Missing image

DAL – 2005. 01. 14.

Történelem

Nehéz idők köszöntöttek a Dallasra a 90-es évek elején. 1994-ben jutottak el arra a mélypontra, hogy két teljes idényre volt szükségük, mire összegyűjtöttek 24 győzelmet. Ugyanehhez 2002-ban elég volt 2 hónap. A két „esemény” közötti időszakban lezajlott újjáépülés a magas draftjogokból tartott tehetségtoborzóval indult. Néhány év alatt így állt össze a „3J”, mikor 1994-ben Jason Kidd csatlakozott Jamal Mashburnhöz és Jim Jacksonhoz. Az irányító érkezése új lendületet adott a csapatnak, de aztán újra visszasüppedtek az alsóház futóhomokjába. 1997-ben a sérülések, Toni Braxton és a frissen kinevezett menedzser, Don Nelson szétrobbantotta a triót és egy újat kezdett építeni. A Kiddért kapott Finleyhez egy év múlva csatlakozott Nash, majd a 98-as draft előtt Donnie Nelson meglátta a tehetséget egy nyurga német fiúban és nyélbeütötték minden idők legegyoldalúbbnak bizonyuló ügyleteinek egyikét. Így került Tractor Traylorért cserébe Dallasba Dirk Nowitzki (és Pat Garrity). A gyorsan fejlődő szőke germán hátán a Mavericks is határozott léptekkel haladt a nyugati élmezőny felé és az ezredfordulóra meg is érkezett oda. Éppen 2000-ben vásárolta meg a Dallast Mark Cuban multimilliárdos, és azóta csapata minden idényben biztosan be is került a rájátszásba (sőt, 2003-ban megnyerték az alapszakaszt is), de ott kétszer a Kings, kétszer pedig a Spurs (egyízben a nyugati döntőben) megállította őket.

Közelmúlt

Erősségek

Pontszerzés. Az NBA második legjobban lepattanózó csapata. Sok labdát lopnak. Keveset adnak el. Büntetőzés. Jól strukturált csapatszerkezet. A telített cseresorban is sztárok. Kiváló védekezés a triplaív mentén.

Gyengeségek

Túl sok egyéni játék, ők adják a legkevesebb gólpasszt az NBA-ben. Nash távozása után nincs érett, minőségi irányítójuk.

Húzóemberek

D-nap Dallasban, Dirk Nowitzki az NBA-t elárasztó európai invázió egyik kiváltó oka. Halálos tempódobás. A méreg a triplavonalon kívülről is hat. Az ellenszérumon még dolgoznak, mert 213 cm magas tripla-katyusát nehéz hatástalanítani. Főleg, ha olyan mozgékony és ügyes, mint Nowitzki. A palánk alatt is szakavatottan dolgozik. Akár centerként is. Pontgyáros. Átlagon felüli lepattanózó és büntetőző. A legjobb európai játékos. Minden idők egyik legjobban dobó magasembere. Csendes, a játékra koncentráló profi, nem vezető alkat. Döntő pillanatokban hajlamos alámerülni. Puha védekezés.

Michael Finley az NBA egyik leglátványosabban játszó hátvéde.

Sokoldalú támadó fegyvertár. Acélrugók. Erőteljes felépítés.

Robbanásszerű zsákolások. Kiválóan egy-egyezik. Jól dob, akár védővel a nyakában is. Olykor túl sokat vállal. Néha hetekre eltűnik.

Alulteljesítők

Shawn Bradley egykoron az NBA következő domináns centerének látszott. Ma pályára is alig kerül. Halovány palánk alatti játék. Megszégyenítő zsákolások kedvelt célpontja és híres, kuriózumszámba menő bunyók szenvedő alanya. Renyhe izomzat. Kissé koordinálatlan mozgás. 230 centijéhez képest vékony. Sérülékeny. Sokat blokkol. Középtávolról szívesen és jól dob.

Reménységek

Marquis Daniels Brad Miller óta az NBA legjobb játékosa, akit nem draftoltak. Több poszton is bevethető, fürgeléptű hátvéd. Jó védő, sok labdát lop. Energikus betöréseit figyelemreméltó zsákolásokkal koronázza. Mindenből letesz egy kicsit az asztalra. Középtávolról betalál. Kijjebbről nem. Hosszútávon Finley helyére pályázik. Lehet, hogy csak Stackhouse-ét szerzi meg?

Kilátások

Cuban pénzt nem sajnálva forgatta fel minden évben a csapatot a „Nagy Hármas” körül. 2001-ben Juwan Howard, 2002-ben Van Exel és LaFrentz, 2003-ban Jamison és Antoine Walker, idén Terry, Dampier és Stackhouse próbál(t) meg segédkezni az áhított cél elérésében. Így a Dallasnak James Donaldson óta először van épkézláb centere. A nagy játékoskeringőben azonban elhagyták irányítójukat és a csapat húzóemberei felett sem múlnak el nyomtalanul az évek. A Mavericks avatott kezű tehetséggondozói azonban biztosítják az utánpótlást, így Nowitzkiéknak jó ideig bérletük van a play-off első köreibe. De Cuban többre vágyik…

Szerző: Halász Csaba

Dátum: 2005. 01. 14.