nagy reményekkel kezd, de a playoff első köre rendre a végállomást jelenti. Bár idén ezzel is kiegyeznének. De már késő…..

Közelmúlt

Erősségek

Tracy McGrady.

Gyengeségek

Kirívóan lanyha védekezés. Az egyetlen csapat, amely átlagban több mint 100 pontot kap mérkőzésenként. Lepattanózás. Dobásblokkolás. A centerek nem ütik meg az NBA szintjét. Mentális problémák.

Húzóemberek

Szupersztár. Univerzális támadójátékos. A fantasztikus képességekkel megáldott McGrady a 2002-2003-as idényben 30 pont feletti átlaggal lett az NBA “pontkirálya”. A liga legfélelmetesebb egy-egyezője. Remek atlétikus képességei vannak, hihetetlen könnyed, de ugyanakkor villámgyors, erőteljes mozdulataival gyerekjátéknak tűnik a palánk közelébe kerülnie. Gyakran látványos zsákolással fejezi be az akciókat. Kiváló tripladobó, a legszorosabb őrizet mellett is képes bárhonnan kosarat dobni. A játék többi elemében is átlagon felülit nyújt: védekezik, jól passzol és lepattanózik. Krónikus hátfájdalmai miatt minden évben kihagy 10-15 mérkőzést. Nem igazi vezér, sokan hiányolják belőle azt a bizonyos „gyilkos ösztönt”. Idén romlott a dobószázaléka, gondjai akadtak a zónavédekezéssel.

Alulteljesítők

Grant Hill az utóbbi 10 év egyik legképzettebb, legsokoldalúbb, legintelligensebb és talán legjobb kiscsatára. Ennek megfelelően 2000-ben megváltóként érkezett a Magichez. Egy krónikus bokasérülés azonban kettétörte a fényes karriert: Hill három és fél éves orlandói pályafutása alatt mindössze 47 mérkőzésen játszhatott. Karrierátlagai még így is imponálóak: 21 pont/6.1 gólpassz/7.8 lepattanó. Félő, hogy az egykori csillag ma már csak az NBA-történelem része. Hatalmas szerződése 2007-ig tart, és a fizetési sapka alatti pénzkeret nagy részét felemészti. Hill állítólag egy negyedik, utolsó műtétet követően megpróbál majd még egyszer visszatérni, de a kudarc sajnos előre borítékolható.

Reménységek

A 2002-es draft negyedik választottjaként Memphisbe érkező Drew Gooden Gasolt nem tudta kiszorítani a kezdőből, ezért kiscsatárt játszattak vele, ott viszont nem vált be. Így került a fiatal erőcsatár tavaly Mike Millerért cserébe az Orlando csapatához. A nagyszerűen képzett Goodennek minden adottsága megvan ahhoz, hogy a Magic domináns magasemberévé váljon. Gyors, ruganyos, magasságához és posztjához képest meglepően ügyes játékos. Kidolgozott tempódobás. Jól mozog a palánk közelében, pontszerzésben és lepattanózásban is erős. Az idei szezonban láthatóan ő sem találja helyét a csapatban (nemcsak a posztja, hanem a játéka is hasonló Juwan Howardéhoz), de az újoncként produkált ígéretes játéka, valamint meccsenkénti 12,5 pontja és 6,5 lepattanója szép jövőt sejtet.

Kilátások

Évek óta ugyanaz a lemez: ha sikerül McGrady mellé minőségi játékosokat találni, akkor a playoff második köre sem elérhetetlen. Ha nem sikerül, akkor marad a kilátástalan one-man-show. Ezt viszont hosszabb távon sem McGrady, sem az Orlando vezetése nem fogja elviselni…

Szerző: Varga Tibor

Dátum: 2004. 03. 07.